Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται η αμερικανική οικονομία – Σε αδιέξοδο η Fed, μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 13 ετών στον πληθωρισμό

Κλυδωνίζεται η αμερικανική οικονομία – Σε αδιέξοδο η Fed, μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 13 ετών στον πληθωρισμό
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005 αναρριχήθηκε το αμερικανικό 5ετές ομόλογο, στο 2,81%, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Το αρνητικό σενάριο για τις αγορές φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε, καθώς ο πληθωρισμός, το βασικό μέτρο βάση του οποίου διαμορφώνεται η νομισματική πολιτική της Federal Reserve, σημείωσε άλμα 4,2% τον Απρίλιο.
Αυτή η εξέλιξη πλέον φέρνει όλο και πιο κοντά την αλλαγή πολιτικής της Fed, ο στόχος της οποίας για τον πληθωρισμό είναι πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Αξίζει εδω να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν σε αυτά τα επίπεδα, τα επιτόκια της Fed ήταν στο 20%!
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed προχωρεί αυτή τη στιγμή σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των στελεχών της αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%.
Μάλιστα, πρόσφατα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής των ΗΠΑ Jerome Powell ανέφερε ότι αναμένει ορισμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την Fed σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

Σε υψηλά 13 ετών ο πληθωρισμός ΗΠΑ

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το άλμα στον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα, οφείλεται στο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας μετά το lockdown.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,2% τον Απρίλιο έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 3,6%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί 2,6% σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8%, έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,2%.
Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση.


Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005 το αμερικανικό 5ετές ομόλογο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2005 αναρριχήθηκε το αμερικανικό 5ετές ομόλογο, στο 2,81%, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 4,2%.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,2% τον Απρίλιο έναντι εκτίμησης για άνοδο κατά 3,6%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί 2,6% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, το αμερικανικό δεκαετές αναρριχήθηκε» στο 1,683%, αυξανόμενο κατά 5,9 μονάδες βάσης, ενώ το 30ετές αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες βάσης, στο 2.391%.

Εικόνα

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed...


Clarida: Εξεπλάγην με το ύψος του πληθωρισμού

«Εξεπλάγην με το ύψος του πληθωρισμού.
Ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι περίμενα», ανέφερε ο Richard Clarida, αντιπρόεδρος της Fed, αλλά πρόσθεσε ότι «οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση έχουν αυξηθεί πρόσφατα και είναι πιθανό να αυξηθούν κάπως περισσότερο προτού μετριαστούν αργότερα μέσα στο έτος».
Ωστόσο, "αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει - ή ίσως να ξεπεράσει λίγο - το 2%, τον μακροπρόθεσμο στόχο μας το 2022 και το 2023", πρόσθεσε.

Bank of America: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα κορυφώσει τον Ιανουάριο του 2022…

Το μεγάλο ζητούμενο για την πορεία των αμερικανικών, και κατ' επέκταση των διεθνών, αγορών είναι ο πληθωρισμός.

Σε αυτό ομονοούν οι περισσότεροι αναλυτές και αυτό θίγει και στην τελευταία της ανάλυση η Bank of America, η οποία υπενθυμίζει ότι η σταθερότητα των τιμών είναι ο ύψιστος στόχος των κεντρικών τραπεζών.
Άρα και της Federal Reserve.
Επομένως εάν ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα χρονικό εύρος ορισθέν στο στόχο, τότε η πολιτική της Fed, η οποία είναι άκρως διευκολυντική, θα αλλάξει.

Έως τον Ιανουάριο του 2022 η κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Όπως εκτιμά η Bank of America, τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας έχουν λάβει μεγάλη πλέον σημασία.
Και τα τελευταία θα μπορούσαν να ήταν ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός», καθώς κατά τις τελευταίες 12 ανακοινώσεις, στις 10 ο S&P 500 ανεβαίνει κατά μέσο όρο 1% την ημέρα της ανακοίνωσης.
Ίσως το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την BofA, η πορεία του μισθολογικού κόστους θα είναι πιο σημαντική τους επόμενους μήνες,καθώς πιθανότατα θα προκαλέσουν νέες αναβαθμίσεις στις προβλέψεις πληθωρισμού το 2022.

Τα ανησυχητικά σημάδια

Ποιο θα ήταν ανησυχητικό: σύμφωνα με τις αγορές των επιτοκίων, χρησιμοποιώντας την καμπύλη 5ετών, διαπιστώνουμε ότι ο πενταετής πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 2,7% τον Ιανουάριο του 2022 (από 2,0% μόλις πριν από 6 μήνες).

Τι θα αλλάξει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού

Η BofA απαντάει και στο αντίστροφο σενάριο μάλιστα, πως μπορεί να αλλάξει αυτή η τάση στην αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους 8 μήνες.
Σε αυτό το σενάριο υπάρχουν δύο τρόποι:

  • Η προβολή Secular ή 1-2 ετών: υψηλότερος πληθωρισμός = υψηλότερες αποδόσεις = πραγματικά> χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, εμπορεύματα> ομόλογα, μετοχές RoW> ΗΠΑ, μικρό> μεγάλο όριο, αξία> ανάπτυξη.
  • Η τακτική προβολή ή προβολή ενός ή δύο τριμήνων: Μέγιστη τοποθέτηση, πολιτική, κέρδη ("3Ps") + αυξανόμενα επιτόκια, κανονισμός, αναδιανομή ("3Rs") = χαμηλές / αρνητικές αποδόσεις μετοχών / πίστωσης τους επόμενους 3-6 μήνες… βέλτιστη barbell = long στον πληθωρισμό & στην ποιότητα.


Μνήμες από τη φούσκα του 2000/2001

Εστιάζοντας πρώτα στην πτυχή της «μέγιστης ρευστότητας», η BofA επισημαίνει την πρόσφατη πτώση των μετοχών της νέας οικονομίας σε σχέση με την παραδοσιακή οικονομία (π.χ. AARK έναντι BRK) η οποία «θυμίζει τη δράση των τιμών μετά το φούσκα 2000/01».
Στο άλλο άκρο του τεχνολογικού φάσματος, το ανοδικό κανάλι για τα FAAMG παρεμποδίστηκε από την τοποθέτηση και την αποτίμηση (ανώτατο όριο αγοράς του FAAMG = 3η μεγαλύτερη χώρα από το ΑΕΠ)

Τα καλά νέα είναι ότι η Fed είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την έξαρση της Wall Street και την ανισότητα της Main Street - όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η Fed είναι ο καλύτερος φίλος της τεχνολογίας τα τελευταία 10 χρόνια...

Άτυπα... άρχισε το tapering

Ωστόσο, σύμφωνα με την BofA τα άσχημα νέα είναι ότι το παγκόσμιο tapering έχει ξεκινήσει καθώς το QE των 4 κεντρικών τραπεζών πρόκειται να μειωθεί από 8,5 τρισ. δολάρια το 2020 σε 3,4 τρισ. δολάρια το 2021 και σε μόλις 0,4 τρισ. δολάρια το 2022.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης