Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Αλληλοδιανέμουν μισθούς και οι εταιρείες διαλέγουν το... ΧΑΚ

ΕΧΑΕ: Αλληλοδιανέμουν μισθούς και οι εταιρείες διαλέγουν το... ΧΑΚ
Από το 2016, έντεκα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με συνολική κεφαλαιοποίηση 140 εκατ. ευρώ, προτίμησαν το ευέλικτο χρηματιστήριο στην Λευκωσία

Από το 2016, έντεκα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με συνολική κεφαλαιοποίηση 140 εκατ. ευρώ, προτίμησαν το ευέλικτο χρηματιστήριο στην Λευκωσία, ωστόσο στην Αθήνα η εικόνα παραμένει ίδια και απαράλλακτη: Ο τραπεζίτης Πρόεδρος και τα στελέχη της ΕΧΑΕ συνεχίζουν να αυξάνουν τις αμοιβές τους.
Η μια πλευρά αποφασίζει για τις αμοιβές της άλλης ενώ ταυτόχρονα το συμβούλιο συστηματικά παραβιάζει την εταιρική διακυβέρνηση καθώς το διοικητικό συμβούλιο έχει ένα και μοναδικό εκτελεστικό μέλος : τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σ. Λαζαρίδη.
Χθες εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, προτάθηκε μέσω των εγγράφων, η αύξηση των ετήσιων αμοιβών για τον μη εκτελεστικό Πρόεδρο σε 35 χιλ ευρώ και 20 χιλ. ευρώ για τα μη εκτελεστικά μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2020 οι συνολικές αμοιβές (μαζί με τις επιτροπές) του προέδρου κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου για το 2020 ήταν 12.750 ευρώ κενω για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπήρχαν διάφορες διαβαθμίσεις με αμοιβές μεταξύ 6,3 έως και 21,7 χιλ. ευρώ.
Σ ότι αφορά, το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτη Λαζαρίδη το σύνολο αμοιβών και εξόδων παράστασης ανέρχεται σε 192.688 χιλ. ευρώ. Οι συνολικές αποζημιώσεις για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ – πλην του εκτελεστικού προέδρου - ανήλθαν σε 117 χιλ. Ευρώ ή 101 χιλ. ευρώ (καθαρές αμοιβές)

Πρόσθετες αμοιβές και για τις Επιτροπές

Στις ανωτέρω αυξημένες αμοιβές για τον πρόεδρο και τα μέλη θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες αμοιβές για την συμμετοχή στις Επιτροπές με αμοιβές που κυμαίνονται μεταξύ 2 – 7 χιλ. ευρώ (πίνακας 1)
xak.JPG

Μόλις 2 εισαγωγές

Το 2020 στο χρηματιστήριο, εν μέσω της πανδημίας αντλήθηκαν μόλις….. 9,1 εκατ. ευρώ, όχι απο νέες εισαγωγές εισηγμένων, αλλά απο μεταφορά εταιρειών απο την Εναλλακτική αγορά (Entersoft και EpsilonNet ).
Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια 11 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων αγνόησαν παντελώς την Αθήνα και επέλεξαν το ευέλικτο χρηματιστήριο Κύπρου ως εφαλτήριο για την αγορά της Μέσης Ανατολής.
(Πίνακας 2).
misthoiEHAE_1.png
Οι λόγοι αποτελούν πλέον κοινό μυστικό για τις εταιρείες: Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Αθήνα, οι αυστηροί όροι διασποράς, το δίκαιο, αλλά και η απραξία των προηγούμενων ετών.
Με δυο εισαγωγές και δυο ομόλογα 550 εκατ. ευρω λοιπόν κι ενώ τα κέρδη του 2020 ήταν σχεδόν τα μισά (3,8 εκατ. ευρώ ), το Χρηματιστήριο αφού διένειμε 1,9 εκατ. ευρώ σε 14 διευθυντικά στελέχη (2020) προτείνει να αυξηθούν οι ετήσιες αμοιβές των μη εκτελεστικών Προέδρου και μελών σε 35 χιλ. ευρώ και 20 χιλ ευρώ αντίστοιχα!

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης