Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Δημήτρης Βερβεσός στο BN: Το κλείσιμο των δικαστηρίων ήταν αμιγώς κυβερνητική απόφαση

Δημήτρης Βερβεσός στο BN: Το κλείσιμο των δικαστηρίων ήταν αμιγώς κυβερνητική απόφαση
Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ μιλά αποκλειστικά στο BankingNews σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Το ημερολόγιο έγραφε «11η Μαρτίου 2020» όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία την νόσο Covid-19. Μια άγνωστη λέξη για εμάς τότε και πολύ περισσότερο ένας άγνωστος κίνδυνος που θα καθόριζε εν συνεχεία όλες τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα.
Ένας και πλέον χρόνος μετά, οι ζωές μας άλλαξαν άρδην από την πρωτοφανή αυτή κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα.
Η χώρα μας επλήγη ομολογουμένως σε όλα τα επίπεδα, με την αβεβαιότητα να εξακολουθεί να «στοιχειώνει» ακόμη το κάθε επόμενο, σταδιακό βήμα προς την ελευθερία. Ένας από τους κλάδους που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, είναι μεταξύ άλλων και ο χώρος της Δικαιοσύνης, η οποία μετρά τις «πληγές» της σε κάθε νέα ημέρα που προστίθεται στο «πάγωμα» της λειτουργίας της.
Τι άσχημη «κληρονομιά» άφησε πίσω ή μάλλον συνεχίζει να αφήνει στο πέρασμα της η πανδημία; Πως ένας δικηγόρος βιώνει την αναστολή στο επάγγελμα του λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και ποια ουσιαστικά βήματα θα πρέπει να γίνουν με δυναμική και υπεύθυνη διαχείριση από όλες τις πλευρές, ώστε να αναστραφεί η υφιστάμενη εικόνα;
Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μιλά αποκλειστικά στο BankingNews και στην Ελένη Τσιάβο σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Έτσι, εάν δίναμε έναν επιπλέον τίτλο στο άρθρο μας, θα ήταν χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη στον… χρόνο της πανδημίας από την ματιά και τις διεκδικήσεις των δικηγόρων»
Ας δούμε αναλυτικά τις απαντήσεις σε όσα ερωτήματα ετέθησαν στον κ. Βερβεσό με ένα γενικότερο υστερόγραφο – ευχή από εμάς ώστε μέσα από το ζήτημα του κορωνοϊού να αναδειχθούν έστω ευκαιρίες για μια νέα σελίδα στη Δικαιοσύνη:

  • Με την πανδημία να μετρά ήδη κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, η Δικαιοσύνη, ο κατεξοχήν πυλώνας για την εύρυθμη λειτουργία ενός δημοκρατικού κράτους, βρίσκεται στον «πάγο». Πείτε μας πώς επηρέασε ή μάλλον πως καθόρισε -ώστε να το θέσουμε σαφέστερα- ο κορωνοϊός τον χώρο σας το συγκεκριμένο διάστημα.


Ο τρόπος που θέτετε το ερώτημα είναι εύστοχος. Πράγματι, η δικαιοσύνη είναι πυλώνας του κράτους δικαίου και φέρον στοιχείο κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας. Ανήκει δηλαδή στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Για το λόγο αυτό, είναι αδιανόητο να τίθεται «στον πάγο» για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σας θυμίζω ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη με άλλες ουσιώδεις κρατικές λειτουργίες.
Η Κυβέρνηση επέλεξε για τη δικαιοσύνη ένα σύστημα «ακορντεόν» με την έκδοση αλλεπάλληλων κοινών υπουργικών αποφάσεων κάθε Σαββατοκύριακο οι οποίες καθόριζαν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων με χρονικό ορίζοντα μιας μόλις εβδομάδος. Δικηγόροι, διάδικοι και δικαστές αγνοούσαν την Παρασκευή ποιες υποθέσεις θα δικαστούν τη Δευτέρα! Αυτό δεν είναι απλή δυσλειτουργία της δικαιοσύνης, είναι προκλητική απαξίωση των συλλειτουργών της, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι προστρέχουν στα δικαστήρια προκειμένου να προστατέψουν τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα τους.
Το εύρος των εκδικαζομένων υποθέσεων μέχρι το τελευταίο μερικό άνοιγμα των δικαστηρίων (την εβδομάδα που προηγήθηκε της Μεγάλης Εβδομάδας) ήταν εξαιρετικά περιορισμένο με αποτέλεσμα ευρύτατες κατηγορίες συμπολιτών μας, και μάλιστα κατά κανόνα οι πλέον αδύναμοι και οικονομικά ευάλωτοι εξ αυτών, να στερούνται δικαστικής προστασίας.
Αρκεί να σας αναφέρω ως παράδειγμα (για το διάστημα από 15/2/2021 μέχρι το ως άνω μερικό άνοιγμα των δικαστηρίων) την αδυναμία αναγκαστικής εκτέλεσης αποφάσεων και προσωρινών διαταγών για διατροφές ανηλίκων τέκνων, τις περιπτώσεις εργαζομένων που αδυνατούσαν να εισπράξουν δεδουλευμένα ή να αμφισβητήσουν δικαστικά το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης τους, εκμισθωτές που αδυνατούσαν να εξώσουν κακοπληρωτές μισθωτές, τη στιγμή που μπορεί το μίσθωμα να ήταν βασικός πόρος ζωής τους, σοβαρά τραυματίες αυτοκινητιστικών ατυχημάτων να μην μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους από ασφαλιστικές εταιρείες κ.ο.κ.
Δυνατότητες ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων υπήρχαν και τις είχαμε πολλαπλώς επισημάνει: χρονικός καταμερισμός των πινακίων στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, εκδίκαση των υποθέσεων όπου δεν είναι υποχρεωτική η αυτοπρόσωπη παράσταση (νέα τακτική, εφέσεις κατά αντιμωλία αποφάσεων, διοικητικές διαφορές), αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας (μασκών, αντισηπτικών) και του αριθμού των επιτρεπόμενων ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης και των δικαστικών υπαλλήλων, διενέργεια self tests/ rapid tests στους χώρους των δικαστηρίων.
Τα μέτρα αυτά, τα οποία είχαμε επισημάνει από την πρώτη κιόλας στιγμή, σε συνδυασμό με το αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα δικαστήρια δεν αποτέλεσαν εν τοις πράγμασιν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, θα μπορούσαν να είχαν επιτρέψει την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων πολύ νωρίτερα. Όμως η κυβέρνηση επέλεξε να τα προσπεράσει.
Και θέλω εδώ να σας δώσω μία είδηση. Η ούτω καλούμενη Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID 19, στην οποία ειρήσθω συμμετέχουν μόλις δύο Λοιμωξιολόγοι, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη είναι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς και διορισμένα από την κυβέρνηση στελέχη οργανισμών, ουδέποτε εισηγήθηκε το κλείσιμο των δικαστηρίων. Η εισήγησή τους σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται στα δικαστήρια. Συνεπώς, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων ήταν αμιγώς κυβερνητική απόφαση.
Primary-Law-Publishing-Services-Polaroid-1.jpg

  • Μπορείτε να αναφερθείτε σε νούμερα; Πόσο «πίσω» μένουν οι υποθέσεις, για παράδειγμα. Σας ρωτώ για να μπορέσει και ο μέσος πολίτης να κατανοήσει το «κενό» που δημιουργήθηκε.


Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον καθένα ότι όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός υποθέσεων ποινικών, αστικών και διοικητικών ματαιώνονται λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση των πινακίων και τεράστια καθυστέρηση στην εκδίκαση τους. Οι δικαστικοί σχηματισμοί δεν μας έχουν δώσει μέχρι στιγμής ακριβή αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τους οίκοθεν επαναπροσδιορισμούς των υποθέσεων, πλην όμως η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι καθυστερήσεις, αναλόγως της εκάστοτε διαδικασίας, μπορεί να αφορούν μήνες ή και χρόνια. Σημειώστε ότι ήδη, υποθέσεις εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων της Αττικής προσδιορίζονται για το 2024 και ανακοπές κατά πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν προσδιορισθεί για το 2026 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας (!!!).
Προς τον σκοπό άμβλυνσης των καθυστερήσεων, που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις την αρνησιδικία, ζητήσαμε και έγινε εν μέρει δεκτό να υπάρξει επιμήκυνση του δικαστικού έτους και εισαγωγή εμβόλιμων δικασίμων προκειμένου να γίνουν επαναπροσδιορισμοί υποθέσεων όσο γίνεται συντομότερα. Η λύση αυτή βέβαια δεν επιλύει συνολικά το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων αλλά μόνο μερικώς.
Το κύριο βάρος για την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας, φέρουν οι διοικήσεις των δικαστηρίων και ιδίως των μεγάλων δικαστικών σχηματισμών της χώρας, που οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τις υποθέσεις συντομότατα και όχι με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

  • Πρόσφατα πραγματοποιήσατε ως δικηγορικό σώμα μια ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας ώστε να εκφράσετε τα αιτήματά σας, ενώ υπενθυμίζουμε πως προηγήθηκε η κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στο Μέγαρο Μαξίμου από 10.000 (+) δικηγόρους που παραδώσατε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς θα μπορούσε να είναι η επόμενη μέρα για τη Δικαιοσύνη, δεδομένης της άσχημης επιδημικής εικόνας που διανύει προσώρας η Ελλάδα, αλλά και έχοντας ποιες προτεραιότητες μπορεί η Δικαιοσύνη να επιστρέψει και εκείνη στη δική της «κανονικότητα»; - Τι σημαίνει για έναν δικηγόρο η συνέχιση της αναστολής στις δραστηριότητες του κλάδου;

Καθ’ όλη την διάρκεια της παρούσας, άνευ προηγουμένου, πανδημικής κρίσης η στάση του Δικηγορικού σώματος ήταν σαφής και συνεπής: επαναλειτουργία των δικαστηρίων με όρους δικονομικής και υγειονομικής ασφαλείας.
Η Κυβέρνηση απ’ την άλλη δεν έστερξε στα δίκαια αιτήματα του κλάδου, ούτε κατά το σκέλος που αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων και την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα, ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη του Δικηγορικού σώματος, που επλήγη λόγω της πλήρους μή λειτουργίας της Δικαιοσύνης, δυσανάλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων.
Η αντίδρασή μας απέναντι στην κυβερνητική αβελτηρία ήταν ομόθυμη και ομόφωνη.
Όπως σωστά αναφέρετε, το ψήφισμα διαμαρτυρίας υπεγράφη άνω των 10.000 δικηγόρων Αθηνών και επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό.
Ακολούθησε η ημέρα πανελλήνιας διαμαρτυρίας των δικηγόρων. Όλες οι κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από τα συλλογικά μας όργανα, την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους Συλλόγους, είχαν ως σκοπό ένα σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση αποδοκιμασίας της προκλητικά απαξιωτικής στάσης της έναντι των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης εν γένει.
Σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, είναι σαφές ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει πίσω. Ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα του επισιτισμού ή του τουρισμού.
Η πλήρης και άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστικών διαδικασιών καθώς και των δικαστικών γραμματειών και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Ούτε οι Έλληνες πολίτες, ούτε ο δικηγορικός κόσμος, μπορούν να αντέξουν ή να ανεχθούν την κόλουρη λειτουργία της δικαιοσύνης μετά τις 10 Μαΐου 2021.

  • Και στο συγκεκριμένο σημείο αξίζει να αναφερθούμε στους ασκούμενους δικηγόρους: Τι θα προτείνατε εσείς ως μέτρο στήριξης τους από την Πολιτεία; Επίσης, ποιες βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη διαδικασία των εξετάσεων όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής τους για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην απόκτηση άδειας;


Έχετε δίκιο να αναφέρετε ξεχωριστά τους ασκούμενους δικηγόρους. Είναι αναμενόμενο οι νέοι συνάδελφοι, ασκούμενοι δικηγόροι, να υφίστανται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις δυσμενείς οικονομικές και επαγγελματικές συνέπειες της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Είναι αναντίρρητο ότι χρήζουν πρώτα απ’ όλα οικονομικής στήριξης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε, πριν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου από την Πολιτεία, τόσο κατά την πρώτη όσο και όσο και κατά την δεύτερη περίοδο αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, την οικονομική στήριξη και των ασκουμένων δικηγόρων (από κοινού με όσους συναδέλφους είχαν οικονομική ανάγκη) μέσα από το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ, με τη χορήγηση 200 ευρώ σε αυτούς. Συγχρόνως, ασκήσαμε έντονη πίεση προκειμένου οι ασκούμενοι δικηγόροι να ενταχθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφ’ ενός στο επιστημονικό επίδομα των 600€ της α’ φάσης της πανδημίας και αφ’ ετέρου στους δικαιούχους του επιδόματος των 400 € από τον ειδικό λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς καμία αίρεση ή προϋπόθεση που επίσης έχει συγκροτηθεί από χρήματα ημών των δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών στη β’ φάση της πανδημίας.
Άλλη μια πρωτοβουλία για τη στήριξη ασκουμένων δικηγόρων είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας άσκησης στα δικαστήρια και στα δικηγορικά γραφεία 2.480 ασκουμένων με αποζημίωση 600 ευρώ τον μήνα, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ από το πρόγραμμα απασχόλησης νέων (ΠΑΝ), το οποίο έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.
Είναι σαφές ότι οφείλουμε να παρέχουμε στους νέους συναδέλφους μας όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να ξεκινήσουν την σταδιοδρομία τους με στέρεες βάσεις οικονομικής και επαγγελματικής ασφαλείας.law-8.png


Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, που αφορά τις εξετάσεις ασκουμένων. Λόγω των χρόνιων αβελτηριών των κρατικών εξετάσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και την απώλεια μίας από τις δύο εξεταστικές κατά την περσινή χρονιά, διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αναλάβει το δικηγορικό σώμα τη διοργάνωση των εξετάσεων από τούδε και στο εξής, ώστε να περιορίσουμε τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν.
Σε συνθήκες περιορισμών λόγω της πανδημίας ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να λάβουμε σχετική άδεια του υφυπουργείου πολιτικής προστασίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις με όρους ασφάλειας. Παρά την αρχική θετική ανταπόκριση, εν συνεχεία η Πολιτεία ανέκρουσε πρύμναν, κατόπιν σχετικής απόφασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Μετά ταύτα, κατέστη επιβεβλημένη η παράταση κατά ένα μήνα των εξετάσεων. Ήδη, με διάταξη νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει εξασφαλιστεί θεσμικά η δυνατότητα εξ αποστάσεως εξέτασης, τόσο προφορικής όσο και γραπτής. Οι δυνατότητες αυτές θα αξιολογηθούν από την κατά νόμο αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να καταλήξουμε στην βέλτιστη από άποψη ασφαλείας και κόστους λύσης και ταχύτητας λύσης.

  • Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο και τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, η επόμενη ερώτηση αφορά την άρση δικηγορικού ασυμβίβαστου: Ποιες εξελίξεις υπάρχουν κύριε Πρόεδρε ή αναμένονται στο συγκεκριμένο ζήτημα;


Πράγματι το ζήτημα του δικηγορικού ασυμβιβάστου, δηλαδή της επαναξιολόγησης του εύρους των ασυμβίβαστων με το δικηγορικό λειτούργημα δραστηριοτήτων, έχει τεθεί από πολλούς συναδέλφους.
Η Ολομέλεια και εν συνεχεία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ως αρμόδια κατά νόμο θεσμικά όργανα, θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις και θα διατυπώσουν ολοκληρωμένη εισήγηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του Κώδικα Δικηγόρων. Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς φυσικά να προκαταλαμβάνω τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, η θέση μου είναι ότι η ληφθησόμενη απόφαση θα πρέπει αφενός να λαμβάνει υπ’ όψιν την περιφρούρηση του κύρους του Δικηγορικού λειτουργήματός, αφετέρου όμως να προσαρμόζεται στη μεταβαλλόμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων.

  • Κλείνοντας, το τελευταίο σημείο της συνέντευξης μας, προτείνω να μην είναι ερώτηση από πλευράς μου, αλλά ένα δικό σας μήνυμα προς τους αναγνώστες μας μετά από όλα όσα βιώσαμε και εξακολουθούν να διαδραματίζονται στην χώρα μας.

Περάσαμε ως κλάδος και ως χώρα μια σκληρή δοκιμασία η οποία δεν έχει ακόμα τελειώσει. Σκοπός μας είναι, και πρέπει να είναι, να βγούμε απ’ αυτήν πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί . Έχουμε χρέος να χτίσουμε από τώρα τις βάσεις για την δικηγορία του μέλλοντος.
Η υγειονομική κρίση ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, ταυτόχρονα όμως την αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρία για την ψηφιακή ανάταξη της δικαιοσύνης και της δικηγορίας.
Μέσα στις πιο ιδιότυπες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε το σώμα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι δώσαμε το παρόν σε όλα σχεδόν τα μέτωπα, αντιμετωπίζοντας όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν και δώσαμε όλες τις μάχες που κληθήκαμε να δώσουμε, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αποτελεσματικά. Οι πλέον εμβληματικές μας πρωτοβουλίες, στις οποίες τους τελευταίους μήνες υπήρξε ομολογουμένως πολύ σημαντική πρόοδος, είναι η εξασφάλιση 17.000 περίπου ψηφιακών υπογραφών για τους συναδέλφους, η διεύρυνση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής μήνυσης και ο απομακρυσμένος έλεγχος τίτλων σε 121 Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, η ηλεκτρονική αποστολή πιστοποιητικών από τα Δικαστήρια, καθώς, τέλος, και η απομαγνητοφώνηση των ποινικών δικών.
Ανάλογη σημασία έχει η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης. Στα κεκτημένα της περιόδου αυτής συγκαταλέγεται η δυνατότητα λήψης ένορκων βεβαιώσουν ενώπιον δικηγόρων και η έκδοση πιστοποιητικών ακινήτων (ισόκυρων προς εκείνα που εκδίδουν τα υποθηκοφυλακεία) από τους δικηγόρους. Σε θετική κατεύθυνση -με τις κρίσιμες βεβαίως επισημάνσεις της Ολομέλειας και του Δ.Σ.Α- κινείται και η δυνατότητα έκδοσης σχεδίων – εισηγήσεων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από δικηγόρους παρά τα εμπόδια που έθεσε η σχετική πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και η συμμετοχή δικηγόρων στις υποθέσεις του Κτηματολογίου.
Τα βήματα που γίνονται -ακόμα και μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες- δείχνουν ότι ο κλάδος ενωμένος μπορεί να προοδεύει και να χτίζει ένα κοινό μέλλον με αισιοδοξία και ασφάλεια για όλους. Καλούμε όλους να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα, αφήνοντας στην άκρη μεμψιμοιρίες και άγονες κριτικές, αλλά να συμβάλλουν με δημιουργική κριτική, προτάσεις καινοτόμες αλλά κυρίως κοινή δράση για την αντιμετώπιση όσων περισσότερων προβλημάτων αντιμετωπίζουμε, ιδίως όσων επισώρευσε η πανδημία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης