Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Η υπόθεση της AstraZeneca εκτόξευσε την αμφισβήτηση για τα εμβόλια Covid-19

tags :
EE: Η υπόθεση της AstraZeneca εκτόξευσε την αμφισβήτηση για τα εμβόλια Covid-19

Στα μέσα του Μαρτίου, το 34% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Eurofound εξέφρασε διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό

Σχετικά Άρθρα

H διστακτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στα εμβόλια κατά του Covid-19 αυξήθηκε σημαντικά έπειτα από την αναστολή της χρήσης του σκευάσματος της AstraZeneca από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες να απαντά ότι είναι απίθανο ότι θα κάνει το εμβόλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021.
Αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca στα μέσα του Μαρτίου, το 34% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Eurofound εξέφρασε διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.
Πριν από την αναστολή, το 25% έλεγε ότι είναι «αρκετά απίθανο» ή «πολύ απίθανο» να εμβολιαστεί.

Εμπιστοσύνη

«Αυτά τα ευρήματα αντανακλούν την αποτυχία να υπάρξει μία πειστική και ξεκάθαρη επικοινωνία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», λέει η Daphne Ahrendt, επικεφαλής ερευνήτρια του Eurofound.
«Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια σχετίζεται με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αυτό είναι ένα ζήτημα κυρίως για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά μπορούμε επίσης όλοι να έχουμε μία συλλογική ευθύνη, σε όλη την κοινωνία, για να διασφαλίσουμε ότι διαδίδουμε και δημοσιεύουμε ακριβείς και ορθές πληροφορίες για την ασφάλεια και τη σημασία των εμβολίων».

Η ΕΜΑ

Το πρόγραμμα εμβολιασμών στην ΕΕ ξεκίνησε με αργό ρυθμό και επισκιάστηκε από ανησυχίες για σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που πιθανώς συνδέονταν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες τον Απρίλιο συσχετίζοντας τις εν λόγω παρενέργειες με το εμβόλιο, αλλά επισήμανε ότι τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων για τις όποιες παρενέργειες.
Σχεδόν το 30% του πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σε σύγκριση με το 46% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg.

Ανά χώρα

Στο σύνολο της περιόδου της δημοσκόπησης του Eurofound, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η διστακτικότητα για τα εμβόλια ήταν στο 27%.
Τους περισσότερους σκεπτικιστές έχει η Βουλγαρία (61%), ενώ κάτω από το 10% κινούνται η Δανία, η Μάλτα και η Ιρλανδία.
Η Βρετανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διστακτικότητας παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης