Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» comeback της Ελλάδας αλλά… η μετά Covid εποχή κρύβει παγίδες για την κυβέρνηση

Οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» comeback της Ελλάδας αλλά… η μετά Covid εποχή κρύβει παγίδες για την κυβέρνηση
Θα πρέπει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός με ποιους θα διαχειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Εάν συνοψίσει κάποιος τις ομιλίες στο Delfi Forum θα βγάλει ως συμπέρασμα τις αυξημένες προσδοκίες των ευρωπαίων, θεσμικών και οικονομικών, παραγόντων για την ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα. Τόσο η Βεστάγκερ όσο και ο Ρέγκλινγκ τόνισαν ότι πιστεύουν ακράδαντα το ελληνικό “comeback” της Ελλάδας στην μετά COVID εποχή και την αναρρίχηση της ελληνικής οικονομίας το 2022 στις πρώτες σε ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, με ένα αλλά…
Μόνο εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, εάν εξυγιάνει τις δημοσιονομικές «τρύπες», εάν δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ανάκαμψης που θα αγγίξει όλους και όχι μία επίπλαστη υπερκατανάλωση αυτών που δεν ξοδεύτηκαν τον καιρό που ήταν κλεισμένη η αγορά.

Θα πρέπει να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός με ποιους θα διαχειριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης


Και βεβαίως, με ποιο πολιτικό δυναμικό.
Ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη νέα εποχή δείχνει ότι εμπιστεύεται λίγους, παρόλο που έχει βάλει στο παιχνίδι πολλούς.
Πρόσφατα με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, «μετέφερε» στο γραφείο του όλη την επεξεργασία και μελέτη των κρίσιμων κατασκευαστικών έργων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα.
Η νέα κυβερνητική επιτροπή δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επιστέγασμα των προσπαθειών του Μεγάρου Μαξίμου για να διαχειριστεί γρήγορα και αποτελεσματικά τα 7,9 δις ευρώ που θα λάβει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης μέσα στο 2021.
Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επωμιστεί τόσο τη φθορά της κυβέρνησης ανά διαστήματα αλλά και το πολιτικό κόστος των επιλογών του στο υπουργικό συμβούλιο.
Συμπεριφορές που θυμίζουν καμαρίλα, «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και αλλεργία στην κριτική, νομοτελειακά δεν ταιριάζουν με το πνεύμα από το οποίο εμφορείται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ελπίζω ούτε και ο περίγυρός του.

Η μεγάλη φυγή αυτό το σαββατοκύριακο φανερώνει την ψυχολογική κούραση του κόσμου


Πλέον, το άνοιγμα της αγοράς και της άρσης των μέτρων στην κοινωνία δημιουργεί μία ιδιάζουσα ευφορία. Κανείς δεν μιλάει για τα νέα κρούσματα, για θανάτους, για το πιεσμένο ΕΣΥ και τους κινδύνους διασποράς του ιού.
Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το λάθος της να κλείσει έτσι απότομα την αγορά 5 μήνες, χωρίς βαλβίδες εκτόνωσης, χωρίς επιλογές για τους πολίτες. Η μεγάλη φυγή του Σαββατοκύριακου δείχνει πόσο την ψυχολογική κούραση των πολιτών.
Και τα ερωτήματα παραμένουν…
Γιατί δεν διατηρήθηκαν τα έξυπνα μέτρα του click away στο εμπόριο όλο το χειμώνα; Γιατί αφού οι πολίτες ήδη από τον Φλεβάρη ήταν αδύνατο να συμμορφωθούν στους περιορισμούς, δεν υπήρξε συντεταγμένη μέριμνα χαλάρωσης των μέτρων;
Γιατί ο αθλητισμός και τα γυμναστήρια – μεγάλη επιλογή εκτόνωσης του κόσμου- δεν λειτούργησαν έστω με αυστηρά πρωτόκολλα;
Εδώ, επιστήμονες όπως η κ. Παγώνη που με δασκαλίστικο ύφος κράδαινε τον κίνδυνο της διασποράς του ιού, παραδέχτηκε ότι δεν έστειλε ποτέ sms στο 13033...

Τα λάθη στην διαχείριση του 5μήνου 2021, οι νεολαίοι και οι «νεοάνεργοι»


Πέραν των προαναφερθέντων λαθών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων πήρε καλό βαθμό αφού κάλυψε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν οικονομικά.
Ωστόσο, στο τομέα των ελευθεριών, στο επίπεδο της εφαρμογής πιο light μέτρων στην συνάθροιση, στην κοινωνικοποίηση και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων διέπραξε αρκετές παραλείψεις και πισωγυρίσματα.
Δημιούργησε ένα νέο κύμα αγανακτισμένων. Την «πλήρωσαν» περισσότερο οι νεολαίοι, ηλικιακή ομάδα που η κυβέρνηση επιζητά την επαναπροσέγγιση.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, άλλη μία ομάδα έρχεται να προστεθεί. Οι «νεοάνεργοι» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού, που δεν θα αντέξουν τη νέα κανονικότητα και, παρ’ όλη τη στήριξη, θα πνιγούν στα κορονοχρέη. Τα 7,9 δις θα τους αγγίξουν ή θα τους προσπεράσουν και θα οδηγηθούν στην λύση Τσίπρα;

Δεν κινδυνεύει πολιτικά ο Μητσοτάκης παρά μόνο από τα μέτωπα της καθημερινότητας


Που καταλήγουμε;
Η κυβέρνηση, πέρα από το γενικότερο businessplan, θα πρέπει να ασχοληθεί στα διαχρονικά αλλά και προσφάτως επίκτητα προβλήματα της κοινωνίας.
Δεν είναι μόνο η νεολαία και τα νέα λουκέτα.
Είναι το δημογραφικό, το ασφαλιστικό ζήτημα, τα θέματα παιδείας και κατάρτισης, το αποτελεσματικό κράτος κ.α.
Πολιτικά, ο κοινός νους λέει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν κινδυνεύει.
Η στείρα αντιπολίτευση, ορισμένες φορές και «αδιάβαστη», δεν δημιουργεί συνθήκες προσέλκυσης του κόσμου.
Κατέβηκε ένα τεράστιο εργασιακό νομοσχέδιο και καμία εναλλακτική δεν ακούστηκε, παρά μόνο για Ρήγκαν και Θάτσερ…
Το πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης γερασμένο, τόσο στην επιχειρηματολογία του όσο και στον συμβολισμό του.
Βεβαίως, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς το φθινόπωρο θα έχουμε εσωκομματικές μάχες σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση κινδυνεύει από τον κακό εαυτό της.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης