Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πιέσεις σε Πειραιώς και Αττικής, ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πιέσεις σε Πειραιώς και Αττικής, ανοδικά ο Γενικός Δείκτης
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Έχει αρκετά γεγονότα ο νέος μήνας. Έχουμε φυσικά MSCI, όπου αναμένεται η είσοδος της Eurobank και αν μας κάνει τη χάρη μπορεί να δούμε και άλλες εισαγωγές. Έχουμε αυξήσεις κεφαλαίου από Aegean και Ελλάκτωρ. Η Aegean στις επόμενες μέρες θα πρέπει να δώσει τις λεπτομέρειες. Έχουμε και ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2021.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα αρκετές φθηνές μετοχές στο ΧΑ. Βρίσκουμε όμως και εισηγμένες που ενώ είχαν καλλιεργήσει κλίμα για μεγάλη βελτίωση και οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν σημαντικά, δεν αποτύπωσαν τις προσδοκίες στον ισολογισμό.

Οι ξένες αγορές άνοιξαν με άνοδο. Ο DAX χθες είχε μεγάλη πτώση και σήμερα ενισχύεται κοντά στο 1% και ακουμπά και πάλι τις 15.000 μονάδες. Το ΧΑ άνοιξε με ήπια άνοδο και στις 914 μονάδες. Καλή εικόνα από ΟΤΕ, Aegean, Εθνική και Alpha Bank.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το παράγωγο σειράς Ιουνίου άνοιξε στη χαμηλότερη τιμή των 1,42 ευρώ και έκανε όγκο πάνω από 9 χιλ. συμβόλαια. Υπάρχουν αρκετοί αγοραστές σε αυτήν την τιμή. Λίγα λεπτά αργότερα είχε όγκο 38 χιλ. ΣΜΕ και τιμή μεταξύ 1,44-1,45 ευρώ. Η μετοχή άνοιξε στο -3,23% και στα 2,10 ευρώ. Λίγο αργότερα μεγάλωσαν οι απώλειες.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Άνοιγμα στο -30% και στα 0,1404 ευρώ. Άλλη μία τράπεζα που σε ανοδική αγορά διαλύει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με καλή άνοδο άνω του 1% ξεκίνησε η Alpha Bank και στα 1,34 ευρώ. Καλή εικόνα και από Εθνική, ενώ λίγο μικρότερη είναι η άνοδος για τη Eurobank.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ενημέρωσε για την πορεία του πρώτου τριμήνου. Πωλήσεις 524 εκατ. ευρώ από 532,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 80,9 εκατ. ευρώ από 80,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 37,3 εκατ. ευρώ από 36,4 εκατ. ευρώ. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Μεταξύ των φθηνότερων του ΧΑ. Δυνατή κερδοφορία 46,2 εκατ. ευρώ από 36,2 εκατ. ευρώ (p/e 9,8 φορές) και αρνητικός ο καθαρός δανεισμός κατά 63 εκατ. ευρώ. Καλές οι προοπτικές βάσει της πορείας των πρώτων μηνών του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

FLEXOPACK: Επίσης αρκετά φθηνή με P/E 10 και αρνητικό καθαρό δανεισμό κατά 1,9 εκατ. ευρώ.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Εδώ έχουμε θέμα. Και δεν είναι τα κέρδη που δημοσίευσε αλλά το γεγονός ότι στις 10/3 με αφορμή διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν και λόγω μηνυμάτων αναγνωστών δημοσιεύσαμε δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου, Στάθη Ταυρίδη στις οποίες διέψευδε τις φήμες για αύξηση κεφαλαίου και τόνιζε ότι τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά στο τέλος της χρήσης και θα γίνει αίτημα άρσης επιτήρησης.

Διαβάζοντας όμως των ισολογισμό βλέπουμε πως τα ίδια κεφάλαια της μητρικής είναι θετικά, αλλά του ομίλου παρέμειναν αρνητικά. Θεωρούμε πως σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ δε μπορεί να βγει από την επιτήρηση. Στις 23/4 και επειδή καθυστερούσε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων την αφαιρέσαμε από τις επιλογές. Θα πούμε αρχικά πως λόγω ασυνέπειας λόγων και πράξεων διατηρούμε εκτός επιλογών τη μετοχή.

Μπορεί ο ορκωτός να φαίνεται πλέον θετικός και να σημειώνει το πολύ καλό τρίμηνο, αλλά η αξιοπιστία είναι πάνω από όλα. Θεωρούμε μάλιστα πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ψάξει αν υπάρχει θέμα παραπληροφόρησης του επενδυτικού κοινού. Εκείνες της μέρες της συνέντευξης η μετοχή είχε μεγάλο όγκο και μεγάλες διακυμάνσεις. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ο τζίρος του ομίλου είναι πάνω, αλλά τα μικτά κέρδη κάτω. Επίσης υπάρχουν έκτακτα από την αποτίμηση του ακινήτου. Θεωρούμε πως έχει δυνατές προοπτικές και θα μπορούσε να βγει μετά τη δημοσίευση του πρώτου εξαμήνου 2021.

ΙΛΥΔΑ: Πολύ καλά τα αποτελέσματα χρήσης 2020. Πωλήσεις 3,9 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 676 χιλ. ευρώ από ζημιά 38 χιλ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 4,65 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 3,6 εκατ. ευρώ με ταμείο 381 χιλ. ευρώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Έκανε στο ξεκίνημα 376 κομμάτια στα 296 ευρώ και στο -3,27%.

MODA BAGNO: Αν δεν υπήρχε η εστίαση ο τζίρος θα ήταν αρκετά πιο πάνω. Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες αύξησαν πωλήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης