Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Να ανοίξει τώρα ο σταθμός των Ευζώνων ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Να ανοίξει τώρα ο σταθμός των Ευζώνων ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Ένα σκάνερ για όλα στα χερσαία σύνορα

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα σε ασφάλεια και τουρισμό εν καιρώ πανδημίας έχει σημάνει «συναγερμό» στη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα, με τους επιχειρηματίες να αγωνιούν για τα έσοδα και να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθούν… τα περσινά.

«Η διαδικασία εισόδου στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα και η ικανοποίηση των επισκεπτών μας που θα καταφέρουν να έρθουν χωρίς ταλαιπωρία και θα είμαστε όλοι ασφαλείς, είναι «κράχτης» για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια.
Πρέπει να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα πάση θυσία από την αρχή, προτού να είναι πολύ αργά», τονίζουν και απεύχονται «μια νέα μεγάλη δυσφήμιση σαν και αυτή που υπέστη η χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 με ουρές χιλιομέτρων, αγανάκτηση και ακυρώσεις κρατήσεων».

Η «μάχη» με τους «αγνώστους Χ»

Οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν από την Πολιτεία, «ο αγώνας ταχύτητας να διεξαχθεί σε τρεις πίστες, αφού δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»:

  • Αναβάθμιση μέσων και αξιοποίηση της τεχνολογίας
  • Εντατικοί έλεγχοι και ενίσχυση της στελέχωσης
  • Βελτίωση των υποδομών

Για το θέμα, είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε με τους φορείς του Τουρισμού και τους Περιφερειάρχες ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μίλησε «για εξίσωση που έχει πολλούς αγνώστους Χ».
Τους διαβεβαίωσε πάντως ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την πιο πρόσφορη λύση» και έσπευσε να καθησυχάσει τις αγωνίες τους ότι «οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, συνεπείς και ενδελεχείς» με… το καλημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού.

Να προηγηθεί ο σταθμός των Ευζώνων

Το άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων μέσω του οποίου έρχονται τουρίστες όχι μόνο από τη Σερβία (με την οποία έχει γίνει και σχετική διμερής συμφωνία), αλλά και από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έθεσαν οι ξενοδόχοι και στη διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου.
Η συμμετοχή της στη διαδικτυακή σύσκεψη άλλωστε, σηματοδοτεί το τεράστιο ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου για τις φετινές επιδόσεις του τουρισμού.
Ο κ. Καλαφάτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει και τη συμβολή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την είσοδο των τουριστών και την επιστροφή τους στις χώρες τους με αξιοπιστία και ασφάλεια.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σε άμεση προτεραιότητα μπαίνει η διαδικασία των ελέγχων όλων των αλλοδαπών που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος.
Εδώ, παράγοντες του τουρισμού έχουν ζητήσει να μη γίνεται διαχωρισμός του οδικού επισκέπτη από αυτόν που έρχεται με αεροπλάνο, αλλά να υπάρξουν οι ίδιοι έλεγχοι παντού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί κάθε τεχνική δυνατότητα και «αυτό να γίνεται με ένα λογισμικό κι ένα μηχάνημα, όποια κι αν είναι η χώρα προέλευσης κι όποιος κι αν είναι ο σκοπός της επίσκεψης» σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, δηλαδή με απλά λόγια «ένα σκάνερ για όλα»:

  • Έγγραφα
  • Αποδεικτικά γνησιότητας με τη μορφή QR Code
  • Αξιοποίηση κινητών και τάμπλετ
  • Πιστοποιητικά εμβολιασμού (Ψηφιακό ευρωπαϊκό αλλά και εμβολιασμού με Sputnik)
  • Αρνητικά μοριακά Pcr Tests
  • Rapid tests
  • Να εξεταστεί η δυνατότητα εισόδου και με self test


Οι φορείς από την πλευρά τους ζήτησαν να οριοθετηθούν λωρίδες προσέλευσης για τους τουρίστες που φέρουν μαζί το απαραίτητο πιστοποιητικό για την είσοδό τους, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του σταθμού της Νυμφαίας, αλλά και να αξιοποιηθεί το Ορμένιο από όπου περνούν τα φορτηγά, για να μην επιβαρύνεται ο Προμαχώνας.

Crash Test στις οδικές εισόδους

Το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων είναι η πιο δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν αναμένονται ροές από γειτονικές χώρες των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καλή, ενώ κάποια έγγραφα έχουν αμφισβητηθεί εν μέρει για την αξιοπιστία τους.
Πόσο μάλλον, όταν ανάμεσα σε αυτούς που περνούν τα σύνορα είναι και εργάτες γης από την Αλβανία κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες.
Ταυτόχρονα όμως, έχει παρατηρηθεί τελευταία και η τάση, ταξιδιώτες από την Κεντρική Ευρώπη (άρα και με μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη) να επιλέγουν διακοπές με το αυτοκίνητο ως το πιο ασφαλές μέσο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι ενοικιάσεις τροχόσπιτων και αυτοί είναι λόγοι που αυξάνουν, θέλοντας και μη την ανάγκη ετοιμότητας, γιατί είναι λόγοι που κανείς δεν μπορεί να τους αγνοήσει.
Ειδικά, όταν για τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας – Βόρειας Ελλάδας, ο οδικός τουρίστας αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωσή τους το φετινό καλοκαίρι.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης