Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για την αποτυχία της Attica bank ποιος ευθύνεται; - Η ΤτΕ και η διοίκηση της τράπεζας που συγκάλυψαν το πρόβλημα

Για την αποτυχία της Attica bank ποιος ευθύνεται; - Η ΤτΕ και η διοίκηση της τράπεζας που συγκάλυψαν το πρόβλημα
Πουθενά στον πλανήτη μια χρεοκοπημένη τράπεζα δεν θα είχε ασυλία, μόνο στην Ελλάδα και στην Γκάνα…αν και έχουμε αμφιβολίες για την τελευταία.
Σχετικά Άρθρα

Για το φιάσκο της Attica bank, η παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού και η κατάληξη… να μην διαθέτει κεφάλαια, να μην μπορεί να δημοσιεύσει ισολογισμό και να παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο υπεύθυνοι…
Ο πρώτος βασικός υπεύθυνος είναι η διοίκηση της Attica bank υπό τον Θεόδωρο Πανταλάκη.
Η τράπεζα παρουσίαζε πλασματικούς ισολογισμούς και αυτό αποδείχθηκε με την περίπτωση της τιτλοποίησης Artemis 1 των 1,3 δισεκ. ευρώ NPEs προβληματικών ανοιγμάτων.
Γιατί το κράτος αποφάσισε να εντάξει το Artemis 1 στον Ηρακλή;
Γιατί η τράπεζα στην πράξη έχει χρεοκοπήσει από 453,92 δισεκ. κεφάλαια στο 9μηνο του 2020, βρέθηκε με 206 εκατ στο τέλος της χρήσης 2020 – και με ερωτηματικό εάν αυτά αντικατοπτρίζουν την αλήθεια –
Η Attica bank διαθέτει CET 1 μόλις 4,92% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,23% όταν υποχρεούται να διαθέτει SREP δηλαδή ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,21%.
Η διοίκηση Πανταλάκη και συνολικά το διοικητικό συμβούλιο φέρουν τεράστια ευθύνη για το αδιέξοδο, το φιάσκο και την χρεοκοπία.
Η ένταξη στον Ηρακλή 2 αποδείχθηκε… επιβεβλημένη αφενός για να συγκαλύψουν την τιτλοποίηση Artemis 1 όπου η τράπεζα έκρυβε μια ζημία 300-400 εκατ ευρώ αφετέρου για να μην χρεοκοπήσει και τυπικά η Attica bank καθώς… ουσιαστικά αυτό έχει συντελεστεί.
Η Attica bank δεν διαθέτει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
Η Attica bank εμφανίζει μόλις 72.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα…
Η χρεοκοπία έχει συντελεστεί.
Η διοίκηση Πανταλάκη φέρει μεγάλη ευθύνη για το αδιέξοδο και την αποτυχία του εγχειρήματος της Attica bank.

Ευθύνες και στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ευθύνη της ίδιας κλίμακας φέρει και η εποπτεύουσα αρχή η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία είτε διεξήγαγε πλημμελείς ελέγχους, είτε συγκάλυπτε το πρόβλημα.
Άλλοτε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έδειχνε ανοχή για το οτιδήποτε… πόσες μικρές τράπεζες οδηγήθηκαν στην διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα ανώτερης ποιότητας και κεφαλαίων από την Attica bank, βλέπε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή Probank.
Παρ΄ όλα αυτά η Attica bank φαίνεται να έχει μια ασυλία.
Ήδη τα πραγματικά της κεφάλαια είναι -50 εκατ. η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και παρ΄ όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος σιωπά.
Το εγχείρημα της Attica bank απέτυχε και κεφαλαιακά και με επιχειρηματικούς όρους.
Όμως φαίνεται ότι η Attica bank να διαθέτει και μια περίεργη ασυλία και από την κυβέρνηση προφανώς όχι γιατί βασικοί μέτοχοι της τράπεζας είναι δύο Ταμεία, το ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32%.
Κάθε κυβέρνηση θέλει την Attica bank ως παραμάγαζο και αυτό αποδείχθηκε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζεται και την τρέχουσα περίοδο.
Πουθενά στον πλανήτη μια χρεοκοπημένη τράπεζα δεν θα είχε ασυλία, μόνο στην Ελλάδα και στην Γκάνα…αν και έχουμε αμφιβολίες για την τελευταία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης