Κοινωνία

Σταθερή η πτώση της πανδημίας αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για τοπικές εξάρσεις – Στους 11.365 συνολικά οι νεκροί

Σταθερή η πτώση της πανδημίας αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για τοπικές εξάρσεις – Στους 11.365 συνολικά οι νεκροί
Σε πορεία ύφεσης  βρίσκεται ο Covid με περαιτέρω υποχώρηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών
Σχετικά Άρθρα

Σε σταθερά πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για τοπικές εξάρσεις του ιού και επισημαίνουν, πως ο ιός παραμένει εδώ παρά την άρση του lockdown.
Εξάλλου η αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή εντοπίστηκε στα λύματα της πόλης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Πάντως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο (15/5/2021) αποτυπώνουν την ύφεση στην οποία βρίσκεται ο Covid με περαιτέρω υποχώρηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών.
Ανακοινώθηκαν 1.957 κρούσματα και 43 θάνατοι ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 661.
Στους 11.365 συνολικά οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ μετά από το πολύμηνο lockdown ελεύθερες και πάλι είναι οι υπερτοπικές μετακινήσεις, ενώ καταργήθηκε η υποχρέωση αποστολής sms τόσο για τις μετακινήσεις, όσο και για το λιανεμπόριο ενώ έως τις 00:30 παρατάθηκε η κυκλοφορία.

Παράταση του lockdown στην Κάλυμνο

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (15/5/2021) στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, και λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη νήσο Κάλυμνο της Π.Ε. Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με εισήγηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και των επιδημιολόγων, αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 06:00 για λόγους Δημόσιας Υγείας.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει σχετικά: «Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό παρά τη μικρή πτώση των τελευταίων 24ώρων στην Κάλυμνο.
Αποφασίστηκε για ακόμα μια εβδομάδα να παραμείνει το νησί σε ειδικό καθεστώς και όλα δείχνουν ότι, εφόσον συνεχιστεί η πτώση των κρουσμάτων, θα είναι και η τελευταία.
Λίγη υπομονή ακόμα από τους κατοίκους και επιμονή στα μέτρα, έτσι ώστε η άρση των ειδικών μέτρων να γίνει με ασφάλεια και χωρίς ρίσκα και τα όμορφα νησιά μας να επανέλθουν στην κανονικότητα τους».

Αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα λύματα τις Θεσσαλονίκης, με βάση τις καθημερινές μετρήσεις, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Το ιικό φορτίο των λυμάτων στην τελευταία μέτρηση έχει ανέλθει στο επίπεδο που μετρούταν στις 19 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 12/05 και της Πέμπτης 13/05 είναι:

Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 10/05 και της Τρίτης 11/05.
Αυξημένη κατά 57% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 05/05 και Πέμπτης 06/05.

«Η αυξητική πορεία -από τις 5 Μαΐου που ξεκίνησε να καταγράφεται- έχει μέχρι στιγμής σχετικά ήπιο ρυθμό και το ιικό φορτίο απέχει ακόμη από το κόκκινο επίπεδο συναγερμού, ωστόσο όσο δεν ανακόπτεται μας ανησυχεί, καθώς σύντομα θα αρχίσει να εκφράζεται και σε αυξημένους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων και δυστυχώς σε μερικές εβδομάδες θα αποτυπωθεί και σε νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί ότι η άρση των περιορισμών και οι περισσότερες ελευθερίες που απολαμβάνουμε δε συνεπάγονται επιστροφή στην κανονικότητα και την ανεμελιά της προ της πανδημίας εποχής.
Αν δεν προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας, με τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ξανά μπροστά σε καταστάσεις οδυνηρές και για την κοινωνία και για την οικονομία», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Έξαρση σε Αιτωλοακαρνανία – Ικαρία – Κάρπαθο - Κέρκυρα- Νάξο - Σκιάθο

Επίσης παρατηρούνται εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για άτομα νεαρά, τα οποία προφανώς μετακινήθηκαν από την Αθήνα ή από άλλες κεντρικές περιοχές και το μετέφεραν στις τοπικές κοινωνίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα κρούσματα, βλέπουμε το «αποτύπωμα» του Πάσχα, ενώ το 1/4 των κρουσμάτων προήλθαν από τη χρήση των self tests.

Τζανάκης: Πιθανότητα αναμνηστικός εμβολιασμός κάθε χρόνο – Η επιστήμη θα δώσει κάποια στιγμή τη λύση


«Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο», ανέφερε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς και την αναφορά του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Albert Bourla, ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Albert Bourla, σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο».
Πρόσθεσε ότι ο Albert Bourla θα έπρεπε να τοποθετηθεί για το ζήτημα του εμβολιασμού των φτωχών χωρών.
«Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε προστατευμένοι και σε κάποιες χώρες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο έχει ζητήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ακόμη, για την πανδημία και το τέλος αυτής , ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι «η επιστήμη θα δώσει κάποια στιγμή τη λύση, αρκεί τώρα να πάμε να εμβολιαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες».

Πλακιωτάκης: Συνεχείς οι έλεγχοι σε λιμάνια και πλοία

Συνεχείς και συστηματικοί θα είναι οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, όχι μόνο στα λιμάνια, αλλά και μέσα στα πλοία, όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην ακτοπλοΐα.
Ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τόνισε ότι «αναθεωρήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα rapid test, αλλά και τα self test.
Με δεδομένο ότι πλέον έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα των εμβολιασμών και το ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, δημιουργείται ένα περιβάλλον αυξημένης ασφαλείας και για τους συμπατριώτες μας, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες.
Όλα αυτά επιτρέπουν πληρότητα στο 85% εφόσον τα πλοία έχουν καμπίνες και 80% εάν δεν έχουν. Τα ταχύπλοα, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα ξεκινούν με πληρότητα 80%.
Αν δεν τα διαθέτουν η πληρότητά τους πέφτει στο 50%».

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει και ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Τα επόμενα βήματα

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ.
Από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με ένα self test τη βδομάδα τα σχολεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
Από τις 17 ανοίγουν τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο.
Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.
Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις και τις άλλες δραστηριότητες.

ΕΟΔΥ: 1.957 κρούσματα στις 15/5

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, 1.957 νέα κρούσματα Covid – 19 εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 375.831 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.365 θάνατοι.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
a_5.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.272 ασθενείς.
b_1.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 302 (ημερήσια μεταβολή -20.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 334 ασθενείς.
c_1.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

d_3.JPG
e_1.JPG
deigmata_10.JPGf_5.JPG
diaspora_13.JPG

kabyles_12.JPG
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης