Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tradeweb: Σε χαμηλό έτους τον Απρίλιο τα ομόλογα του ευρώ με αρνητικό επιτόκια

Tradeweb: Σε χαμηλό έτους τον Απρίλιο τα ομόλογα του ευρώ με αρνητικό επιτόκια

Έως και το 75% των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ είχαν αρνητικές αποδόσεις στα τέλη του περασμένου έτους

Σχετικά Άρθρα

Συρρικνώθηκε η ομάδα των κρατικών ομολόγων με αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα (Απρίλιο) και βρέθηκε στα σχεδόν χαμηλότερα επίπεδα έτους με βάση στοιχεία της Tradeweb, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 4 Μαΐου 2021
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τη πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι οι προσδοκίες για θετικότερες οικονομικές προοπτικές κυριαρχούν στους επενδυτές.
Έως και το 75% των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ είχαν αρνητικές αποδόσεις στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι συνέπιες της κρίσης της πανδημίας και ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διατηρείτο για κάποιο διάστημα.

Στοιχεία

Όμως η ομάδα των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έχει αρχίσει να συρρικνώνεται.
Ένα ομόλογο με αρνητική απόδοση σημαίνει ουσιαστικά ότι ένας επενδυτής θα χάσει χρήματα αν διατηρήσει αυτό το ομόλογο έως τη λήξη.
Η Tradeweb δήλωσε την Τρίτη (4/5) ότι η αγοραία αξία των κρατικών ομολόγων σε ευρώ με αρνητική απόδοση που διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα της ήταν περίπου 5,31 τρισεκατομμύρια ευρώ (6,38 τρισεκατομμύρια δολάρια) από τα τέλη Απριλίου, από 5,92 τρισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Τα ομόλογα αρνητικής απόδοσης στα τέλη Απριλίου αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% της συνολικής αγοράς αξίας περίπου 8,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το χαμηλότερο μερίδιο από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Το bund

«Η αγορά ομολόγων αντέφρασε στις φωτεινότερες προοπτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, εν μέρει επειδή οι εμβολιασμοί επιταχύνονται αλλά και επειδή τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός της ING, Antoine Bouvet.
«Πιστεύουμε ότι η απόδοση του γερμανικού Bund (10ετούς) θα μπορούσε να υπερβεί το 0% το επόμενο τρίμηνο, αν και η άνοδος των αρνητικών αποδόσεων θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.»
Η απόδοση 10ετίας της Γερμανίας διαπραγματεύθηκε τελευταία -0,23%.
Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σχεδόν 6 μονάδες βάσης στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε διάστημα πλέον των δύο μηνών.

Στο 1,3 τρισ. 

Τα δεδομένα της Tradeweb έδειξαν επίσης τοποθετήσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας εκπεφρασμένα σε ευρώ – που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 37% της συνολικής αγοράς στα τέλη Απριλίου, χωρίς μεταβολή από το Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης