Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου
Το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β  κάηκαν στην ατμόσφαιρα

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τελικά τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια του.
Το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β , ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 29 Απριλίου από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Μάλιστα, οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.
Όπως μετέδωσαν, τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.

Η εκτόξευση

Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία εκτοξεύθηκε στις 29 Απριλίου και ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β, μετά την πρώτη πτήση της τον Μάιο 2020.
Σημειώνεται ότι κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού και προκάλεσαν ζημιές σε κάποια κτίρια, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν λιγοστές, όμως η αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πύραυλος κατά την πτώση του και το γεγονός ότι η Κίνα δεν διατύπωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις πριν από την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα, είχαν πυροδοτήσει τις ανησυχίες.
Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Jonathan McDowell, ανέφερε στο Reuters ότι η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.
Οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους , μετά τον Ιούλιο του 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, δήλωσε ο Jonathan McDowell, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
«Το γεγονός ότι οι κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πάντως, η Global Times, η κινεζική ταμπλόιντ που εκδίδεται από την επίσημη Λαϊκή Ημερησία, απέρριψε ως «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα ήταν πιθανό να προκαλέσει ζημιές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης