Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πατέλης: Από πηγή συστημικού κινδύνου, σε πηγή συστημικής ανάπτυξης οι τράπεζες

Πατέλης: Από πηγή συστημικού κινδύνου, σε πηγή συστημικής ανάπτυξης οι τράπεζες
Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, με φόντο τον Ηρακλή ΙΙ, εμφανίστηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης
Σχετικά Άρθρα
Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, με φόντο τον Ηρακλή ΙΙ, εμφανίστηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μίλησε στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι τράπεζες έχουν περάσει από πηγή συστημικού κινδύνου σε πηγή συστημικής ανάπτυξης.
Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει μαγικές λύσεις για τις τράπεζες, ωστόσο έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα.
Στόχος είναι το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να γίνει μονοψήφιο, έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2022.
«Πλέον δρομολογείται ο Ηρακλής ΙΙ.
Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο σε μονοψήφιο ποσοστό είτε φέτος, είτε το 2022.
Επομένως, κοιτάζοντας μπροστά μπορούμε να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει από πηγή συστημικού κινδύνου σε πηγή συστημικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε εκτενώς στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.

«Έχουμε περάσει σχεδόν 108 μεταρρυθμίσεις, όπως, επίσης και το Ελλάδα 2.0 που περιλαμβάνει 58 δράσεις, ταυτόχρονα με πολλές επενδύσεις στην πράσινη ατζέντα κ.ο.κ.», επισήμανε.
Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επανέλαβε την κυβερνητική βούληση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έλευση ξένων κεφαλαίων, αλλά και να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές.
«Όλες αυτές οι κινήσεις που έχουν γίνει για ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό και ορολογικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικές για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων όχι μόνο επιχειρηματικών αλλά και ιδιωτών» υποστήριξε.
«Η Ελλάδα πέρασε από το λαϊκισμό, από τον πολιτικό κατακερματισμό και βγήκε δυνατότερη», δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
O κ. Πατέλης, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη με σύνθημα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και αυτό έκανε, ενώ ούτε «η πανδημία δεν καθυστέρησε το έργο μας». Ο κ. Πατέλης ανέφερε επιγραμματικά τα νομοσχέδια που έχει περάσει η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τη διακυβέρνηση, το 5G μέχρι και το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα και ανέλυσε το κυβερνητικό έργο των πρώτων δύο ετών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δεύτερο σημαντικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων, τη φορολογία, τονίζοντας ότι «μία από τις βασικές προτεραιότητες από την αρχή ήταν η μείωση της φορολογίας ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει να προσελκύσει ανθρώπους που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα συνταξιούχους από χώρες της Ευρώπης.
Το τρίτο κομμάτι, όπως τόνισε, είναι οι τράπεζες, όμως και «εδώ δεν υπάρχει μαγική λύση». Μειώνουμε, είπε, τα κόκκινα δάνεια, αυτό κάνουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, ώστε να μπορέσουν να κατευθύνουν ρευστότητα στη στήριξη της οικονομίας.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα έχει αλλάξει εικόνα στα μάτια των επενδυτών, δεν είμαστε πια το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Πατέλης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πολλές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα που άνοιξαν από την πανδημία και την ψηφιοποίηση.
Οι ξένοι επενδυτές, είπε, ελκύονται από το τραπεζικό σύστημα και από το χαμηλό επίπεδο δανεισμού και βγήκε δυνατότερη από την κρίση. «Έχουμε μία κυβέρνηση που προσανατολίζεται σε επενδύσεις» είπε και κατέληξε ότι «είναι πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης