Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο MSCI, η αποτίμηση Eurobank και Εθνικής και οι αυξημένοι στόχοι κερδοφορίας της Alpha Bank με νέο business plan

Ο MSCI, η αποτίμηση Eurobank και Εθνικής και οι αυξημένοι στόχοι κερδοφορίας της Alpha Bank με νέο business plan
Έρχεται νέο business plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας από την Alpha bank 
Σχετικά Άρθρα

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι μετοχές της Eurobank και Εθνικής εν όψει της ουσιαστικά δεδομένης αναβάθμισης στον δείκτη MSCI για την Eurobank και προσδοκιών για πιθανή εισαγωγή της Εθνικής τράπεζας στις 11 Μαίου 2021.
Βέβαια, παρά τα υψηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, η εξίσωση για την Εθνική δεν είναι τόσο εύκολη λόγω της σχετικά χαμηλής ελεύθερης διασποράς, αποτέλεσμα του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 40,3%.
Μετά τις ανακοινώσεις από πλευράς MSCI και με τον καταλύτη για τις δύο μετοχές πίσω μας, ενδέχεται να δούμε αυξημένες εκροές και στις δύο από επενδυτές που αγόρασαν εν αναμονή και μόνο της τεχνικής αντίδρασης λόγω εισαγωγής στον MSCI, όπως είθισται στην χρηματιστηριακή αγορά (buy the rumor, sell the fact).
Εξάλλου, με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες να παρουσιάζουν δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) κοντά στο 0,7x, η Εθνική και Eurobank πλησιάζουν το ταβάνι τους, ελλείψει κάποιου σχετικού καταλύτη.

Τον τελευταίο χρόνο η Eurobank έχει ανέβει πάνω από 150%, με την Εθνική αντίστοιχα 140%.
Η Alpha Βank ακολουθεί με 121% με την Πειραιώς, λόγω ΑΜΚ, να υπολείπεται με πτώση 90%.
Το τελευταίο τρίμηνο βέβαια η Alpha Bank έχει τρέξει περισσότερο καθώς έχει την υψηλότερη άνοδο από τα χαμηλά 12μήνου.
Σε επίπεδα αποτίμησης όμως, με τον λόγο τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στο 0,37x για την Alpha Bank έναντι 0,50x για την Εθνική και 0,61x για την Eurobank, η Alpha Bank δείχνει να έχει τη δυναμική να συνεχίσει την θετική της πορεία

Έρχεται νέο business plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας από την Alpha bank 

Όπως είχε πει ρητώς η διοίκηση της Alpha bank στα αποτελέσματα έτους 2020, δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια για να καθαρίσει τον ισολογισμό της, εκμεταλλευόμενη την ολοκλήρωση του Galaxy που αναμένεται άμεσα καθώς και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτει (περί του 17%) μετά την έκδοση τον Μάρτιο του 2021 του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ.
Έτσι η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις στα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 στις 27 Μαίου για περαιτέρω συναλλαγές μείωσης NPEs με στόχο μονοψήφιο ποσοστό και καινούργιο Business Plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας.

Η αξία της Alpha bank προσαρμοσμένη για την προαναφερθείσα επιθετική μείωση προβληματικών δανείων, «δείχνει άνοδο» περίπου 25%-30% με την αποτίμηση να κινείται προς τα επίπεδα του 0,6x (P/TBV ) ήτοι κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ αφού η Alpha Bank λογικά κλείνει την ψαλίδα σε επίπεδα κερδοφορίας με την Eurobank μετά την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Όλα αυτά χωρίς κανείς να λάβει υπόψη τα επιπλέον θετικά νέα που αναμένονται σε επίπεδο κερδοφορίας από όλες τις ενέργειες που δρομολογεί η Alpha bank μέσω του σχεδίου μετασχηματισμού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης