Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεκαπενθήμερο πληρωμών σε 5,5 εκατ. εργαζομένους και συνταξιούχους

Δεκαπενθήμερο πληρωμών σε 5,5 εκατ. εργαζομένους και συνταξιούχους
Self Test από την Πέμπτη σε 8 κλάδους του ιδιωτικού τομέα
Σχετικά Άρθρα

Έρχεται δεκαπενθήμερο πληρωμών για 5.500.000 εργαζομένους και συνταξιούχους, αρχή αύριο Τρίτη όπου πάνω από 470.000 εργαζόμενοι σε αναστολή θα λάβουν τα 530 ευρώ, ενώ ανοίγει η πλατφόρμα για 8 κλάδους εργαζομένων προκειμένου να προμηθεύονται και να κάνουν self Test.
Έτσι από σήμερα και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Η προμήθεια των self test θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από Δευτέρα 10/5, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Πληρωμές σε αναστολές

Την Τρίτη 11/5 θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας το ποσό που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 472.899 εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον μήνα Απρίλιο. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 212, 2 εκατ. ευρώ.
Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 10-15 Μαΐου οι εξής καταβολές: 15,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 550 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Επιπροσθέτως, 6.900 ευρώ θα καταβληθούν σε 21 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.
Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές: 20 εκατ. ευρώ σε 51.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων. 15 εκατ. ευρώ σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. 15 εκατ. ευρώ για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και 500.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής (με ΑΜΚΑ) των συντάξεων θα ξεκινήσουν από 24 Μαΐου.
Παράλληλα την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2021 θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:Επίδομα Παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων

  • Επίδομα παιδιού 2021: Οι δικαιούχοι του Επιδόματος υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.


Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2021 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2019 και μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.Αν στο ενδιάμεσο διάστημα υποβληθεί η φετινή φορολογική δήλωση (Ε1) το επίδομα παιδιού θα υπολογιστεί με βάσει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2020Η δεύτερη δόση για το Επίδομα παιδιού 2021 θα καταβληθεί την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαΐου 2021, για όσους έχουν υποβάλλει ή θα υποβάλλουν νέα αίτηση
Καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για τον μήνα Μάιο 2021
Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής
Η πληρωμή μηνός Μαΐου 2021 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Απριλίου 2021 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2021 δηλαδή την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

  • Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2021


Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής, σύμφωνα με την κυα του επιδόματος ενοικίου (στέγασης)
Η πληρωμή μηνός Μαΐου 2021 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Απριλίου 2021 και έχει εγκριθεί) του Επιδόματος Ενοικίου Στέγασης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2021 δηλαδή την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης