Τελευταία Νέα
Διεθνή

Olli Rehn: Η ΕΚΤ να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed

Olli Rehn: Η ΕΚΤ να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed
Ο Rehn είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε «δημιουργήσει μια αντίληψη για ασυμμετρία και κάποια ασάφεια»
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της FED, αποδεχόμενη υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αντισταθμίσει την επί πολλά έτη αργόσυρτη άνοδο των τιμών, δήλωσε ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Olli Rehn.
«Εκτός από τη σταθερότητα των τιμών, η εστίαση στην πλήρη ή τη μέγιστη απασχόληση έχει νόημα στο τρέχον πλαίσιο ενός χαμηλότερου επιτοκίου», δήλωσε.
Η ΕΚΤ απέτυχε να επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού κάτω από το 2%, για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, παρά τη μείωση των επιτοκίων σε βαθύτατα αρνητικό έδαφος και αγοράζοντας πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα.
Ο Rehn είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε «δημιουργήσει μια αντίληψη για ασυμμετρία και κάποια ασάφεια».
Η Τράπεζα της Φινλανδίας εκτιμά ότι ο εκ των πραγμάτων στόχος πληθωρισμού της ΕΚΤ είναι 1,6% έως 1,8%, με τον Rehn να προσθέτει:
«Το χειρότερο είναι ότι το 2% έχει θεωρηθεί ως ανώτατο όριο και αυτό μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Αναθεώρηση στρατηγικής

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό το φθινόπωρο 2021, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση στρατηγικής εδώ και 18 χρόνια.
Η συνθήκη της ΕΕ που ίδρυσε την ΕΚΤ έθεσε την πρωταρχική εντολή της τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντάς της να αποφασίσει πώς θα το καθορίσει αυτό.
Πέρυσι, η FED ολοκλήρωσε τη δική της αναθεώρηση στρατηγικής και δεσμεύθηκε για υπέρβαση του στόχου – πληθωρισμού να αντισταθμίσει μια περίοδο χαμηλής απόδοσης, μια θέση που δοκιμάζεται καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να ανέλθει πάνω από τον στόχο του 2% έτος.
Άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μίλησαν επίσης υπέρ του παραδείγματος της FED.
Ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «υπάρχει μια πολύ ισχυρή λογική» για την ευέλικτη μέση στόχευση πληθωρισμού σε στιλ FED.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανέκαμψε τον Απρίλιο, ανεβαίνοντας στο 1,6%, αφού έγινε αρνητικός τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους.
Η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η αύξηση των τιμών θα ανέλθει πάνω από 2% αργότερα φέτος, πριν εξασθενίσει το επόμενο έτος και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της έως το 2023.
inflation_1.JPG
Μειώστε τα χρέη

Eάν η ΕΚΤ κινηθεί στην αποδοχή μιας περιόδου πληθωρισμού που ξεπερνά τον στόχο της, θα δώσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερη ευελιξία να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την ύφεση ως απόρροια της πανδημίας, αναφέρουν οι Financial Times.
Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2020 όταν κρίνει ότι η πανδημική κρίση έχει τελειώσει.
Μέχρι τότε, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παίζει ελεύθερα υπό την έννοια πως θα διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε μία γέφυρα πάνω από ταραγμένα νερά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Rehn.
Υπογράμμισε τέλος ότι είναι «πολύ σημαντικό» για τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν, πως θα μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους, τα οποία έχουν αυξηθεί ως απάντηση στην πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης