Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 16 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρέος 1,82 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Οι 16 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια και χρέος 1,82 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Οι περισσότερες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους των δανείων – Ποιες περιμένουν κούρεμα δανείων

Σχετικά Άρθρα
Στις 18 πλέον ανέρχεται ο αριθμός των εταιρειών με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Από αυτές ελάχιστες εμφάνισαν κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που λείπουν ανέρχονται στα 750,3 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των ιδίων κεφαλαίων θα μπορούσε να ήταν χειρότερη αν δεν είχε ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση για τη Forthnet και η έξοδος της εταιρείας από το ΧΑ.
Η Forhtnet στο τέλος της χρήσης 2020 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 188 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 492 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αν αφαιρεθεί και η Dionic, η οποία είναι εκτός διαπραγμάτευσης λόγω μη σύμφωνης γνώμης από τον ορκωτό ελεγκτή, τα ίδια κεφάλαια των 16 εταιρειών ανέρχονται στα -692,4 εκατ. ευρώ.
Οι 16 εισηγμένες που μένουν χρωστάνε στις τράπεζες 1,82 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τους τόκους των δανείων.

Κοιτάζοντας πιο αναλυτικά τις εισηγμένες, οι Ευρωσύμβουλοι έχουν τη μικρότερη αρνητική καθαρή θέση ύψους 304 χιλ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 πηγαίνει αρκετά καλά και δεν αποκλείεται στο πρώτο εξάμηνο να έχει γυρίσει ο όμιλος σε θετικά ίδια κεφάλαια, εξέλιξη που θα μπορούσε να φέρει έξοδο από την επιτήρηση.
Η Ακρίτας παρά την αναδιάρθρωση των δανείων συνεχίζει να δημιουργεί ζημιές και να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 4,8 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 40 εκατ. ευρώ.
Η Ελγέκα έχει -9,38 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 79,6 εκατ. ευρώ.
Η Βαρβαρέσος έχει αρνητικά ίδια 11,1 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 14,8 εκατ. ευρώ.
Η Lavipharm συνεχίζει να βγάζει καλά κέρδη και να βελτιώνει την καθαρή της θέση, αλλά πάλι είναι στα 012,2 εκατ. ευρώ.
Η ΣΙΔΜΑ έχει καθαρή θέση -13,2 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 98,4 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΝΕΚ δεν ήταν αρκετή και η καθαρή θέση γύρισε στα -14 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να είναι στα 241,4 εκατ. ευρώ.
Η Λιβάνης συνεχίζει να παράγει ζημιές αυξάνοντας τα αρνητικά ίδια στα 15,3 εκατ. ευρώ.
Η Βαράγκης έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 17,9 εκατ. ευρώ, η ΚΡΕΚΑ -19,6 εκατ. ευρώ, η SATO -32,3 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 32,2 εκατ. ευρώ, η ΥΑΛΚΟ -41 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 45,2 εκατ. ευρώ και η Μπήτρος -61,6 εκατ. ευρώ με καθαρό δανεισμό 116,7 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» δανείων, επομένως θα μπορούσε να βελτιωθεί η καθαρή θέση και να μειωθεί ο δανεισμός.
Κούρεμα δανείων περιμένει και η Βιοτέρ, η οποία στο τέλος του 2020 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 87,6 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 158 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass επηρεάστηκε σημαντικά από την πανδημία και είχε αρνητικά ίδια 128,7 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 248,2 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Intralot, λόγω μεγάλων ζημιών ύψους 104,1 εκατ. ευρώ το 2020, αύξησε τα αρνητικά ίδια στα -222,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 651 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, περιμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους προκειμένου να γίνει η αναδιάρθρωση και να υπάρξει κεφαλαιακό όφελος.
εισηγμένες_αρνητικά_ίδια.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης