Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο εν καιρώ του κορωνοϊου

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο εν καιρώ του κορωνοϊου

Καταγγελίες για συστηματική εμπλοκή των διωκτικών αρχών στα κράτη - μέλη της ΕΕ, κατέγραψε δημοσιογραφική έρευνα της αγγλικης εφημερίδας "The Guardian"

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από 2.000 μεταναστών στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδων παιδιών, καθώς επίσης και την παράνομη επαναπροώθηση δεκάδων χιλιάδων, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω των χερσαίων και υδάτινων συνόρων.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας της αγγλικής εφημερίδας "Τhe Guardian" και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, αναδεικνύει τις καταγγελίες ανθρώπων αιτούντων άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, οι οποίοι έπεσαν θύματα – σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται - σωματικής κακοποίησης και παράνομης απέλασης.

Μαρτυρίες μεταναστών για άγρια βασανιστήρια, από συνοριοφύλακες

Μάλιστα σε πολλές μαρτυρίες που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συντάκτες της, ενεργό ρόλο στα αποκαλούμενα pushbacks διαδραμάτισαν όχι μόνο οι τοπικές αρχές, αλλά και η διεθνής ομάδα συνοριοφυλάκων της ΕΕ, η γνωστή Frontex.

Ο παράνομες επαναπροωθήσεις συνεχίστηκαν παρά τη μείωση των ροών, εξαιτίας του Covid -19

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2020 σχεδόν 100.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης και ξηράς σε σύγκριση με σχεδόν 130.000 το 2019 και 190.000 το 2017.
Από τον Ιανουάριο του 2020, παρά την πτώση των αριθμών, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία έχουν επιταχύνει την ατζέντα της μετανάστευσης.
Υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές για ανθρώπους που ξυλοκοπήθηκαν, ληστεύτηκαν, και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και επαναπροωθήθηκαν παράνομα πίσω στις χώρες από όπου ξεκίνησαν να περάσουν στην Ευρώπη (κυρίως από την Λιβύη και την Τουρκία).
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισι έτους, οι δημοσιογράφοι του Guardian οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα συνέλεξαν μαρτυρίες, όπου οι καταγγέλλοντες μετανάστες υποστηρίζουν πως «στρατιωτικοί τους ψέκασαν με κόκκινη μπογιά, λέγοντας τους ότι αυτή ήταν δήθεν θεραπεία για τον κορωνοϊό, ενώ στην πραγματικότητα τους κατέγραφαν για να τους απελάσουν».

Εμπλοκή των ελληνικών αρχών σε δεκάδες καταγγελίες, παράνομων επαναπροωθήσεων

Μεταξύ των χωρών που φαίνεται να διαδραμάτισαν «πρωταγωνιστικό ρόλο» σε αυτές τις παράνομες επαναπροωθήσεις ή αρνήσεις προσφοράς βοήθειας σε πρόσφυγες ή μετανάστες οι οποίοι κινδύνευαν, σε υπερφορτωμένα δουλεμπορικά σκάφη στη Μεσόγειο, με συνέπειο το θάνατο ή την εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και της FRONTEX για δεκάδες υποθέσεις παράνομων επαναπροωθήσεων (pushback) αιτούντων άσυλο, έπειτα από καταγγελίες θυμάτων σε ξένες ή ελληνικές ΜΚΟ για την πρόστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης