Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καρλής (Διαχειριστής επενδύσεων) για S&P 500: Η ιστορία επαναλαμβάνεται... - Έρχεται (;) προειδοποιητική βολή

Καρλής (Διαχειριστής επενδύσεων) για S&P 500: Η ιστορία επαναλαμβάνεται... - Έρχεται (;) προειδοποιητική βολή
Apό τις πιο δύσκολες επενδυτικές ασκήσεις για το υπόλοιπο του 2021 είναι η εκτίμηση της περαιτέρω πορείας της αγοράς μετοχών τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς
Στις 25 Δεκεμβρίου του 2020 κάναμε ξεκάθαρη αναφορά στην χρονιά αυτή ότι πρόκειται να καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία ως ένα πολύ κομβικό έτος για την ανθρωπότητα.
Εμπειρικές παρατηρήσεις των τελευταίων 150 ετών επιβεβαιώνουν ότι 9 στις 10 χρονιές που λήγουν σε 0 αλλά και πολλές που λήγουν σε 1 είναι χρονιές αγωνίας για τις παγκόσμιες εξελίξεις και με σημαντικό αντίκτυπο τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό.
Οι πρώτοι τέσσερεις μήνες του 2021 δείχνουν αποδόσεις ικανοποιητικά θετικές, πολλές φορές διψήφιου ποσοστού, για τους περισσότερους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και για τα αντίστοιχα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που απεικονίζουν δείκτες χωρών.

Εξαίρεση αποτελούν η Βραζιλία (-4,1%), η Κίνα (-1,2%) και η Ιαπωνία (-1%).
Συνεπώς, από τις πιο δύσκολες επενδυτικές ασκήσεις για το υπόλοιπο του 2021 είναι η εκτίμηση της περαιτέρω πορείας της αγοράς μετοχών τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς.
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν για τον δείκτη S&P 500 εντοπίζουμε κάποιες ομοιότητες της περιόδου Μάρτιος 2020 - Απρίλιος 2021 με την περίοδο Νοε. 2016 - Ιαν. 2018.
Τότε είχαμε την καταγραφή 15 συνεχόμενων θετικών μηνιαίων κλεισιμάτων που αποτέλεσαν ρεκόρ για τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ.
Προεκλογικά, αλλά και κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησης Trump ο δείκτης S&P 500 προεξώφλησε πλήθος θετικών θεμελιωδών νέων τα όποια διαφαίνονταν στον ορίζοντα (κυρίως στον τομέα της φορολογικής ελάφρυνσης του μέσου Αμερικάνου).

Από το κλείσιμο του Μαρτίου 2020 μέχρι και το κλείσιμο του Απριλίου 2021 ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα και 3 αρνητικά εκ των οποίων τα δύο αρνητικά του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2020 αναιρέθηκαν με τον ισχυρό μήνα Νοέμβριο και τις θετικές ανακοινώσεις τότε για την αποτελεσματικότητα των έτοιμων προς παραγωγή εμβολίων κατά της πανδημίας.
Κλείνουμε με ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο μονίμως βρίσκεται εκτός των ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων και των χρηματιστηριακών αναλυτών: Τα καλύτερα κέρδη είναι αυτά που κλειδώνονται, δηλαδή καταγράφονται στον τραπεζικό λογαριασμό του επενδυτή και από εμφανιζόμενη υπεραξία στο χαρτοφυλάκιο του γίνονται πραγματικά διαθέσιμα μετρητά.
Αυτά τα κέρδη γίνονται ακόμα καλύτερα εάν φορολογηθούν με μικρό φορολογικό συντελεστή.
Στις ΗΠΑ ο φορολογικός συντελεστής που εφαρμόζεται επί των πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών είναι 35% όταν αυτά καταγράφονται εντός 12μηνου από την ημερομηνία αγοράς αλλά μειώνεται σε 15% όταν αυτά καταγράφονται μετά τη 12μηνη τουλάχιστον διακράτηση.
Ετσι εξηγήθηκε η απότομη διόρθωση του διαστήματος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2018, όταν ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε από τις 2950 μονάδες στις 2550, μετά τους 13 συνεχόμενους θετικούς μήνες και όταν όλοι έβλεπαν την πτώση τιμών και αναζητούσαν κλασικές απαντήσεις στην ειδησεογραφία των ημερών.
Διαφαίνονται ομοιότητες και σήμερα, 5 Μαϊου 2021 και ετοιμάζεται μία ακόμα επανάληψη της ιστορίας, μετά τις ήδη διαμορφωμένες σημαντικές υπεραξίες αλλά και της ταυτόχρονης εφαρμογής του κλασικού πλέον ρητού "...sell in May and go away...".

Ο Κωνσταντίνος Καρλής είναι διαχειριστής επενδύσεων, πιστοποιημένος στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (πιστοποιητικό Γ) και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Cysec (πιστοποιητικό Advanced).
Το παρών κείμενο αφορά αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και δεν αποτελεί σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχικών τίτλων ή χρηματοοικονομικών μέσων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης