Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ για ινδική παραλλαγή κορωνοϊού: Πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια

ΠΟΥ για ινδική παραλλαγή κορωνοϊού: Πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια
H παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», σύμφωνα με την  Soumya Swaminathan
Σχετικά Άρθρα

Ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19 φαίνεται να είναι η «ινδική» παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η οποία είναι και πιο μεταδοτική, επιδεινώνοντας έτσι την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία, προειδοποίησε η δρ. Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στο μεταξύ, για τέταρτη διαδοχική ημέρα την Κυριακή 9/5 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ινδία περισσότερο από 400.000, παρά το γεγονός ότι αρκετά κρατίδια επέβαλαν αυστηρά lockdown για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.
Το ινδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 4.092 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 242.362.
Επίσης, καταγράφηκαν ακόμη 403.738 νέα κρούσματα, αυξάνοντας σε 22,3 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό τους.

Επιταχύνει την πανδημία η παραλλαγή του ιού

Η Soumya Swaminathan, μια Ινδή παιδίατρος και ερευνήτρια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 8/5 δήλωσε ότι η παραλλαγή B.1.617, η οποία για πρώτη φορά στην Ινδία εντοπίστηκε τον Οκτώβριο, είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.
Εκτίμησε πως η εν λόγω παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, εξαιτίας της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός, αλλά και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών.
Όπως ανέφερε, η παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», αν και από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία.
«Αυτά τα αρχικά σημάδια δεν εντοπίστηκαν έως ότου οι μεταδόσεις έφτασαν σε ένα σημείο όπου η εκτόξευση κρουσμάτων ήταν απότομη», σημείωσε.
Πάντως, χαρακτήρισε πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί προς το παρόν ο ιός «επειδή η πανδημία πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και πολλαπλασιάζεται με ρυθμό που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει».
Η ίδια προειδοποίησε ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης. «Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να φθάσουμε σε ποσοστό 70 έως 80%» του ανοσοποιημένου πληθυσμού, τόνισε.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις μόλις στο 2% του πληθυσμού της, που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια.

Μπορεί να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια οι παραλλαγές

Σύμφωνα με την Soumya Swaminathan, στο εγγύς μέλλον θα είναι απαραίτητο να βασιστούμε σε κοινωνικά και υγειονομικά μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι περιορίζουν την εξάπλωση του ιού.
«Όσο περισσότερο ο ιός αναπαράγεται, εξαπλώνεται και μεταδίδεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων και προσαρμογής», ανέφερε η επιστήμονας.
«Παραλλαγές που συσσωρεύουν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων μπορεί τελικά να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας επί του παρόντος. Θα είναι πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης