Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται η σύγκρουση στην Γάζα μπαράζ βομβαρδισμών – Νεκροί 5 Iσραηλινοί και 35 Παλαιστίνιοι… και λίγη ιστορία

Μαίνεται η σύγκρουση στην Γάζα μπαράζ βομβαρδισμών – Νεκροί 5 Iσραηλινοί και 35 Παλαιστίνιοι… και λίγη ιστορία
Μαίνονται οι πολύνεκρες διαμάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Γάζα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Πέντε Ισραηλινοί, ανάμεσα τους και ένα επτάχρονο κορίτσι, και τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και της μαζικής εκτόξευσης ρουκετών από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Hamas σε Τελ Αβίβ, Μπερσέμπα και άλλες ισραηλινές πόλεις.
Πρόκειται για τις πιο έντονες εχθροπραξίες των τελευταίων ετών, με τους τραυματίες να υπολογίζονται σε εκατοντάδες.
Πύραυλος της Hamas έπληξε την πόλη Λοντ καθώς η μικτή εβραϊκή-αραβική πόλη κλονίστηκε από βίαιες ταραχές όλη τη νύχτα ενώ ρουκέτες έπεφταν στο Ισραήλ όλο το βράδυ με τις σειρήνες να ηχούν στο Τελ Αβίβ και την Μπερσέμπα.
Ο Ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις του σε διάφορους τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας όλη τη νύχτα, μεταξύ άλλων εναντίον ενός πολυώροφου κτιρίου κατοικιών στη Γάζα, το οποίο ο στρατός είπε ότι ήταν κρησφύγετο των μονάδων πληροφοριών, δημοσίων σχέσεων της Hamas.
Οι πολίτες που ήταν παρόντες προειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν πριν από τον βομβαρδισμό
Ήταν η πιο μεγάλη επίθεση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα και προκάλεσε τη διεθνή ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ο ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh δήλωσε ότι το Ισραήλ «πυροδότησε πυρκαγιά στην Ιερουσαλήμ και την Αλ Άκσα και οι φλόγες επεκτάθηκαν στη Γάζα, επομένως, είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες».
Ο Haniyeh είπε ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε επαφή προτρέποντας να επανέλθει η ηρεμία, αλλά ότι το μήνυμα της Χαμάς προς το Ισραήλ ήταν: «Εάν θέλουν κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν θέλουν κατάπαυση η αντίσταση είναι έτοιμη»

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ;

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση του Ισραήλ να απομακρύνει αναγκαστικά οικογένειες παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και επιθέσεις στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Πως προέκυψε όλο αυτό το σκηνικό;
Μετά το 1948 η απέλαση Παλαιστινίων από σιωνιστικές ομάδες για να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα… εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, τα οποία έγιναν γνωστά στους Παλαιστινίους ως "Nakba", ή Καταστροφή, 28 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη γειτονιά του Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1956, ελπίζοντας ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα αναγκαστούν να βγουν από τα σπίτια τους.
Αλλά αυτές οι οικογένειες, των οποίων ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 38 από τότε, λένε ότι βιώνουν μια ανανεωμένη Nakba σε καθημερινή βάση.
Το Ισραηλινό Κεντρικό Δικαστήριο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενέκρινε μια απόφαση νωρίτερα το 2021 για έξωση τεσσάρων οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη γειτονιά Sheikh Jarrah υπέρ των Ισραηλινών εποίκων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε προγραμματίσει να εκδώσει απόφαση για τις εξώσεις στις 6 Μαίου εν μέσω θερμών διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων, αλλά η απόφαση θα ληφθεί προσεχώς.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των εποίκων, οι οικογένειες παλαιστινίων θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η αρχή της τραγωδίας

Το 1956, οι 28 οικογένειες προσφύγων που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της Nakba κατέληξαν σε συμφωνία με το Υπουργείο Κατασκευών και Ανάπτυξης της Ιορδανίας και την υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών UNRWA για την παροχή στέγης για αυτούς στο Sheikh Jarrah.
Εκείνη την εποχή, η Δυτική Όχθη ήταν υπό τον Ιορδανικό κανόνα (1951-1967).
Σύμφωνα με τον Πολιτικό Συνασπισμό για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα στην Ιερουσαλήμ (CCPRJ), η κυβέρνηση της Ιορδανίας παρείχε τη γη, ενώ η UNRWA κάλυπτε το κόστος κατασκευής 28 σπιτιών για αυτές τις οικογένειες.
Ένα συμβόλαιο υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Κατασκευών και Ανασυγκρότησης και των παλαιστινιακών οικογενειών το 1956, με έναν από τους κύριους όρους να αναφέρει ότι οι κάτοικοι πληρώνουν συμβολική αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιοκτησία μεταβιβάζεται στους κατοίκους μετά από τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι αναφέρει το CCPRJ.
Αυτό, ωστόσο, διακόπηκε από την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης , συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, το 1967, η οποία εμπόδισε την καταχώριση των σπιτιών με τα ονόματα των οικογενειών.

Η συνέχεια στα γεγονότα

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι είχε παράσχει στο Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών 14 επικυρωμένες συμφωνίες που προορίζονταν για τους κατοίκους της γειτονιάς Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κατέχουν νόμιμα την γη και την περιουσία τους.
Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι παρέδωσε ένα πιστοποιητικό στους κατοίκους που αποδεικνύει ότι το Υπουργείο Κατασκευών και Ανάπτυξης της Ιορδανίας είχε συνάψει συμφωνία με την UNRWA για τη δημιουργία 28 μονάδων στέγασης στο Sheikh Jarrah για να εκχωρηθούν και να εγγραφούν στα ονόματα αυτών των οικογενειών.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η διαδικασία, ωστόσο, διακόπηκε ως αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης το 1967.
Το υπουργείο δήλωσε ότι είχε προηγουμένως παράσχει στην παλαιστινιακή πλευρά όλα τα έγγραφα που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μίσθωσης, των καταλόγων των ονομάτων των δικαιούχων και ενός αντιγράφου της συμφωνίας που συμφωνήθηκε με την UNRWA το 1954.

Νέα προβλήματα το 1972

Οι Παλαιστίνοι δηλώνουν ότι τα δεινά των παλαιστινιακών οικογενειών άρχισαν το 1972 όταν η Sephardic Committee και η Knesset του Ισραήλ ισχυρίστηκαν ότι κατέχουν τη γη στην οποία χτίστηκαν τα σπίτια.
Τον Ιούλιο του 1972, οι δύο ισραηλινές ενώσεις ζήτησαν από το δικαστήριο να εκδιώξει τέσσερις οικογένειες από τα σπίτια τους στη γειτονιά κατηγορώντας τους για κατάσχεση γης, σύμφωνα με το CCPRJ.
Οι οικογένειες Παλαιστινίων διόρισαν δικηγόρο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το 1976 εκδόθηκε απόφαση υπέρ των ισραηλινών.
Το δικαστήριο, χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν στο Ισραηλινό Κτηματολόγιο, αποφάσισε ότι η γη ανήκει στις ισραηλινές ενώσεις εποικισμού.
Το 1970, θεσπίστηκε ο νόμος για τις νομικές και διοικητικές υποθέσεις στο Ισραήλ, ο οποίος όριζε, μεταξύ άλλων, ότι οι Εβραίοι που έχασαν την περιουσία τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1948 μπορούν να ανακτήσουν την περιουσία τους.
Το Ισραηλινό κίνημα Ειρήνης ωστόσο αναφέρει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στους Παλαιστινίους να ανακτήσουν την περιουσία τους που έχασαν στο Ισραήλ το 1948, μια κίνηση που αποδεικνύει την ύπαρξη ξεχωριστού νόμου για τους Εβραίους έναντι των Παλαιστινίων.

Το 1982, οι ισραηλινές ενώσεις εποικισμού κατέθεσαν αίτηση εκδίωξης εναντίον 24 οικογενειών στη γειτονιά του Σέιχ Τζαρά προσθέτοντας ότι 17 οικογένειες ανέθεσαν στον Ισραηλινό δικηγόρο Tosia Cohen να τους υπερασπιστεί.
Καθώς η νομική μάχη συνεχιζόταν ο δικηγόρος το 1991 υπέγραψε συμφωνία, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των οικογενειών, ότι η ιδιοκτησία της γης ανήκει στις ενώσεις εποικισμού.
«Αντίθετα, στους κατοίκους της γειτονιάς χορηγήθηκε καθεστώς μισθωτή».
Ο δικηγόρος, σύμφωνα με το CCPRJ, έθεσε τις παλαιστινιακές οικογένειες «υπό την απειλή της έξωσης εάν δεν καταβάλουν το ενοίκιο στις ενώσεις εποικισμού».
Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά δικαστήρια κατακλύζονταν από αντιδικίες από κατοίκους και οργανισμούς διακανονισμού.
Το 1997, ο Suleiman Darwish Hijazi, κάτοικος της περιοχής, υπέβαλε αγωγή στο Κεντρικό Δικαστήριο του Ισραήλ για να αποδείξει την ιδιοκτησία της γης του, χρησιμοποιώντας τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίοι προέρχονταν από την Τουρκία.
Το δικαστήριο απέρριψε την αξίωση το 2005.
Το δικαστήριο είπε ότι τα έγγραφα δεν απέδειξαν την ιδιοκτησία γης του και η έφεση του Hijazi τον επόμενο χρόνο απορρίφθηκε.

Ξεκινούν οι εξώσεις

Εδώ και χρόνια, στα ισραηλινά δικαστήρια έχουν κατατεθεί υποθέσεις που υποβάλλονται από ενώσεις διακανονισμού εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων, καθώς και παλαιστινιακές προσφυγές κατά δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν υπέρ των εποίκων.
Τον Νοέμβριο του 2008, ωστόσο, η οικογένεια al-Kurd εκδιώχθηκε από το σπίτι τους, ακολουθούμενη από την έξωση των οικογενειών Hanoun και al-Ghawi τον Αύγουστο του 2009.
Τα σπίτια τους καταλήφθηκαν από εποίκους που τους έβαζαν γρήγορα ισραηλινές σημαίες, σηματοδοτώντας μια νέα φάση για τα δεινά των Παλαιστινίων στη γειτονιά του Sheikh Jarrah.
Μέχρι στιγμής, 12 παλαιστινιακές οικογένειες έχουν λάβει εντολές έξωσης που εκδίδονται από τα δικαστήρια του Ισραήλ.

israhl_1.png

Isrhalh_2.jpg
Isrhalh_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης