Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DoubleLine: Κρατηθείτε... οι «μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις» των ΗΠΑ είναι 163 τρισ. δολάρια, 5 φορές το εθνικό χρέος

DoubleLine: Κρατηθείτε... οι «μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις» των ΗΠΑ είναι 163 τρισ. δολάρια, 5 φορές το εθνικό χρέος

Αν ήθελαν οι ΗΠΑ να εξοφλήσουν αυτό το χρέος, παρατήρησε ο Gundlach, θα έπρεπε να διαθέτουν το 10% της οικονομίας για 77μιση χρόνια

Σχετικά Άρθρα
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, απλώς «μαντεύει» την πορεία του πληθωρισμού και θεωρεί την πρόσφατη αύξηση ως «παροδική».

Ωστόσο υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται στην οικονομία των ΗΠΑ, αναφέρει ο Jeffrey Gundlachτης DoubleLine.
Επίσης, προειδοποίησε για την αύξηση του φόρου υπεραξίας για φορολογούμενους με κέρδη άνω του 1 εκατ. δολαρίων της διοίκησης biden, υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι για υψηλότερους φόρους υπεραξίας ήδη επηρεάζουν τις αγορές.
Ο Gundlach υποστήριξε ότι οι μετοχές υψηλού beta και άλλες κερδοσκοπικές επενδύσεις όπως το bitcoin έχουν περισσότερα να χάσουν λόγω της αύξησης της φορολογίας των κεφαλαιακών κερδών.
Σε τελική ανάλυση, ποιος θα θέλει να αναλάβει τον κίνδυνο σε μεγάλο χρονικό διάστημα εάν χρειάζεται να δώσει τα μισά από τα κέρδη του στην κυβέρνηση;, αναρωτήθηκε ο Gundlach.

Στα θολά νερά η Fed

Στη συνέχεια, ο Gundlach άσκησε κριτική για τη νομισματική πολιτική που μοιάζει με MMT, η οποία χρησιμοποιεί τις δημοσιονομικές δαπάνες και τα νομισματικά κίνητρα για να αντιμετωπίσει την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από το COVID-19.

Μεταξύ των πακέτων τόνωσης, που υποτίθεται ότι ήταν προσωρινές, και όλων των επεκτάσεων της ανεργίας και άλλων παροχών, το ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος που περιλάμβανε κρατικές πληρωμές αυξήθηκε, κάτι που είδαμε επίσης στα πρόσφατα στοιχεία δαπανών όταν φάνηκε ότι το 34% των δαπανών των νοικοκυριών τον περασμένο μήνα προήλθε από την κυβέρνηση.
"Πολλά περίεργα πράγματα συνέβησαν όταν η πανδημία ξέσπασε.... ήταν μια σταθερή πορεία προς την εξάρτηση από την κυβέρνηση από ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τα τρισεκατομμύρια των πληρωμών που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο προκάλεσαν τη διεύρυνση του ελλείμματος, το οποίο είχε ήδη εκτοξευτεί υπό τον Πρόεδρο Trump, ενώ και ο ισολογισμός της Fed εξερράγη καθώς η κεντρική τράπεζα ανέλαβε μεγάλο μέρος του νέου χρέους.
Σύμφωνα με τον Gundlach η αύξηση του χρέους δεν αποτυπώνει πλήρως πόσα χρήματα οφείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Υπάρχουν επίσης μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις οι οποίες, όταν συνδυάζονται με όλα τα τοπικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά χρέη, ανεβάζουν το χρέος στα 163 τρισ.

Αυτό είναι περισσότερο από 5 φορές το εθνικό χρέος των 28 τρισ. δολαρίων.

Θα εξοφληθεί ποτέ το χρέος;

Αν ήθελαν οι ΗΠΑ να εξοφλήσουν αυτό το χρέος, παρατήρησε ο Gundlach, θα έπρεπε να διατίθεται το 10% της οικονομίας για 77μιση χρόνια.
Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει εφικτός τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος τους.
Αντ 'αυτού, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναχρηματοδοτούν συνεχώς.

Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό;

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις αγορές είναι και ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dallas Fed, Robert Kaplan, η Fed μπορεί να εξετάσει τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της νωρίτερα παρά αργότερα, καθώς η οικονομία έχει βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ενώ υπάρχουν και ανησυχίες για "υπερβολές και ανισορροπίες" στην αγορά.
Και εδώ ο Gundlach υπενθύμισε την αποτυχία της Fed να προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων subprime, συσχετίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι «παροδικός».
Και ο Gundlach υπενθυμίζει την κρίση των subprime που ξεκίνησε το 2006.
Τότε ο Ben Bernanke, ο πρόεδρος της Federal Reserve, καθησύχαζε τους επενδυτές για τα εν λόγω δάνεια.
Και τώρα θα δούμε την αλήθεια όταν πιθανότατα οι ΗΠΑ θα έχουν υψηλότερο πληθωρισμό στα μέσα του 2021 και αυτή η πληθωριστική τάση φαίνεται να έχει αντιστρέψει πολλές τάσεις, καταλήγει ο Gundlach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης