Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Το εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους – Στο ακέραιο το 8ωρο και το 5νθήμερο

Γεραπετρίτης: Το εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους – Στο ακέραιο το 8ωρο και το 5νθήμερο
Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να καθορίσει διαφορετικό ωράριο για να μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο οικογενειακά είπε ο κ.Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως το εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι διατηρείται στο ακέραιο το 8ωρο και το 5νθήμερο.
«Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει να κάνει με τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Ο εργαζόμενος διατηρεί στο ακέραιο το 8ωρο και το 5ήμερο, έχει ο ίδιος τη δυνατότητα να καθορίσει διαφορετικό ωράριο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο οικογενειακά.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην αποσύνδεση.
Το ΣΚ να μην λαμβάνει κανένα ηλεκτρονικό μήνυμα ή τηλεφώνημα, ώστε να αποκαταστήσει τον καθαρό χρόνο που επενδύει στη ζωή του.
Ο εργαζόμενος θα έχει προστασία από την καταχρηστική απόλυση.
Παράλληλα, διευρύνονται τα δικαιώματα σε κατηγορίες εργαζομένων.
Οι πατεράδες θα έχουν άδεια πατρότητας κα προστασία απόλυσης για έξι μήνες, υπάρχει εκτεταμένη προστασία της μητρότητας και σημαντική προστασία σε κατηγορίες, όπως οι εργατοτεχνίτνες, οι ντελιβεράδες κλπ» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Γεραπετρίτης.

Αναβαθμίζεται το ΣΕΠΕ

Όπως είπε ο κ.Γεραπετρίτης, όλα αυτά θα παρακολουθούνται από την ανεξάρτητη αρχή που θα αντικαταστήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
«Με την αναβάθμιση, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα αποκτήσει επιχειρησιακή αυτοτέλεια.
Θα λειτουργεί με ανεξάρτητο τρόπο στη βάση λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με σύστημα αυτοτελών ελέγχων, χωρίς να χρειάζεται να έχει πολιτική λογοδοσία. Θα έχει εργαλεία εσωτερικού ελέγχου και θα μπορεί να σαρώνει την ιδιωτική εργασία.
Πρόθεση της κυβέρνησης, που το έκανε και πράξη, ήταν να συγκροτηθούν ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κ.Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να συνδέεται ψηφιακά ο εργοδότης και ο εργαζόμενος με την επιθεώρηση εργασίας».
«Σε πραγματικό χρόνο η επιθεώρηση πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει, ώστε να μπορεί να ελέγχει.
Θα μπουν αυστηροί, τυποποιημένοι κανόνες που θα ρυθμίζουν αυτό το αρρύθμιστο περιβάλλον.
Με την ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή και με την ψηφιακή παρακολούθηση θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα» είπε ο κ.Γεραπετρίτης.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα συνδέεται απευθείας με την επιθεώρηση εργασίας.
Ο εργοδότης θα πρέπει να βάζει τα δεδομένα που αφορούν κάθε εργαζόμενο σε πραγματικό χρόνο.
Εκεί, έχει μονομερώς ο ίδιος ο εργαζόμενος το δικαίωμα να κάνει καταγγελία, που θα αποδεικνύεται αυτομάτως.
Αν δεν είναι καταγεγραμμένο στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τεκμαίρεται ότι υπάρχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης της κάρτας» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι είχαμε για 40 χρόνια ένα εντελώς αρρύθμιστο περιβάλλον, ευνόησε τον ισχυρό, δηλαδή τον εργοδότη».
«Τώρα βάζουμε τάξη με τυποποιημένες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και τις καλές πρακτικές της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης