Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων μετά τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα το Μάιο

Ευρωζώνη: Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων μετά τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα το Μάιο

Η ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το Μάιο ώθησε σε πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης

Σχετικά Άρθρα

Ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση καταγράφεται στο επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να κατακτά υψηλό από τον Μάρτιο του 2018 και το δείκτη των προσδοκιών να επιτυγχάνει επίσης ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 10 Μαϊου 2021.
Η δημοσίευση των στοιχείων για το επενδυτικό κλίμα επηρέασε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης,  καθώς αυτές κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, έχοντας κάνει όμως γύρισμα, καθώς αρχικά σημείωναν άνοδο, ακολουθώντας την τάση που είχα διαμορφωθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία

Σημαντική θετική μεταβολή παρουσίασε ο δείκτης του επενδυτικού κλίματος Sentix, καθώς από τις 13,1 μονάδες τον Απρίλιο, ανήλθε στις 21 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του σχεδόν τριών ετών, έναντι προβλέψεων των αναλυτών του Reuters για τιμή στις 14 μονάδες.
Παράλληλα ο δείκτης για τις επιχειρηματικές προσδοκίες σκαρφαλώνοντας στις 36,8 μονάδες σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ένδειξη ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Σε υψηλό από τον Μάιο του 2019 και ο δείκτης για τις προσδοκίες όσον αναφορά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, περνώντας τον Μάιο σε θετικό έδαφος.
 

Αποδόσεις

Η δημοσιοποίηση των ανωτέρω στοιχείων επηρέασαν την αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, δίνοντας το σήμα για υποχώρηση των αποδόσεων.
Με την έναρξη της συνεδρίασης οι αποδόσεις συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου να καταγράφει υψηλό εβδομάδος στο -0,19% και αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να ανεβαίνει στο 0,92%, σε υψηλό από το περασμένο Σεπτέμβριο.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων οι αποδόσεις πραγματοποίησαν γύρισμα, με το γερμανικό bund να περιορίζεται στο -0,21% και αυτή του ιταλικού να υποχωρεί στο 0,92%, ενώ οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα περί της μίας μονάδας βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (7/5).

ΕΚΤ

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιταχύνει τις αγορές ομολόγων κατά το τρέχον τρίμηνο, οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επανακάμπτει, έχουν προτρέψει κάποιους αξιωματούχους της, τα «γεράκια» του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής, να ζητούν την επιβράδυνση των αγορών από τον επόμενο κιόλας μήνα.
Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή 7 Μαΐου ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ,

Αποδόσεις

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών επηρέασαν την αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, δίνοντας το σήμα για υποχώρηση των αποδόσεων.
Με την έναρξη της συνεδρίασης οι αποδόσεις συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου να φθάνει σε υψηλό εβδομάδος στο -0,19% και αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να ανεβαίνει στο 0,92%, ένα υψηλό από το περασμένο Σεπτέμβριο.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων οι αποδόσεις πραγματοποίησαν γύρισμα, με το γερμανικό bund να περιορίζεται στο -0,21% και αυτή του ιταλικού να υποχωρεί στο 0,92%, ενώ οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται χαμηλότερα περί της μίας μονάδας βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

ΕΚΤ

Τηn ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιταχύνει τις αγορές ομολόγων κατά το τρέχον τρίμηνο, οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επανακάμπτει, έχουν προτρέψει κάποιους αξιωματούχους της, τα «γεράκια» του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής, να ζητούν την επιβράδυνση των αγορών από τον επόμενο κιόλας μήνα.
Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή 7 Μαΐου ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ όσον αφορά τις αγορές ομολόγων, Martin Kazaks, οποιαδήποτε απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων θα ληφθεί αν και εφόσον το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Από τη μεριά του το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Phlip Lane δήλωσε, ότι ενδεχομένως οι αγορές ομολόγων και να επιταχυνθούν περαιτέρω από τον Ιούνιο, αν κριθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα διατηρήσει τις συνθήκες δανεισμού ευνοϊκές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης