Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Pfizer/Biontech για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου τους μέχρι το 2023

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Pfizer/Biontech για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου τους μέχρι το 2023
Συμφωνία σε βάθος διετίας για ΕΕ - Pfizer / Biontech
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. εμβολίων για την περίοδο 2021 – 2023.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωναϊού, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen.
Όπως τόνισε, θα ακολουθήσουν άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων
Προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Εμβολιασμός 450 εκατ. Ευρωπαίων για 2 χρόνια

Η συμφωνία που υπεγράφη είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας εμβολίων στον πλανήτη.
Tα εμβόλια της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της γερμανικής BionTech, θα παραδοθούν την περίοδο 2021-2023, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία θα καλύψει τον εμβολιασμό 450 εκατ. Ευρωπαίων για δύο χρόνια.
Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ με τις δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει να παράσχουν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων φέτος, στο πλαίσιο των  προηγούμενων συμβάσεων.
Οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων της ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού.
Capture_14.JPG
Αιχμές της Ursula von der Leyen για την Astrazeneca

«Εργαζόμαστε μαζί με τις Biontech/Pfizer επί νέου συμβολαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό θα εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις για την περίοδο 2021-2023. Θα το κλείσουμε τις προσεχείς ημέρες. Θα διασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων που θα αυξήσουν την ανοσία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες όπως η Pfizer και o ομίλος BioNTech, ο εμβολιασμός στην ΕΕ επιταχύνεται. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% όλων των ενηλίκων της ΕΕ ήδη από τον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωση η οποία ερμηνεύεται ως αιχμή για την AstraZeneca.
Άλλωστε, η Κομισιόν οδηγείται σε απόλυτη ρήξη με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομική δράση εναντίον της, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Ενωση έκλεισε με τις Pfizer-BioNTech συμφωνία για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων, που αποτελεί το μεγαλύτερο τέτοιο συμβόλαιο παγκοσμίως.

Απόλυτα εξαρτημένη η ΕΕ από Pfizer/BioNTech για την ομαλή πορεία των εμβολιασμών

Tο κλείσιμο της συμφωνίας επιβεβαιώνει για την ώρα και μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή πως απόλυτα εξαρτημένη από την κοινοπραξία της Pfizer / BioNTech, για την ομαλή συνέχιση της προμήθειας εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, παραμένει η Ευρώπη.
Μετά από την παταγώδη αποτυχία του βασικού ανταγωνιστή  στον πόλεμο των εμβολίων και έτερου βασικού προμηθευτή των ευρωπαϊκών κρατών, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneka, να ανταποκριθεί στην έγκαιρη προμήθεια των 190 δισ. εμβολίων στην ευρωπαϊκή αγορά έως τα τέλη Μαΐου, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση που είχε υπογράψει στις αρχές του έτους με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα κράτη  - μέλη της παραμένουν απολύτως εξαρτώμενα από το εμβόλιο της Pfizer. 

Η Pfizer δεσμεύεται για την προμήθεια 1,8 δισ. εμβολίων έως το 2023, στην Ευρώπη

O αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός δεσμεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι μετά τη έναρξη της λειτουργίας νέων κέντρων παραγωγής εμβολίων, σκοπεύει να προμηθεύσει την ευρωπαϊκή αγορά με περισσότερα από 1.8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την πρόληψη του Covid-19, κατά τη διάρκεια της διετίας 2021-23. 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις Comirnaty - αυτό είναι το επίσημο όνομα του εμβολίου Pfizer / BioNTech - είχαν χορηγηθεί σε όλη την ΕΕ, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία έως τις 18 Απριλίου, αντιπροσωπεύοντας το 70% όλων των δόσεων που χορηγήθηκαν εκείνη τη στιγμή. 
Μετά από μια σύντομη περίοδο κατά την οποία το μερίδιο του φαρμάκου στις εβδομαδιαίες λήψεις μειώθηκε κάτω από το 60 % καθώς ξεκίνησε η διάθεση του εμβολίου AstraZeneca, το μερίδιο της Pfizer στην εμβολιαστική αγορά αυξήθηκε  ξανά στο 67% τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αναστολή χορήγησης του σκευάσματος της Ζeneca, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια του φαρμακευτικού παρασκευάσματος και τους θανάτους εμβολιασμένων ασθενών από θρόμβωση του καρδιοαναπνευστικού. 
Τα περιστατικά θρόμβων αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και η αποτυχία της εταιρείας να τηρήσει τις συμφωνίες παράδοσης οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στα εμβόλια mRNA στο μέλλον, με το νέο συμβόλαιο με τη Pfizer / BioNTech να αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει το ρυθμό των εμβολιασμών τους αμέσως επόμενους μήνες.

Von der Leyen και Burla στο εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen επισκέφθηκε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Albert Burla, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander de Croo και την Ozlem Tureci, συνιδρύτρια της BioNtech, τo εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου.
O Burla ανέφερε ότι οι 3.000 εργαζόμενοι του εργοστασίου «έκαναν θαύματα» και τα «αδύνατα δυνατά».
Οι εγκαταστάσεις της Pfizer στην Πουρς έγιναν «η καρδιά της απάντησης στην COVID19» τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας.
Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία της εταιρείας με την Κομισιόν είναι να παραδοθούν 600.000.000 δόσεις εμβολίου το 2021.
Από πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των εμβολίων, επισημαίνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουν παραδοθεί 150.000.000 εμβόλια στην ΕΕ. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στους τρεις κορυφαίους των εμβολιασμών, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Bourla: Έτσι αναπτύξαμε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για τον covid σε χρόνο – ρεκόρ

Όλα ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου 2020 καθώς η Covid-19 σάρωνε στο πέρασμά της πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer,Bourla, αναφέρει ότι είδε την πανδημία ως μια πρόκληση για όλους στην Pfizer για να «κάνουν τα αδύνατα δυνατά».
Όπως αναφέρει, η πρόκληση ήταν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, ιδανικά εντός έξι μηνών και σίγουρα πριν από το τέλος του έτους.
Ο Sahin, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας BioNTech, με την οποία ανέπτυξαν το εμβόλιο από κοινού, υιοθέτησε την ίδια ακριβώς προσέγγιση και με τη δική του ομάδα.
Περίπου οκτώ μήνες αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, ο Bourla μαζί με κάποιους ανώτατους αξιωματούχους της Pfizer, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να μάθουν εάν οι ερευνητές, οι επιστήμονες, οι συντονιστές των κλινικών μελετών, οι κατασκευαστές και άλλοι ειδικοί της εταιρείας κατάφεραν να επιτύχουν αυτό τον στόχο.
Τέσσερις ανεξάρτητοι αξιολογητές δεδομένων συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη μελέτη του υποψήφιου εμβολίου που ανέπτυσσαν οι δύο εταιρείες.
Αφότου διαπίστωσαν ότι το σκεύασμα παρέχει προστασία 95,6% κατά της Covid, η ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε ανεπιφύλακτα να αιτηθούν οι εταιρείες έγκριση για τη χρήση του.
Όπως αναφέρει ο CEO της Pfizer, επρόκειτο για μια τεράστια πρόκληση, καθώς χρειάστηκε ένας καινοτόμος σχεδιασμός, η συνεργασία μεταξύ δύο εταιρειών, η απαλλαγή από τη γραφειοκρατία και πάνω από όλα, σκληρή δουλειά από όλους στην Pfizer και τη BioNTech προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους το 2020.
«Οι οργανισμοί κάθε κλίμακας – και σε κάθε τομέα της βιομηχανίας – μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις στρατηγικές προκειμένου να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και να παράγουν σημαντικό έργο από το οποίο να επωφελείται η κοινωνία», αναφέρει ο Bourla

Προτεραιότητα στον ασθενή

Ο κ. Bourla αναφέρει ότι από τα 27 χρόνια που εργάζεται στην Pfizer, τόσο η οικογένειά του όσο και ο ίδιος έχουν μείνει σε οκτώ πόλεις και πέντε χώρες.
Όπως εξηγεί, η έκθεση σε τόσες διαφορετικές κουλτούρες, το επιστημονικό του υπόβαθρο και η ποικιλομορφία των ρόλων που κλήθηκε να αναλάβει εντός της Pfizer όπως και το γεγονός ότι μεγάλωσε στην Ελλάδα και σε μια εβραϊκή οικογένεια, τον προετοίμασαν για την ανάληψη νέων ευθυνών.
«Το γεγονός ότι προέρχομαι από μια χώρα που ο ρόλος της είναι πιο περιορισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι ανήκω σε μια θρησκευτική μειονότητα, μου έμαθαν να παλεύω για αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό και να μην τα παρατάω ποτέ», τονίζει ο ίδιος.
«Όταν έγινα διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ήθελα να επεκτείνω την επιτυχία της εταιρείας, εστιάζοντας στην επιστήμη και τους ασθενείς», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε η εταιρεία να λαμβάνει υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι μόνο τους παράγοντες του κέρδους, για να καταφέρει να παράγει έργο με μακροχρόνια αξία.

Το ξέσπασμα της πανδημίας

Η Covid-19 ξεκίνησε να εισβάλλει ουσιαστικά στις ζωές μας από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ξεκίνησαν να ακούγονται αναφορές περιστατικών μιας σοβαρής αναπνευστικής νόσου, η οποία προκαλούσε και θανάτους στη Γουχάν της Κίνας.
Όπως αναφέρει ο Bourla, δεδομένου ότι η εταιρεία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον τομέα τον μολυσματικών ασθενειών και της έρευνας για τα εμβόλια, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού.
«Από πέρυσι τον Φεβρουάριο, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτός ο ιός θα εξαπλωνόταν σε πολλές περιοχές του πλανήτη, και ξέραμε πως η Pfizer όφειλε να παίξει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπισή του», εξηγεί ο CEO της Pfizer.
Σημειώνεται ότι η Pfizer συνεργαζόταν ήδη με τη BioNTech για την εφαρμογή της πρωτογενούς τεχνολογίας αγγελιαφόρο RNA (ή mRNA) σε εμβόλια κατά της γρίπης.
«Παραδοσιακά, η ανάπτυξη ενός εμβολίου ξεκινά με τη δημιουργία αποδυναμωμένων μορφών του ιού, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες», αναφέρει.
«Αλλά τα εμβόλια mRNA αναπτύσσονται συνθετικά, χρησιμοποιώντας μόνο τον γενετικό κώδικα του παθογόνου, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα».
Η Pfizer ξεκίνησε λοιπόν να συνεργάζεται με τη BioNTech προκειμένου να μελετήσουν σε ποιον βαθμό μπορούσε να εφαρμοστεί η τεχνολογία mRNA σε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.
Στις 11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε πανδημία.
Στις 16 Μαρτίου, ανώτατα στελέχη της Pfizer συμφώνησαν ότι ήταν η στιγμή να «πατήσουν γκάζι» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου μαζί με τη BioNTech – και παράλληλα με την ανάπτυξη άλλων θεραπειών κατά της Covid – ακόμη και αν αυτό σήμαινε έξοδα που να φτάνουν μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο Bourla.
«Ζήτησα να έχουμε έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο του 2020, που αναμενόταν νέα αύξηση των κρουσμάτων. Όλοι ξέραμε ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη, ίσως και ακατόρθωτη, δοκιμασία, αλλά ξέραμε επίσης ότι ήμασταν αναγκασμένοι να την αναλάβουμε», εξηγεί.

Ο χρόνος έπαιζε πολύ ουσιαστικό ρόλο, σύμφωνα με τον Bourla

Η Pfizer υπέγραψε συμφωνία με τη BioNTech και αποφάσισαν να εργαστούν παράλληλα πάνω σε διάφορα υποψήφια εμβόλια αντί να εξετάσουν μόνο τα πολλά – υποσχόμενα σκευάσματα σε ακολουθία, όπως γίνεται συνήθως. Αυτό ήταν ρίσκο από οικονομικής απόψεως αλλά θα έδινε αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα.
«Επίσης, αρνηθήκαμε να δεχθούμε κυβερνητική χρηματοδότηση προκειμένου να απαλλάξουμε τους επιστήμονές μας από τη γραφειοκρατία και τις περιττές καθυστερήσεις», επισημαίνει ο Bourla.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ήταν θετικά, και φάνηκε ότι το κάθε υποψήφιο σκεύασμα θα έπρεπε να χορηγηθεί σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων, αλλά δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ποιο από αυτά θα ήταν το καλύτερο. Ώσπου στις 23 Ιουλίου, η εταιρεία έμαθε ότι παρόλο και τα δύο υποψήφια εμβόλια προκαλούσαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, το ένα προκαλούσε σημαντικά λιγότερες παρενέργειες.
«Παρόλο που οι επιστήμονές μας και οι ομάδες κατασκευαστών εργάζονταν πιο σκληρά από ποτέ για να συμβαδίζουν με το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, και ενώ όλοι μας δεχόμασταν πολιτικές αλλά και προσωπικές πιέσεις, παραμείναμε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: Θα προχωρούσαμε όσο γρήγορα μας επέτρεπε η επιστήμη», τονίζει ο CEO της Pfizer.
Μέχρι τον Νοέμβριο, μόνο οι 94 από τους συνολικά 43.538 συμμετέχοντες που τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο, είχαν νοσήσει, κάτι που οδήγησε και στην ανεξάρτητη γνωμάτευση που άνοιξε τον δρόμο για να μαθευτούν τα «καλά νέα» στις 8 Νοεμβρίου του 2020.
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που νόσησαν από Covid-19 ανήκαν στην ομάδα που έλαβε το πλασίμπο (ή ψευδοεμβόλιο). Σχεδόν όλοι όσοι ανήκαν στην ομάδα που έλαβε το κανονικό εμβόλιο είχαν πλέον προστασία κατά της νόσησης από Covid, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί σε αυτήν.
Μόλις τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ρυθμιστικές αρχές και το εμβόλιο εγκρίθηκε, ξεκίνησε επιτέλους και η διάθεσή του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του σκευάσματος, και η πρώτη δόση χορηγήθηκε στη Keenan στις 8 Δεκεμβρίου του 2020.
«Υπήρξαν ορισμένα εμπόδια – όπως η πρόκληση της εξασφάλισης πρώτων υλών – αλλά καταφέραμε να παράγουμε 74 εκατομμύρια δόσεις και από αυτές, τα 45 εκατ. είχαν διατεθεί μέχρι το τέλος του 2020. Επίσης, προχωρούμε προς την παραγωγή 2 δισεκατομμυρίων εμβολίων εντός του 2021», εξηγεί ο Bourla.

Τα μαθήματα μιας χαοτικής χρονιάς

Όπως σημειώνει ο CEO της Pfizer, τα μαθήματα που αποκόμισε τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία από το 2020, ήταν τα εξής:
Το να δίνεις προτεραιότητα στους στόχους σου είναι μια μέθοδος που αποδίδει
Οι δύσκολες προκλήσεις που ευθυγραμμίζονται με την επίτευξη ενός ηθικού σκοπού, είναι συναρπαστικές
Όταν θέτεις έναν τεράστιο στόχο, οφείλεις να προωθείς έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης για να τον επιτύχεις
Οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τη συνεργασία, ειδικά σε καιρούς κρίσης.

Ένα λαμπρό μέλλον

Ο Bourla περιγράφει την πανδημία ως την απόλυτη δοκιμασία για την αξιοπιστία και την ετοιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και, σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία πέτυχε τη δοκιμασία με μεγάλη επιτυχία.
«Δεκάδες εταιρείες ανέπτυξαν αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια, και έπεται και συνέχεια.
Τώρα συνεργαζόμαστε προκειμένου να προετοιμαστούμε για τον επόμενο ιό ή ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε», τονίζει.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου στην Pfizer, έχω δει τους συνεργάτες μου να καταφέρνουν εξαιρετικά πράγματα όταν έχουν κίνητρο.
Η δουλειά μας το 2020 ήταν το πιο πρόσφατο αλλά και το πιο σπουδαίο παράδειγμα», εξηγεί.
«Την επόμενη φορά που ένας συνάδελφος πει ότι κάτι είναι ακατόρθωτο, περιμένω από τους υπόλοιπους γύρω του να πουν: “Κοίτα πόσα κατάφερε η ομάδα που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά της Covid. Αν τα κατάφεραν εκείνοι τότε, μπορούμε κι εμείς τώρα!”».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης