Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιστολή των 1.000 στρατιωτικών στον Macron αποκαλύπτει τα βαθιά ρήγματα της «διχασμένης Γαλλίας»

Η επιστολή των 1.000 στρατιωτικών στον Macron αποκαλύπτει τα βαθιά ρήγματα της «διχασμένης Γαλλίας»
Προβληματισμό στη γαλλική πολιτική σκηνή προκαλεί η στήριξη των πολιτών στην επιστολή των στρατιωτικών προς τον Macron για τους κινδύνους που σντιμετωπίζει η Γαλλία
Σχετικά Άρθρα

Η επιστολή των περίπου 1.000 απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών - ανάμεσά τους και στρατηγών - στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron περί κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα, αποκαλύπτει τα βαθιά ρήγματα της γαλλικής κοινωνίας τονίζουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Οι Γάλλοι στρατιωτικοί έδωσαν την εντύπωση πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου και οι ίδιοι να προετοιμάζονται για κάποιου είδους πραξικόπημα.
«Η Γαλλία κινδυνεύει», ανέφεραν στην επιστολή τους στην οποία καταδικάζουν τον ισλαμισμό και τις «ορδές των μαχαιριών» στα περίχωρα των πόλεων, υπονοώντας την έντονη παρουσία μεταναστών.
Η επιστολή αναδημοσιεύτηκε στο δεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles για την 60η επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Charles de Gaulle στις 21 Απριλίου 1961.
Αρχικά απορρίφθηκε χλιαρά από τη διοίκηση του στρατού ως αντιδραστική.

Η απήχηση της επιστολής

Ωστόσο η δημόσια στήριξη από την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen - η οποία τόνισε πως ήταν καθήκον των Γάλλων πατριωτών να «ξεσηκωθούν» για να σώσουν τη χώρα – πυροδότησε την έντονη καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα και την οργή του υπουργείου Άμυνας που δεσμεύθηκε για κυρώσεις εναντίον τους.
Τρεις εβδομάδες μετά, αυτό που μένει είναι όχι ο κίνδυνος ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Γαλλία αλλά η απήχηση, που είχε η επιστολή των απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών.
«Δεν υπάρχουν πλέον πραξικοπήματα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Jean-Yves Camus, ειδικός στον πολιτικό εξτρεμισμό.
Ο Dominique Trinquand, πρώην στρατηγός και νυν σχολιαστής που ηγήθηκε της στρατιωτικής αποστολής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, συμφώνησε.
«Αυτό δεν είναι σοβαρό για τον στρατό, επειδή εκείνοι που υπέγραψαν την έκκληση δεν βρίσκονται σήμερα στο στρατό, ή βρίσκονται πολύ λίγοι από αυτούς», είπε, σημειώνοντας ότι οι εισαγγελείς έχουν αποφασίσει να μη δώσουν συνέχεια στο ζήτημα λόγω έλλειψης ποινικού αδικήματος.
Απέρριψε επίσης τη σημασία της έκκλησης της Le Pen στους πρώην στρατηγούς να ενταχθούν στο ακροδεξιό κόμμα Rassemblement, το οποίο φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις πως είναι η κύρια αντιπολίτευση στον πρόεδρο Emmanuel Macron.
«Είναι αστείο, αφού τα τρία τέταρτα των υπογραφόντων βρίσκονται ήδη, λίγο πολύ κοντά στο Rassemblement », είπε.
Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα είναι ο Jean-Pierre Fabre-Bernadac, πρώην αξιωματικός πεζικού και χωροφυλακής, ο οποίος διαχειριζόταν την ασφάλεια του πατέρα της Le Pen, Jean-Marie, όταν το κόμμα ονομαζόταν Front National.
Και μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο Christian Piquemal, πρώην επικεφαλής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων ο οποίος απομακρύνθηκε από το στρατό πριν από πέντε χρόνια για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση εναντίον των μεταναστών στο Calais.
Οι πρώην αξιωματικοί, ανέφεραν οι σχολιαστές, είχαν ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσουν πραξικόπημα σε έναν στρατό που είναι μακριά από την πολιτική και αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο την εθνοτική ποικιλομορφία της Γαλλίας,.

«Οι Γάλλοι έχουν ίδιες απόψεις με τους σρατιωτικούς»

Ωστόσο η έκκλησή τους και ο τρόπος με τον οποίο αντηχεί στην πολιτική υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες τους διαχύθηκαν ευρέως στη γαλλική κοινωνία.
«Παρά την πολεμική ρητορική, η ανησυχία για το νόμο και την τάξη αλλά και τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό είναι ένα συναίσθημα που μοιράζεται ένα καλό μέρος του γαλλικού λαού», επισήμανε ο Trinquand.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την επιστολή, το 58% των Γάλλων ψηφοφόρων - συμπεριλαμβανομένων πολλών αριστερών - υποστήριξε τους στρατιωτικούς που υπέγραψαν τη δήλωση.
Ένα ποσοστό 74% πιστεύει ότι η γαλλική κοινωνία έχει καταρρεύσει και τουλάχιστον και ένα 45% συμφωνεί πως η Γαλλία «σύντομα θα έχει εμφύλιο πόλεμο».
Ο Jean-Daniel Lévy, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Harris Interactive, που διενήργησε τη δημοσκόπηση, δήλωσε:
«Συνολικά, οι Γάλλοι έχουν τις ίδιες απόψεις με εκείνες που εκφράστηκαν από τους στρατηγούς.»
Αυτή είναι η θερμή πολιτική κατάσταση στην οποία οι δύο βασικοί διεκδικητές στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 είναι ο Macron - ο οποίος κέρδισε το αξίωμα πριν από τέσσερα χρόνια λέγοντας ότι δεν θα κινηθεί «ούτε δεξιά ούτε αριστερά», αλλά έκτοτε κινείται σταθερά προς τα δεξιά - και η Le Pen.
le_pen.JPG
macron_1.JPG
Αστυνομία: Καζάνι που βράζει

Για τον Camus, το θεσμικό όργανο που βρίσκεται περισσότερο υπό πίεση δεν είναι ο στρατός που πολεμά εναντίον τζιχαντιστών στην Αφρική, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας στη Γαλλία, που προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις και τμήματα πολιτών που αντιδρούν στην πολιτική Macron, όπως τα «κίτρινα γιλέκα».
«Νομίζω ότι το πραγματικό θέμα τους επόμενους μήνες θα είναι η αστυνομία», είπε ο Camus.
Αναδεικνύονται θέματα, όπως οι χαμηλές αμοιβές και ο φτωχός εξοπλισμός τους «και όλα αυτά για τον κίνδυνο να σκοτωθούν από έναν μικροεμπόρο ναρκωτικών στο φως της ημέρας», πρόσθεσε.Πριν από δύο εβδομάδες, μια γυναίκα – αστυνομικός σκοτώθηκε από έναν Τυνήσιο ισλαμιστή που της έκοψε το λαιμό στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος στο Rambouillet, την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων που περιελάμβαναν μια δολοφονία στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Παρισιού το 2019 και τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή έξω από το σχολείο του πέρυσι από έναν Τσετσένο ισλαμιστή.
Τον Απρίλιο, η αστυνομία διαμαρτυρήθηκε για αυτό που θεωρεί επιεική μεταχείριση από τα δικαστήρια πέντε νέων που φυλακίστηκαν για την επίθεση και το κάψιμο δύο αστυνομικών στο Viry-Châtillon νότια του Παρισιού το 2016.
Την περασμένη Τετάρτη (5/5/2021), ήταν η σειρά ενός αστυνομικού να πέσει νεκρός στη νότια πόλη Avignon από τα πυρά εμπόρου ναρκωτικών.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως η υποστήριξη των στρατιωτικών στη Le Pen υπερβαίνει το 40%.
Στην αστυνομία όμως, η υποστήριξη προς τη Le Pen ξεπερνά το 50%.
Ο Gerald Darmanin υπουργός Εσωτερικών που τοποθετήθηκε στο αξίωμά του από τον Macron με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας, έσπευσε να κατευνάσει την οργή των αστυνομικών μετά τη δολοφονία στην Avignon,
Έχοντας επίγνωση της μεγάλης φήμης των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και της κακής δημόσιας εικόνας της αστυνομίας, απέτισε φόρο τιμής στον νεκρό άνδρα, παρομοιάζοντας τους αστυνομικούς με ήρωες πολέμου.
Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά, είπε, διεξάγεται «χάρη σε αυτούς τους στρατιώτες - και αυτοί οι στρατιώτες είναι οι αστυνομικοί και χωροφύλακες της Γαλλίας.
Σήμερα ένας από αυτούς τους στρατιώτες πέθανε ήρωας », είπε χαρακτηριστικά ο Darmanin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης