Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Γεράκια» και «περιστέρια» ενώπιον της σύγκρουσης του Ιουνίου για τις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: «Γεράκια» και «περιστέρια» ενώπιον της σύγκρουσης του Ιουνίου για τις αγορές ομολόγων
Σύμφωνα με το Reuters η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι ιδιαιτέρα κρίσιμη , καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας εκπροσωπούνται ταυτόχρονα οι φωνές για διεύρυνση και συρρίκνωση του προγράμματος PEPP
Σχετικά Άρθρα
Προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα κρίσιμη αναμέτρηση στην επόμενη συνεδρίαση τους στις 10 Ιουνίου οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας τους συνάντησης κατά τη σύνοδο του Απριλίου τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, και τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.


Ισχυρή ανάκαμψη

Η ΕΚΤ παρέχει ισχυρή νομισματική στήριξη την οικονομία της ευρωζώνης που πλήττεται από την ύφεση εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Όμως, το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να εξετάσουν σταδιακό «φρένο» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Διχασμός στο ΔΣ

Σύμφωνα με το Reuters η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη, καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ακούγονται φωνές και από τις δύο πλευρές, για διατήρηση και συρρίκνωση του προγράμματος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία, έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Ολοκληρωμένη αξιολόγηση

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, στις 22 Απριλίου, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να διενεργηθεί μια νέα ολοκληρωμένη αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούνιο».
Αναφέρουν ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν ξεκινήσει η συρρίκνωση του PEPP, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια.
"Μια ευρεία υποστήριξη παραμένει κρίσιμη πέραν του χρονικού διαστήματος της πανδημίας", σημειωνει η ΕΚΤ.
Το προγραμμα PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022, ενώ ενδέχεται να παραταθεί μέχρι να κρίνει το Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Πρόγραμμα ΑPP

Ωστόσο, η κατάργηση του προγράμματος PEPP θα απέχει πολύ από το τέλος της στήριξης της ΕΚΤ και η στήριξη είναι πιθανό να μεταφερθεί στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) της τράπεζας, το οποίο λειτουργεί υπό αυστηρότερους κανόνες.

Έκτακτες συνθήκες – όγκος αγορών

Η βασική απόφαση που θα αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον Ιούνιο θα είναι εάν θα σηματοδοτήσει αυτήν τη «μεταστροφή» από το PEPP στο APP το συμπέρασμα ότι εξακολουθούν ή όχι να υφίστανται οι έκτακτες συνθήκες
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για τον όγκο των αγορών ομολόγων κατά το επόμενο τρίμηνο και εάν η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, που τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, δικαιολογείται από τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης