Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τέλος τα SMS και τα click inside/click away από 14/5 - Έως τις 00:30 το ωράριο κυκλοφορίας - Με τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά

Τέλος τα SMS και τα click inside/click away από 14/5 - Έως τις 00:30 το ωράριο κυκλοφορίας - Με τεστ οι μετακινήσεις στα νησιά
Επιμένει η επιδημία - «Όπλα» οι εμβολιασμοί, τα self test και … ο καλός καιρός
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Tο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό από τις 14/5 μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι.
Ωστόσο, θα προβλέπεται σύσταση στους πολίτες που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα να έχουν αρνητικό self test ή να είναι εμβολιασμένοι ενώ για όσους πηγαίνουν σε νησιά, θα είναι υποχρεωτικό να φέρουν αρνητικό self test ή βεβαίωση εμβολιασμού.
Ανάμεσα στα μέτρα θα είναι και η χαλάρωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία αναμένεται να αρχίζει από τις 00:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί, κάτι που σημαίνει πως θα παραμείνει ανοιχτή η εστίαση έως τις 00:15 ενώ θα εξεταστεί και το θέμα της μουσικής στα καταστήματα.
Επίσης εισηγούνται κατάργηση του SMS μετακίνησης και των click inside/click away για το λιανεμπόριο.
Αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η επιδημία του κορωνοϊού επιμένει, ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων παραμένει εξαιρετικά αργή, ότι οι μολύνσεις θα πέσουν κάτω από τις 2.000 μετά τις 10 Ιουνίου, παρόλο αυτά τονίζουν ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία.
Αύριο Πέμπτη 13/5 ο  υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στον εμβολιασμό των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson με απώτερο στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις που θα ισχύσουν από τις 14/5 αναμένεται να γίνουν σήμερα στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στις 14 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ ανοίγουν και τα μουσεία.
Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Όσον αφορά τον Τουρισμό, όπου το πλάνο θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Βασιλακόπουλος: Το άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία

Τη θέση πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος με αφορμή και τις σημερινές ανακοινώσεις για την χαλάρωση των περιορισμών.
«Θα πρέπει να μην παρεξηγήσουμε το μήνυμα.
Το ότι ανοίγουν δραστηριότητες δε σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία.
Αν σταματήσουμε να προσέχουμε θα έχουμε πισωγυρίσματα και πολύ πιο αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, το βλέπουμε αυτό στα λύματα, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που μειώνονται.
Βλέπουμε και πολλά κρούσματα, αλλά εχτές έγιναν και τα περισσότερα τεστ που έχουν γίνει σε ημερήσια βάση στην Ελλάδα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.
Ερωτηθείς στο πώς θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμναστήρια, και αν θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με εμβολιασμένους, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τα γυμναστήρια, κυρίως τα κλειστά, είναι χώρος υψηλής επικινδυνότητας».

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

«Κυρίως αυτά που έχουν και αερόβια άσκηση, γιατί όταν τρέχουμε κάνουμε μεγάλο αερισμό, έχουμε μεγάλη εκπνευστική ροή και πάνε πιο μακριά τα σταγονίδια.
Για αυτό υπάρχει σκέψη να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης σε κλειστούς χώρους είναι πολύ πιο μεγάλος» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι τα test PCR δεν εξασφαλίζουν 100%.
«Το PCR για τα τεστ είναι η μέθοδος με τη μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι με ένα αρνητικό PCR, θα τελείωνε η πανδημία.
Δυστυχώς, όμως, ένα ποσοστό μπορεί να έχει αρνητικό PCR και να είναι θετικοί, να είναι φορείς.
Δεν μας εξασφαλίζει λοιπόν 100%.
Το ίδιο ισχύει και για ένα αρνητικό self-test.
Το self-test είναι χρήσιμο εργαλείο, όχι για να μας εξασφαλίσει ότι δεν έχουμε κορωνοϊό, αλλά επειδή τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικά και δε θα τα βρίσκαμε αλλιώς.
Το αρνητικό self-test το λαμβάνουμε λίγο υπόψιν μας αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μας «αθωώνει», γιατί μπορεί να έχουμε τη λοίμωξη» ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Θέλουμε νησιά με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα

Αναφερόμενος στο σενάριο εκείνο που θέλει οι μετακινήσεις προς τα νησιά να γίνονται υποχρεωτικά με self-test, rapid test, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να μην ισχύει η ίδια υποχρεωτικότητα για μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι «θέλουμε στα νησιά μας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα για να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, και λόγω υγειονομικών δομών».
«Επίσης είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε πλοία και αεροπλάνα» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Τζανάκης: Αποκλιμακώνεται η επιδημία covid – Κάτω από τα 2.000 κρούσματα έως τις 10/6

Τη θέση πως είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 35% στον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως έως τις 10/6 θα πάμε σε κρούσματα κάτω από 2.000, ενώ το πρώτο 10ημερο του ίδιου μήνα θα είναι περίπου 500 οι διασωληνωμένοι.
«Οι θάνατοι αποκλιμακώνονται περίπου 3-4 βδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο μέσος όρος των θανάτων στο 50-70 ενώ στα τέλη του μήνα ίσως ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 30» είπε ο κ.Τζανάκης.
Ερωτηθείς για τη δυσπιστία σχετικά με εμβόλιο της Astrazeneca ο κ.Τζανάκης εξήγησε πως η πιθανότητα να πάθει κάποιος θρόμβωση είναι απειροελάχιστη μπροστά στην πιθανότητα να νοσήσει, να χάσει την ζωή του και να πάθει θρόμβωση από το ίδιο τον ιό καθώς όπως τόνισε ένα ποσοστό 30% που περνά βαριά νόσο, κάνει θρόμβωση.

Καθολικός εμβολιασμός των νησιών


Με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να γίνει ο καθολικός εμβολιασμός των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.
Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό.
Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους.
Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας», τόνισε ο ο Κ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.
Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ  έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.
Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
«Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας.
Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.
Είναι λοιπόν μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσετε εσείς, να αξιοποιήσει πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσει υπέρ του εμβολιασμού τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σας.
Η οργάνωση, άλλωστε, της εκστρατείας με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά μας χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό, ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια.
Η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης έως τέλη Ιουνίου

«Ο στόχος είναι ο καθολικός εμβολιασμός όλων των νησιών της Ελλάδας, με εξαίρεση την Κρήτη, έως το τέλος του Ιουνίου.
Ο σχεδιασμός για τα νησιά ξεκίνησε όταν ξεκινήσαμε γενικά την επιχείρηση Ελευθερία.
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καθολικο εμβολιασμό σε 32 νησιά, με αρκετά πολύ καλή συμμετοχή μέχρι στιγμής και ολοκληρώνουμε μέχρι 31/5 τον εμβολιασμό σε άλλα 36 νησιά.
Με αυτόν τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό στα υπόλοιπα 19 νησιά τα οποία απομένουν για να ολοκληρώσουμε το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο εμβολιασμού για τα νησιά.

Self test: Διατίθενται έως σήμερα 12/5 μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα

Από 10/5 έως και την Τετάρτη 12/5 θα διατίθενται μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα τα self test.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self test.
Από τις 13/5 έως και τις 19/5 οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν και αυτοί να παραλάβουν δύο δωρεάν self test.
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας στο παραπάνω διάστημα θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων.
Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 - 16 Μαΐου και 17 - 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.
Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ποιοι υποχρεούνται σε self test

Παράλληλα, από τις 10/5 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Tα self-tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.
Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.


Στους 11.141 οι νεκροί

Στους 11.141 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 11/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.197, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 367.076, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
t1_4.jpg
Τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν συνολικά 85.570 τεστ, τα 26.117 μοριακά και τα 59.453 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,74% έναντι 6,77% την αμέσως προηγούμενη ημέρα που έγιναν μόλις 22,8 χιλιάδες τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.141 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
t2_5.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (χθες 732).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.216 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 294 (ημερήσια μεταβολή -23,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
t5_4_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης