γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σήμερα 7/5 στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας Πειραιώς σε «CCC+».
Οι αξιολογήσεις της Πειραιώς αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη, αν και βελτιωμένη, ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της και την πολύ υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Η εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς λαμβάνει υπόψη δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις δανείων NPEs (τις συναλλαγές Phoenix και Vega), οι οποίες γίνονται με το πρόγρααμ Ηρακλής και μαζί συγκεντρώνουν περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ NPEs.
Ο δείκτης NPEs της Πειραιώς ήταν 45,3% στα τέλη του 2020, το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Υπολογίζουμε ότι αυτός ο λόγος θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 35% μετά τις συναλλαγές Phoenix και Vega, τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν στο β’ τρίμηνο του 2021.
Ο παρονομαστής του δείκτη περιλαμβάνει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ των διατηρούμενων ανώτερων τραπεζογραμματίων τιτλοποίησης, τα οποία θα διατηρηθούν πλήρως από την τράπεζα και θα ληφθούν υπόψη ως δάνεια. Η κάλυψη των ζημιών από δάνεια θα παραμείνει χαμηλή (44%) μετά τις συναλλαγές.
Η τράπεζα σχεδιάζει να επιταχύνει σημαντικά την μείωση των NPEs της με τον δείκτη να υποχωρεί κάτω από 10% τους επόμενους 12 μήνες, ολοκληρώνοντας δύο επιπλέον μεγάλες τιτλοποιήσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ απομειωμένων δανείων (οι συναλλαγές Sunrise).
Η Πειραιώς είχε χορηγήσει μορατόριουμ σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 (12% των ακαθάριστων δανείων), τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη λήξει.
Η Πειραιώς ενισχύει τα κεφάλαια της για να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο του de-risking (6,6pp, εκ των οποίων 2,5pp προέρχεται από τις προσφορές Phoenix και Vega).
Η τράπεζα έχει ήδη συγκεντρώσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΑΜΚ και εφαρμόζει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης. Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν συνθετικές τιτλοποιήσεις δανείων που εκτελούν, πώληση του τομέα καρτών της τράπεζας και την προγραμματισμένη έκδοση περίπου 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον τραπεζογραμματίων της κατηγορίας 1.
Ο δείκτης κοινών ιδίων κεφαλαίων της Piraeus Tier 1 (CET1) ήταν 13,8% (11,3% σε πλήρως βάση) στα τέλη του 2020 και αναμένουμε από την τράπεζα να διατηρήσει παρόμοιους δείκτες κεφαλαίου εάν εκτελέσει επιτυχώς τα σχέδια ποιότητας και κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της το 2021.
Υπολογίζουμε ότι ο όμιλος είχε μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια στο 150% περίπου του CET1 στα τέλη του 2020, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών Phoenix και Vega και αύξηση κεφαλαίου.
Η λειτουργική κερδοφορία της Πειραιώς είναι δομικά ασθενής λόγω του μεγάλου αποθέματος NPEs και του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η πρόοδος στον περιορισμό του κινδύνου και η βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους θα υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα την ικανότητα δημιουργίας κερδών της τράπεζας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών