Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria: Το 40% των τραπεζών της ΕΕ δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια

Enria: Το 40% των τραπεζών της ΕΕ δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβληματικά δάνεια

«Δύο στις πέντε τράπεζες» παρουσιάζουν ελλείψεις στη διαδικασία πρόβλεψης των επισφαλών δανείων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της ΕΚΤ για τον τραπεζικό τομέα Andrea Enria

Σχετικά Άρθρα

Περίπου το 40% των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβληματικά δάνεια που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ευελπιστώντας για καλύτερες στιγμές όσον αφορά την ανάπτυξη ή επιδιώκοντας να «σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», δήλωσε ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον τραπεζικό τομέα Andrea Enria, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.

Συστάσεις

Από τότε που επιβλήθηκαν τα lockdowns πέρυσι, η ΕΚΤ προέτρεψε τις τράπεζες να υπολογίσουν τις ζημίες τις οποίες θα εγγράψουν στους ισολογισμούς τους και να προχωρήσουν σε προβλέψεις ώστε να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα προκειμένου να τις απορροφήσουν, και επιπροσθέτως στους έδωσε περίοδο χάριτος όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις όσον αφορά τη ρευστότητα προκειμένου να βοηθηθούν στην εν λόγω διαδικασία.

Παραλείψεις

Η Enria σημείωσε ότι η πλειονότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αντιμετώπιζε ορθό τρόπο τα προβληματικά δάνεια, αλλά «οι δύο στις πέντε» παρουσιάζουν ελλείψεις όσον αφορά την εν λόγω διαδικασία, παραλείποντας, για παράδειγμα, να προβλέψουν νωρίτερα ποια δάνεια είναι απίθανο να αποπληρωθούν.
«Η πλειονότητα των τραπεζών συμμορφώνεται πλέιν ευρέως με τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Enria σε συνέντευξή του.
«Εντούτοις, περίπου δύο στις πέντε τράπεζες ... παρουσιάζουν σημαντικά κενά ως προς τις απαιτήσεις που έχουμε θέσει».

Στάση αναμονής

«Η αίσθησή μου είναι ότι πρέπει να τηρήσουμε στάση αναμονής.
Οι τράπεζες λένε ότι δεν έχουν αρκετές πληροφορίες, οπότε ας περιμένουμε ένα μήνα, τότε ίσως ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε η Enria.
«Αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τράπεζες που επιχειρούν πραγματικά να... σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Έκθεση των τραπεζών

Η ΕΚΤ εξέτασε το ποσοστό έκθεσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις του κλάδου τροφοδοσίας και της φιλοξενίας και στη συνέχεια θα διενεργήσει έλεγχο για την έκθεσή τους στα εμπορικά ακίνητα και στο λιανεμπόριο τα οποία επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τα lockdowns και την άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων.
Μετά τις σημαντικές αναταράξεις του 2020, τράπεζες όπως ο σκανδιναβικός γίγαντας Nordea και η BBVA της Ισπανίας ανακοίνωσαν μεγαλύτερα των προβλέψεων κέρδη πρώτου τριμήνου χάρη εν μέρει στις χαμηλότερες ή σταθερές προβλέψεις όσον αφορά δάνεια σε καθυστέρηση.
Ο Enria, η οποία δεν κατονόμασε συγκεκριμένες τράπεζες, αλλά επέστησε την προσοχή.

Νωρίς ακόμη…

«Είναι λίγο νωρίς για χαλάρωση των προβλέψεων (σ.σ. όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια)», σημείωσε.
«Στις τυπικές συνθήκες ύφεσης, οι τράπεζες αρχίζουν να πραγματοποιούν προβλέψεις μόλις φτάσουμε στο αποκορύφωμα του κύματος των πτωχεύσεων.
Αλλά έως τώρα δεν έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε την εκδήλωση των προβλημάτων όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. στα χαρτοφυλάκια των τραπαζικών ιδρυμάτων)

Αφερεγγυότητα

Οι πτωχεύσεις (όταν μία επιχείρηση δηλώνει επίσημα ότι τελεί σε καθεστώς αφερεγγυότητας) στην Ευρωζώνη ήταν μειωμένες κάθε τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με το 2019, καθώς τα μέτρα στήριξης παρείχαν σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο Enria αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία βελτιώθηκαν και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ, βάσει τους οποίου δάνεια αξίας περίπου 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης, είναι «πολύ λιγότερο πλέον πιθανό να λάβει χώρα» τώρα από ό, τι όταν δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Επανέλαβε την πρόθεση της ΕΚΤ να άρει τον Σεπτέμβριο μια σύσταση που να θέτει περιορισμούς στα μερίσματα και τις εξαγορές των τραπεζών, εκτός εάν η οικονομική κατάσταση «επιδεινωθεί σημαντικά».
Επιβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αναδιαμορφώσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα στο τέλος του επόμενου έτους ή ακόμα και αργότερα, εάν δεν έχει εκδηλωθεί στο πλήρες της μέγεθος μια κρίση αφερεγγυότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης