Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα 2 δισ. για την επανεκκίνηση της αγοράς τον Μάιο 2021 - Τα 4 νέα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας

Μέτρα 2 δισ. για την επανεκκίνηση της αγοράς τον Μάιο 2021 - Τα 4 νέα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας
Μέτρα 2 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της αγοράς τον Μάιο – Τα 4 νέα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερα εργαλεία ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις που ανέβασαν ρολά τον Μάιο 2021 και οι ανάγκες τους για κεφάλαια στην δύσκολη φάση της επανεκκίνησης είναι αυξημένες. Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης παγίων δαπανών, της εστίασης, της έκτακτης αποζημίωσης για 100.000 επιχειρηματίες και της «Γέφυρας 2», που είναι πιο στοχευμένα και έρχονται να αντικαταστήσουν τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής .
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δουν στο Taxisnet το «λογαριασμό» με τα ποσά που έλαβαν συνολικά από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και αυτά που οφείλουν να επιστρέψουν στο κράτος.
Όσες εταιρίες και αυτοαπασχολούμενο ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Στο μέτωπο των ενοικίων διατηρείται το μέτρο με τα μηδενικά μισθώματα, σε μικρότερη όμως κλίμακα, καθώς απαλλάσσει μόνο τις επιχειρήσεις για τις οποίες ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και όχι για τις πληττόμενες. Επίσης για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αποζημιώσει προκαταβολικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως έγινε και τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, τα τέσσερα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας παμνω στα οποία μπορούν να πατήσουν οι επιχειρήσεις είναι:

Πρόγραμμα για εστίαση

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση τους.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.
Οι πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου.
Επίσης θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον Τουρισμό, με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Στο μέτρο εμπίπτουν 100.000 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας στους οποίους ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον μήνα Απρίλιο.
Το κόστος του μέτρου φθάνει τα 130 εκατ. ευρώ και αφορά εταιρίες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Επιδότηση πάγιων δαπανών

Ως τα τέλη Μάιου θα «τρέξει» με 500 εκατ. ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Γέφυρα 2

Το πρόγραμμα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες.
Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης