Κοινωνία

Πίεση στο ΕΣΥ - Φόβοι για τοπικές αναζωπυρώσεις - Ανοίγουν έως τέλος Μαΐου μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες

Πίεση στο ΕΣΥ - Φόβοι για τοπικές αναζωπυρώσεις - Ανοίγουν έως τέλος Μαΐου μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες

Πρώτο Σαββατοκύριακο με μπαρ και εστιατόρια μετά από 6 μήνες - Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στις παραλίες - Ανοίγουν κλιμακωτά έως το τέλος Μαΐου μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σημαντικά σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με την σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Τα σταθερά δείγματα βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω οικονομική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αθλητική επανεκκίνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο το πρωί και σταδιακά σε κάθε τομέα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι θα είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά από έξι μήνες, που θα είναι ανοιχτή η εστίαση.

Οι σημαντικές ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

Σάββατο 8 Μαΐου

-Αρχικά ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη για τα καταστήματα άνω των 500 τμ.
-Για τη μετακίνηση στις οργανωμένες πλαζ απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό 6.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύουν στις οργανωμένες παραλίες

-οι ομπρέλες μεταξύ τους θα έχουν απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα, σε κάθε ομπρέλα έχουν τοποθετηθεί δύο ξαπλώστρες
-οι ξαπλώστρες θα απολυμαίνονται πριν καθίσει ο επόμενος πελάτης και μπορούν να γίνουν περισσότερες μόνο εάν πρόκειται για οικογένειες
-Για τους εργαζόμενους θα είναι υποχρεωτικά τα self test ενώ όπως και στα καταστήματα εστίασης απαγορεύεται η μουσική καθώς και οι όρθιοι στα beach μπαρ.

Δευτέρα 10 Μαΐου

-Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με βεβαίωση self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, καθώς και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και διαφορετικά διαλείμματα
-Ξεκινά η δια ζώσης διδασκαλία στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών για εξετάσεις διπλωμάτων
-Ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Παρασκευή 14 Μαΐου

-Ανοίγουν τα μουσεία

 Δευτέρα 17 Μαΐου

 -Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
-Ανοίγουν τα ωδεία

-Επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παρασκευή 21 Μαΐου

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 75% πληρότητα.

Παρασκευή 28 Μαΐου

Ανοίγουν τα δημόσια θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους με μόνο καθήμενους και με 50% πληρότητα.
Τέλος, αποφάσεις έχουν ληφθεί και για τον αθλητισμό και την εστίαση, τις οποίες θα ανακοινώσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν διατηρούνται τα ραντεβού στα καταστήματα και η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις.

Υψηλή η πίεση στο ΕΣΥ παρά την υποχώρηση του ιού – 35-55 ετών το ¼ των ασθενών σε ΜΕΘ

Με το ποσοστό θετικότητας να παραμένει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στο 4,3% και τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να πέφτει για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες κάτω από τα 20.000, γίνεται σαφές ότι ο κορωνοϊός στην Ελλάδα αρχίζει πια να υποχωρεί σημαντικά.
Οι ειδικοί εκδηλώνουν πλέον με περισσότερη σιγουριά την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων αυτής της εβδομάδας (61.805 σήμερα) σε σχέση με την αποχή λόγω Πάσχα των προηγούμενων ημερών, αποτυπώνει πλέον πιο ξεκάθαρα την πραγματική εικόνα των νέων μολύνσεων και της διασποράς του ιού.
Αντίστοιχα, για ακόμα μία εβδομάδα διατηρούνται και τα σημάδια αποσυμπίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ενδεικτικά, μειώθηκε κατά 6% ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ σημαντική μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με μέσο όρο επταημέρου τις 391, «με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων να οδηγεί σε σταδιακή αποσυμπίεση του ΕΣΥ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Την ίδια στιγμή, όμως, η πίεση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό κάλυψης κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια ανέρχεται στο 82% και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε περίπου 4.900.
Από αυτούς, οι 749 βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ σήμερα σημειώθηκαν ακόμη 392 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και 63 θάνατοι.
Το σημαντικό εδώ, ωστόσο, είναι τα εντυπωσιακά ποσοστά που αφορούν στις ηλικιακές ομάδες των διασωληνωμένων, φαινόμενο στο οποίο αναφέρθηκε και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των διασωληνωμένων ασθενών ηλικίας 18-64 ετών φτάνει πλέον στο 41,2%, με αντίστοιχη σημαντική υποχώρηση αυτού των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω στο 58,9%.
Πρόκειται για ποσοστά που καταγράφονται για πρώτη φορά από την έλευση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και είναι ενδεικτικά της σημαντικής συνεισφοράς του εμβολιασμού στην προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συνανθρώπων μας από τη σοβαρή νόσηση.
Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στον τομέα των κρουσμάτων, αφού οι ηλικίες που οδηγούν την πανδημία (18-64) αναλογούν περίπου στο 75% των διαγνώσεων, ενώ οι 65 και άνω περιορίζονται στο 16,5%.
«Τη θέση των υπερηλίκων άνω των 75 ετών στις ΜΕΘ καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών που αποτελούν περίπου το ¼ των νοσηλευόμενων στις μονάδες.
Η συντριπτική πλειοψηφία στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και καθημερινά επιβεβαιώνεται πως όσοι εμβολιάστηκαν όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν ακόμα κι όταν εκτεθούν στον ιό, αλλά ακόμα και αν αρρωστήσουν έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευθούν.
Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το πιο σημαντικό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται, θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους οικείους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μείωση κατά 30% στα κρούσματα στην Αττική - Φόβοι για αναζωπυρώσεις και τοπικές επιδημίες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν έχουν ακόμα στη διάθεσή τους τα στοιχεία για το Πάσχα, αλλά κάποιες ενδείξεις για αυξήσεις σε τοπικό επίπεδο.
Χθες 7/5 ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 2.691 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.245 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να επισημαίνει ότι παρατηρείται σημαντικότατη μείωση κρουσμάτων της τάξης του 30% στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 347 νέες λοιμώξεις, ενώ στις 250 ανήλθαν σήμερα στα δυτικά της περιφέρειας, με τις υπόλοιπες περιοχές να σημειώνουν λιγότερα από 160 κρούσματα έκαστη.
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 271 νέα κρούσματα, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στον Δήμο Βισαλτίας Σερρών και στον Δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι εντάσσονται στην κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από σήμερα 8/5 το πρωί.
Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η εικόνα και στις κοντινές περιοχές του Μεσολογγίου, Αγρίνιο και Αιτωλικό, με μεγάλη διασπορά και πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα, γι’αυτό και ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους αυτών των περιοχών όσο και της Καλύμνου -που βρίσκεται από προχθές σε καθολικό lockdown, - να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, με καθολική και απαραίτητη τήρηση των μέτρων.
Τέλος, σε lockdown παρόμοιο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από σήμερα το πρωί και ο οικισμός Καστανιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς τα αποτελέσματα των σημερινών και χθεσινών τεστ ήταν εξαιρετικά ανησυχητικά.


Στους 10.910 οι θάνατοι

Τα νέα 7/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 358.116, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 53 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_7_5_1.jpg
Διενεργήθηκαν συνολικά 61.805 τεστ, τα 17.857 μοριακά και τα 43.948 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα είναι στο 4,35% έναντι 4,27% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.910 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 749 (χθες 754).
eody_7_5_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.165 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 392 (ημερήσια μεταβολή +5.95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 391 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eody_7_5_6.jpg


Πώς εξελίσσεται το σχέδιο «Ελευθερία»


Για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε στόχος είναι το 21,5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί έως σήμερα με μία τουλάχιστον δόση - μετά και τους τελευταίους 108.576 -, να ανέλθει στο 33% έως τα τέλη Μαΐου.

Αναφορικά με τις παραλαβές εμβολίων για τον Μάιο, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αναμένονται:

  • 2.150.000 δόσεις από την Pfizer
  • 350.000 δόσεις από τη Moderna
  • 220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000
  • 150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Τον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς, για τους οποίους έχει αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής, με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

«Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τα self test

Έως 5 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 2.391.693 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 63.376 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης