Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ διαψεύδει Ισραήλ: Δεν εισβάλαμε στη Γάζα – Πόλεμος με βομβαρδισμούς και ρουκέτες – Άκαρπη παρέμβαση Αιγύπτου

Ισραήλ διαψεύδει Ισραήλ: Δεν εισβάλαμε στη Γάζα – Πόλεμος με βομβαρδισμούς και ρουκέτες – Άκαρπη παρέμβαση Αιγύπτου
Συνέρχεται την Κυριακή 16/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ταξιδιωτική Οδηγία από το State Department
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Το Ισραήλ διέψευσε... το Ισραήλ αναφορικά με την πληροφορία ότι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή πάντως που οι συρράξεις ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς εντείνονται, αποτελώντας τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια.
Αν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να εξουδετερώσουν τους ένοπλους θύλακες της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, λίγο αργότερα ο στρατός ανακάλεσε, διαψεύδοντας ότι υπήρξε εισβολή και κάνοντας λόγο για «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».
Μέχρι στιγμής από τις συγκρούσεις των τελευταίων 5 ημερών, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι και 8 Ισραηλινοί, ενώ συρράξεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Άραβες αναφέρονται σε πολλές πόλεις του Ισραήλ.
Απέναντι στον κίνδυνο να χαθεί κάθε έλεγχος, συνέρχεται εκτάκτως την Κυριακή 16/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη στιγμή πάντως που διαπραγματευτική προσπάθεια της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση του πυρός έπεσε στο κενό.
Image
Image
Image

Image
Η εισβολή

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε αρχικά το γενικό επιτελείο του ισραηλινού στρατού σε ανακοινωθέν του.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει «μέσα» στον παλαιστινιακό θύλακα, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό των στρατιωτών ούτε τη διάρκεια ούτε την έκταση της επιχείρησης.

Η διάψευση 

Ωστόσο, δύο ώρες αργότερα από το αρχικό ανακοινωθέν, ο ίδιος εκπρόσωπος διένειμε στα μέσα ενημέρωσης «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».
Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Πέμπτη 15/5 στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 Ισραηλινούς, ενώ την περασμένη Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.
Σημειώνεται πως η τελευταία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έγινε το 2014, όταν και οι συρράξεις είχαν διαρκέσει σχεδόν 2 μήνες, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 2.250 νεκρούς Παλαιστίνιους και άλλους 74 Ισραηλινούς.
Image
Image
Image

Βομβαρδισμοί

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων της Hamas, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ και με βαριά πυροβόλα εναντίον θέσεων της Hamas.
Image
Image

Πάνω από 150 ρουκέτες από τη Hamas

Και ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν με την αεροπορία και με το πυροβολικό τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό έδαφος, η Hamas από την πλευρά της εκτόξευσε πάνω από 150 ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν.
Οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.
Νωρίτερα οι Ταξιαρχίες είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ.
Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ.
Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Σύμφωνα με τον στρατό, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.
«Σε αντίδραση, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις, ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Hamas και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο ισραηλινός στρατός.
Image
Το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» αναφέρεται ότι έχει αναχαιτίσει περίπου το 90% των 1.800 ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα από τη Γάζα.

Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων – Νεκροί τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι και 8 Ισραηλινοί

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εισέρχονται στην πέμπτη ημέρα τους.
Πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων με την ισραηλινή αστυνομία μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948.
Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.
Συγκεκριμένα, από την έναρξη του νέου, συνεχιζόμενου κύκλου βίας, τη Δευτέρα, 119 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 31 παιδιά και 19 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα γίνεται λόγος και για περίπου 830 τραυματίες.

Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 8, ανάμεσά τους δύο παιδιά και μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Συρράξεις στις ισραηλινές πόλεις

Η σύρραξη πυροδότησε ταραχές σε πολλές ισραηλινές πόλεις με μεικτό, αραβοϊσραηλινό πληθυσμό, έκτασης που η χώρα είχε να δει δεκαετίες.
Πάνω από 1.000 μέλη της συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομία στις πόλεις αυτές.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Χθες βράδυ ένοπλος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον Εβραίων στη Λοντ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο, ανέφεραν αυτόπτης μάρτυρας και η αστυνομία.
Οργανώσεις της ισραηλινής άκρας δεξιάς συγκρούονται σε αρκετές πόλεις με την αστυνομία και ισραηλινούς Άραβες, απογόνους Παλαιστίνιων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στο Ισραήλ

Εκτάκτως συνέρχεται την ερχόμενη Κυριακή 16/5 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις με τις συγκρούσεις στο Ισραήλ.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα γίνει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Αρχικά ήταν προγραμματισμένο η συνεδρίαση να γίνει σήμερα, κατόπιν αιτήματος από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τελικά αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή.

Άκαρπη παρέμβαση της Αιγύπτου

Άκαρπη απέβη διαπραγματευτική παρέμβαση της Αιγύπτου, αντιπροσωπεία της οποίας είχε επαφές με την παλαιστινιακή ηγεσία και με την κυβέρνηση του Ισραήλ με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Η αντιπροσωπεία, αναφέρεται ότι εγκατέλειψε το Τελ Αβίβ χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει καμία δέσμευση πως θα υπάρξει εκεχειρία από την ισραηλινή πλευρά.
Η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ χθες Πέμπτη 15/5 ενώ νωρίτερα, είχε συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Λωρίδα της Γάζας με κύρια πρόταση να υπάρξει προσωρινή ανακωχή που κατόπιν θα γινόταν μόνιμη.
«Ωστόσο μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία αυτή δεν μοιάζει να έχει προοπτική.
Προτάθηκε τρίωρη κατάπαυση του πυρός, κατόπιν εξάωρη, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση» αναφέρουν πληροφορίες.
Όπως αναφέρεται, οι Παλαιστίνιοι «απαιτούν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ενώ το Ισραήλ αρνείται να απαντήσει στις πρωτοβουλίες και τις εκκλήσεις για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

State Department: Οδηγία στους Αμερικάνους για αποφυγή ταξιδιών στο Ισραήλ

Οδηγία στους Αμερικάνους να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ λόγω της ένοπλης σύρραξης και των ταραχών των τελευταίων ημερών εξέδωσε το State Department.
Το επίπεδο της προειδοποίησης στους ταξιδιώτες, το οποίο είχε μειωθεί τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες χάρη στη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, ειδικότερα την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 στο εβραϊκό κράτος, επανήλθε στην τρίτη βαθμίδα της τετράβαθμης κλίμακας του State Department.
«Αποφύγετε να πάτε στο Ισραήλ λόγω της ένοπλης σύρραξης και των ταραχών» αναφέρεται στην οδηγία, η οποία προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην πάνε στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας «της τρομοκρατίας, των ταραχών και της ένοπλης σύρραξης», ούτε στη Δυτική Όχθη λόγω των υγειονομικών μέτρων.
Στην περίπτωση των Παλαιστινιακών Εδαφών, η προειδοποίηση βρίσκεται στην τέταρτη, την υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης