Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποστηρίζουν την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19

tags :
ΗΠΑ: Υποστηρίζουν την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19

Τι υποστήριξε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Katherine Tai – Γιατί ο Biden αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΟΥ

Την υποστήριξή της στο αίτημα της άρσης της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19 εξέφρασε η κυβέρνηση Biden των ΗΠΑ την Τετάρτη τατάρτη 5 Μαΐου 2021 την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια παγκομίως για την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού και την προμήθεια των σωτήριων δόσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές συνθήκες της πανδημίας COVID-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά με στόχο τον τερματισμό της τρέχουσας πανδημίας, υποστηρίζει την παραίτηση από αυτή την προστασίά για τα εμβόλια COVID-19 », επεσήμανε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Katherine Tai.

Παραγωγή

«Καθώς έχει διασφαλιστεί η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η κυβέρνηση  θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της - σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους - για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων.
Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση της προμήθειας των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων», πρόσθεσε η δήλωση.

Συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κάλεσαν τα κράτη μέλη αυτήν την εβδομάδα να καταγράψουν γρήγορα τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων που προστατεύουν το καθεστώς της πνευματική ιδιοκτησίας πίσω για τα εμβόλια για τα του ιού Covid.
Μια τέτοια παραίτηση θα μπορούσε να εξαλείψει τα εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Joe Biden

Ο πρόεδρος Joe Biden επιβεβαίωσε την Τετάρτη (5/5) ότι ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει την πρόταση παραίτησης από τα πνευματικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Η κίνηση ταυτή \λαμβάνει χώραι καθώς οι τα νέα κρούσματα αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προμήθεια και τη διανομή εμβολίων, σε αντίθεση με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας.

Ινδία

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ινδία αντιμετώπισε μια εντυπωσιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ινδία ανέφερε 400.000 νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, αυξάνοντας το συνολικό σε 20.665.148 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Johns Hopkins - η έκρηξη των κρουσμάτων ενδέχεται να έχει προκληθεί από μια εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη του, γνωστή ως B.1.617, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα.

Επικρίσεις

Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι οι πατέντες για τα εμβόλια και άλλες προστασίες της πνευματικη΄ή βιομηχανική ιδιοκτησίας δεν είναι το κεντρικό εμπόδιο για την παραγωγή περισσότερων εμβολίων για τα κράτη που τα χρειάζονται περισσότερο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τα κίνητρα των εταιρειών για καινοτομία.

Η Κίνα

«Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος από την κυβέρνηση Biden που δεν θα κάνει τίποτα για να αυξήσει τη διανομή εμβολίων και θα υποστηρίξει την ικανότητα της Κίνας να κλέψει την καινοτομία των ΗΠΑ για να προωθήσει τους στόχους στην ποαραγωγή εμβολίων», δήλωσε η Clete Willems, πρώην στέλεχος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο ΠΟΕ.
«Μια λύση που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στους δηλωμένους στόχους της κιβέρνησης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και τη διατήρηση θέσεων εργασίας θα ήταν η παραγωγή και η εξαγωγή εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Willems, ο οποίος εργάστηκε τόσο στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ.
Ένα άρθρο της Washington Post είπε αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος της δημιουργίας του «εμβολίου του λαού» για να νικηθεί ο Covid είναι «περισσότερο σύνθημα παρά λύση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης