Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed Dallas): Κερδίζει έδαφος ο φόβος για πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία

Kaplan (Fed Dallas): Κερδίζει έδαφος ο φόβος για πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία

Εκ των «γερακιών» του Δ.Σ. της Fed, ο επικεφαλής της Fed του Dallas «στοιχηματίζει» ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν θα είναι συγκυριακές

Σχετικά Άρθρα

Στην προοπτική μιας ανησυχητικής αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Fed του Dallas Robert Kaplan, καθώς οι ανισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στις αγορές εργασίας και αγαθών ωθούν ανοδικά τις τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 15 Μαΐου 2021.
Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αντιμετωπίζουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές – εμφανείς καθώς καταγράφηκε αυξηση 4,2% στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα - ως παροδικές, αναμένοντας ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα καλύψουν τελικά την υψηλότερη ζήτηση και περισσότεροι εργαζόμενοι θα επανανταχθούν στο εργασιακό δυναμικό καθώς επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Εξομάλυνση

Καθώς η εκρηκτική άνοδος των δημοσίων δαπανών η οποία ώθησε ανοδικά τις τιμές των καυσίμων, αυτοί θεωρούν ότι αυτές θα υποχωρήσουν μόλις εξαντληθούν οι αποταμιεύσεις και δαπανηθούν οι χρηματικές ενισχύσεις με τις περίφημες επιταγές.
Οι ανισορροπίες επίσης θα εξομαλυνθούν, αποτρέποντας οποιαδήποτε μόνιμη ανοδική αναθεώρηση στις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων  για τον πληθωρισμό.

Ο κίνδυνος

Αλλά ο Kaplan - ένας κεντρικός τραπεζίτης του οποίου οι απόψεις είναι μερικές φορές εκτός κλίματος εντός της Fed - δεν είναι τόσο σίγουρος για τη εξομάλυνση.
«Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι -ανάλογα με το πόσο καιρό συμβαίνει- αν αυτό αρχίζει να ενσωματώνεται στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Κατόπιν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν αυξάνονται και, στη συνέχεια, υπερβαινουν τοο επίπεδο του στόχου που έχει τεθεί στο 2%», υπογράμμισε ο Kaplan σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο McCombs School of Business του Austin.
«Αυτό είναι το σημείο που με απασχολεί - αυτός είναι ο κίνδυνος για μένα».

Αγορές ομολόγων

Και είναι ένας ακόμη λόγος που ο Kaplan καλεί τους συναδέλφους του της Fed «νωρίτερα και όχι αργότερα» να ξεκινήσουν να μειώνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, καθώς η υγειονομική κρίση υπόκειται σταδιακά σε μεγαλύτερο έλεγχο και η οικονομία καταγράφει σημαντική πρόοδο προς την πλήρη απασχόλησή και το στόχο του πληθωρισμού για 2%.

Αλυσίδες εφοδιασμού

Ο Kaplan σημείωσε ότι οι βιομηχανίες που πλήττονται από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, για παράδειγμα, έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε τώρα να χρειαστεί έως και δύο χρόνια για να επιλυθεί το ζήτημα.
Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών (κρίσιμες για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόο) οδήγησαν σε αύξηση ρεκόρ στις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών τον περασμένο μήνα.
Και δεν είναι μόνο οι ημιαγωγοί, σημείωσε ο Kaplan, καθώς δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα μπορούσαν να διαρκέσουν τα προβληματα στις προμήθειες πρώτων υλών σε πολλές βιομηχανίες.
«Έρχεται μεγαλύτερη δημοσιονομική στηριξη και η ζήτηση θα μπορούσε να ενισχυθεί για ορισμένα από αυτά τα προϊόντα και αυτό δημιουργεί πραγματικά κάποια αβεβαιότητα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης