Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται τα πάνω – κάτω στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Ιούνιο 2021

Έρχονται τα πάνω – κάτω στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τον Ιούνιο 2021

Αγοραπωλησίες διαμερισμάτων και οικοπέδων με ένα «κλικ»

Σχετικά Άρθρα
Πρεμιέρα κάνει από 1ης Ιουνίου το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων που θα φέρει τα πάνω - κάτω στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.

Το νέο σύστημα βάζει οριστικό τέλος στη ταλαιπωρία, το χαρτοβασίλειο και τις χρονοβόρες διαδικασίες μεταβίβασης καθώς υποχρεωτικά πλέον οι δηλώσεις φόρου για αγοραπωλησίες κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και άλλων εδαφικών εκτάσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ΤΑXISnet.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι το ηλεκτρονικό σύστημα να επεκταθεί και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων όπως οι κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων ενώ με βάση το σχεδιασμό το σύνολο σχεδόν των υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία έτσι ώστε να διευρυνθεί το πλήθος των υπηρεσιών του κτηματολογίου που θα παρέχονται διαδικτυακά.
Επίσης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των υποθηκοφυλακείων.
Με τη νέα διαδικασία ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την Εφορία αφού οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και τους συμβαλλόμενους.
Η αξία για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζεται από το συμβολαιογράφο με τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ του ακινήτου αλλά την ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών θα φέρουν αποκλειστικά οι συμβαλλόμενοι.Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο της δήλωσης που θα διενεργείται από το σύστημα θα βεβαιώνεται ο τυχόν προκύπτων φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του.

Ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει τον φόρο εφάπαξ με τη χρήση της Τ.Ο είτε.:

  • Μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε ηλεκτρονική εφαρμογή που υπάρχει στο σύστημα TAXISnet
  • Σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ
  • Μέσω e-banking

Η εξόφληση του τυχόν βεβαιωθέντος φόρου θα εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.
Οι εξπρές διαδικασίες θα ισχύουν κι όταν υποβάλλεται αίτηση από τον αγοραστή για απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.
Για το αν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής θα ελέγχεται ηλεκτρονικά, με αυτόματο τρόπο, από το σύστημα TAXISnet.
Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω διασταύρωσης των στοιχείων που έχουν αναγραφεί στην δήλωση φόρου μεταβίβασης με τα στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου, όπως έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 και έχουν καταχωρηθεί στην εφαρμογή e-περιουσιολόγιο.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο ο συμβολαιογράφος θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet μαζί με τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.
Σημειώνεται ότι το όριο απαλλαγής για την πρώτη κατοικία 200.000 ευρώ αν ο αγοραστής είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πέραν των φορολογούμενων οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα διευκολύνουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών για τον εντοπισμό περιπτώσεων φορολογουμένων οι οποίοι:

  • Δεν έχουν δηλώσει ακίνητα ή έχουν δηλώσει ανακριβώς την αξίας τους
  • Δεν έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις την αγορά ακινήτων για να αποφύγουν «το πόθεν έσχες» και να αποκρύψουν «μαύρα εισοδήματα»
  • Έχουν αναγράψει ανακριβώς τα στοιχεία κατοικιών που αγόρασαν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για να μειώσουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης και να γλιτώσουν την καταβολή επιπλέον φόρου βάσει τεκμηρίων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης