Διεθνή

Vestager (Κομισιόν): Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων τόνωσης στην ΕΕ

Vestager (Κομισιόν): Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων τόνωσης στην ΕΕ
Ο στόχος μας δεν είναι απλώς να πραγματοποιήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές δαπάνες, σημείωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager
Σχετικά Άρθρα
Είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί «ένα δεύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager στη γαλλική εφημερίδα Les Echos σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου.
«Είναι παράδοξο να συζητάμε για ένα νέο σχέδιο το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι θα χρειαστούμε, όταν έχουμε ήδη τόσα πολλά μπροστά μας να κάνουμε», δήλωσε η Vestager, όταν ρωτήθηκε εάν το πακέτο μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ να αυξήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Παρεμπιπτόντως, ο στόχος δεν είναι να πραγματοποιήσουμε το μεγαλύετο δυνατό ύψος δαπανών, αλλά να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Δικαιώματα εμβολίων

Ερωτηθείσα γιατί η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στην πρόταση του Biden για άρση της προστασίας στα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια COVID-19, η Vestager είπε: «Τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας δεν είναι το πρόβλημα (σ.σ. όσον αφορά την προσφορά εμβολίων).
Η δυσκολία είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών και η συμμετοχή των πολιτών.
Πρόσθεσε ότι είναι «απλούστερο να διαπραγματευτεί με μερικούς ‘‘παίκτες’' που κατέχουν τα δικαιώματα των εμβολίων παρά αυτά να καταστούν προσβάσιμα σε όλους, χωρίς κανείς να αισθάνεται πραγματικά υπεύθυνος για τα επίπεδα παραγωγής».
«Δεν θα εξετάσω σε αμερικανικά κίνητρα (σ.σ. όσον αφορά την πρόταση για την άρση της προστασίας).
Θα σημειώσω απλώς ότι (οι ΗΠΑ) δεν εξάγουν κανένα εμβόλιο», δήλωσε ο Vestager.

Οι συμφωνίες για τα εμβόλια

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ΕΕ, η Vestager είπε ότι η ΕΕ «θα μπορούσε να αποφύγει πολλές παγίδες εάν οι συμφωνίες που υπογράψαμε με φαρμακευτικές εταιρείες ήταν πιο διαφανείς».

Παγκόσμιος φόρος

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αντιμετώπισε επίσης τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ έναντι της πρότασης των ΗΠΑ για την επιβολή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης 21% στα εταιρικά κέρδη.
Ερωτηθείσα εάν η απαίτηση ομοφωνίας της ΕΕ για τους φορολογικούς κανόνες ήταν πρόβλημα, η Vestager αναγνώρισε ότι «οι αποφάσεις για το φορολογικό καθεστώς εξακολουθούν να είναι ιδαίτερα χρονοβόρες στην Ευρώπη.
Εντούτοις, έχουν επιτευχθεί πολλά τα τελευταία χρόνια, παρά τον κανόνα της ομοφωνίας.
Αυτό που έχει σημασία είναι η δυναμική που δημιουργεί την αλλαγή ...
Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο φιλόδοξες, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία μέχρι αυτό το καλοκαίρι».

Κίνα

Η Vestager αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση από χώρες όπως η Κίνα (σ.σ. με την απαγόρευση εξαγορών και την επιβολή προστίμων).
«Από τις 10 έως 15 εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, ορισμένες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του κανόνα», δήλωσε η Vestager.
Για το πότε η πρόταση θα τεθεί σε ισχύ, η Vestager σημείωσε:
«Το σχέδιο είναι έτοιμο, πρέπει απλώς να εγκριθεί.
Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης