Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Επιπλέον 200 δισ. assets στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit – Συνολικά 1,2 τρισ. δολ. έχουν μεταφερθεί από το Λονδίνο

JP Morgan: Επιπλέον 200 δισ.  assets στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit – Συνολικά 1,2 τρισ. δολ. έχουν μεταφερθεί από το Λονδίνο

Goldman Sachs, Citigroup, UBS και Standard Chartered έχουν πραγματοποιήσει τη διαδρομή Λονδίνο - Φρανκφούρτη – Ο «χάρτης» της μετακίνησης των περιουσιακών στοιχείων από τη  Βρετανία

Τη μεταφορά πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 200 δισ. δολ., από το Λονδίνο στην Φρανκφούρτη ανακοίνωσε η JP Morgan, συνεχίζοντας την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής στην εποχή μετά το Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
Η απώλεια της πρόσβασης της Γερμανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απόρροια της εξόδου από την Ε.Ε., έχει αναγκάσει την επενδυτική τράπεζα να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στην ηπειρωτική Ευρώπη, και δη στη Γερμανία για ευνόητους λόγους.

Ευρωπαϊκό hub

Έτσι, η Φρανκφούρτη καθίσταται σταδιακά το νέο ευρωπαϊκό hub της JP Morgan, το οποίο ήδη διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 244 δισ. δολαρίων.
Επομένως, εντός του 2021, το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να εκτιναχθεί στα 444 δισ. δολ.
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του Brexit μέχρι το τέλος του 2021» διαβεβαιώνει η JP Morgan, σε πρόσφατη έκθεσή της.

Η τάση

Την εν λόγω τάση ακολουθούν κι άλλες επενδυτικοί «γίγαντες» της Wall Street, οι οποίοι σταδιακά αποχωρούν από την βρετανική πρωτεύουσα, μετακομίζοντας σε χρηματοπιστωτικά κέντρα στην απέναντι πλευρά της Μάγχης.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχουν κάνει το «δρομολόγιο» Λονδίνο – Ευρώπη περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,2 τρισ. δολαρίων από τις Goldman Sachs, Citigroup, UBS και Standard Chartered, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η προϊστορία

Η Goldman Sachs -μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street- τον προηγούμενο Νοέμβριο (6/11) ανακοίνωσε το σχέδιο της να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 40 και 60 δισ. δολαρίων στη θυγατρική της στη Γερμανία έως τα τέλη του έτους,
Η Goldman Sachs Europe SE, θυγατρική της Goldman με έδρα τη Φραγφκούρτη, είχε ενεργητικό αξίας μόλις 3 δισ. ευρώ (3,6 δισ. δολάρια) στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική της έκθεση της επενδυτικές τράπεζας.

Τα σχέδια

Στο τελευταίο δίμηνο του προηγούμενο έτους οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί επιτάχυναν τα σχέδιά τους για τη διαχείριση της αυξημένης δραστηριότητας πελατών που αναμενόταν από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Με την JP Morgan Chase & Co. να έχει ήδη μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία 230 δισ. δολαρίων στη Φραγκφούρτη, τα σχέδια της Goldman συνεπάγονταν ότι οι δύο αμερικανικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο-τρίτα των σχεδόν 400 δισ. ευρώ που είχαν μεταφέρει έως τα τέλη του 2020 οι ξένες τράπεζες στη Φρανγκφούρτη, σύμφωνα τα στοιχεία της Bundesbank.

Μετακινήσεις

Το Δεκέμβριο, την ύστατη ώρα πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά υπολογιζόταν ότι το ενεργητικό που θα μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη προσέγγιζε τα 675 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.500 νέες θέσεις εργασίας.
Οι τράπεζες που ακολουθησαν πρώτες τη διαδρομή Λονδίνο προς τη Φρανκφούρτη είναι οι Citigroup, UBS και Standard Chartered.
Εν γένει το Δεκέμβριο (17/12) οι Citigroup Global Markets Limited, Merrill Lynch International και Credit Suisse Securities (Europe) Limited έπαυσαν τις άμεσες συναλλαγές με την Ε.Ε από τη βρετανική πρωτεύουσα.
EU_JP.PNG

Προσωπικό

Toν Σεπτέμβριο, η Goldman επιτάχυνε τα σχέδιά της να μεταφέρει περισσότερους από 100 εργαζομένους από Λονδίνο σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ η JPMorgan ζήτησε περίπου 200 εργαζομένους να μετακομίσουν από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με έκθεση της EY, οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεταφέρει εκτός Βρετανίας περίπου 7.500 θέσεις εργασίας από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης