Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα - Παρέμβαση Biden

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα - Παρέμβαση Biden
Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση πυρός - Τουλάχιστον 222 νεκροί - Επίθεση Erdogan κατά Biden
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Παρά την παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden και πολλών κρατών προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και εντείνονται καθημερινά.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά ανελέητα τη Γάζα, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για 212 νεκρούς, ανάμεσα τους και 61 παιδιά.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως στις εχθροπραξίες που κρατούν από την περασμένη Δευτέρα 10/5 η Hamas έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 3.350 ρουκέτες – οι 200 εξ αυτών το τελευταίο 24ωρο - στις ισραηλινές πόλεις, με τους Ισραηλινούς να κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσα τους και 2 παιδιά.
Και ενώ δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να σταματήσουν το προσεχές διάστημα οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης και ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα χθες αναφέρθηκε πως έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, αν και αναφέρεται πως αυτές δεν κατάφεραν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.
Υπενθυμίζεται πως το 2006 ο ισραηλινός στρατός είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την Hezbollah, αν και έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί περαιτέρω συρράξεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Image
Image
Image

Biden: Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ – Επικοινωνία με Netanyahu

Υπέρ του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην παλαιστινιακή οργάνωση Hamas τάσσεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται πως ο πρόεδρος Biden εξέφρασε στη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
«Ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το κείμενο, τη στιγμή που πολλοί Δημοκρατικοί καλούν τον Biden να πιέσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Στη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.
Ερωτηθείσα στη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών σχετικά με το ορισμένοι στην παράταξη των Δημοκρατικών εκτιμούν πως η κυβέρνηση Biden δεν είναι αρκετά αυστηρή έναντι του Ισραήλ, η Jen Psaki, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπεραμύνθηκε της «διακριτικής» αλλά «εντατικής» διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον στο ζήτημα.
Πάντως και παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων κρατών, δεν διαφαίνεται άμεσα κάποια διάθεση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.
Image

Συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Συνεδριάζουν σήμερα Τρίτη 18/5 στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο τραπέζι των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θα τεθεί «η κλιμάκωση της βίας στην Γάζα, γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συζητηθεί πώς μπορεί καλύτερα η ΕΕ να συνδράμει έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων και να σταματήσει η τρέχουσα βία».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell είχε υπογραμμίσει ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της βίας».
Επιπροσθέτως, την περασμένη εβδομάδα ο Borrell είχε επαφές με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Abbas και τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Gabi Askenazy, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Όπως έχει τονίσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, «η προτεραιότητα και το μήνυμα της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο παραμένουν σαφή: η βία πρέπει να σταματήσει τώρα».

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τους Παλαιστίνιους να αναφέρουν πως από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους 61 παιδιά και 36 γυναίκες.
Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί 10 Ισραηλινοί, ανάμεσα τους 2 παιδιά από τις περισσότερες από 3.350 ρουκέτες που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα προς τις ισραηλινές πόλεις.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο η Hamas έχει εκτοξεύσει 200 ρουκέτες.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό από τις επιχειρήσεις του έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 130 μαχητές της Hamas.
Όπως μεταδίδει το Reuters, oι πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανώτατου διοικητή της ισλαμικής Τζιχάντ.
Την ίδια στιγμή, καταστράφηκε ολοσχερώς επταώροφο κτίριο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, χρησιμοποιούνταν ως προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.
Ακολούθησε καταιγισμός πυραυλικών επιθέσεων ως απάντηση στον θάνατο του διοικητή της ισλαμικής Τζιχάντ Hussam Abu Harbeed, με αποτέλεσμα οι ισραηλινή να αναζητήσουν ασφάλεια στα καταφύγια.
Οι παλαιστινιακές βόμβες έπληξαν μια εβραϊκή συναγωγή στην Ασκελόν και μια πολυκατοικία στην Άσντοντ.
Image

 

Milley (στρατός ΗΠΑ): Κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή

Για τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή στην περίπτωση που συνεχιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Hamas προειδοποίησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley.
Ο Milley υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι ενέργειες αυτοάμυνας, αλλά τόνισε ότι τα επίπεδα βίας είναι τέτοια που «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν οι μάχες».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης και κίνδυνος μιας ολόκληρης σειράς αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι μάχες», είπε ο Milley, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Οπότε, κατά την άποψή μου, νομίζω ότι η αποκλιμάκωση είναι μια έξυπνη πορεία δράσης σε αυτό το σημείο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» τόνισε ο Αμερικάνος στρατηγός.

Παρέμβαση Blinken

Εν μέσω των σκληρότερων εχθροπραξιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, παρενέβη προτρέποντας αμφότερα τα μέρη να προστατέψουν κατ’ αρχάς τους αμάχους και κατόπιν να υπάρξει συνθηκολόγηση, προκειμένου να πάψουν οι εχθροπραξίες. 
Μιλώντας από την Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Αnthony Blinken είπε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το Ισραήλ να «δικαιολογήσει» την επίθεση στο πολυόροφο κτίριο που στέγαζε τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, ιδίως του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Οι διαμεσολαβητές της Ουάσιγκτον, της Αιγύπτου και του ΟΗΕ ενέτειναν τις διπλωματικές προσπάθειές τους ενώ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Πέμπτη 20 Μαΐου με θέμα την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ: Έγκριση για πώληση οπλικών συστημάτων ακριβείας στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, ενέκρινε συμφωνία πώλησης κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ.
Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι το Κογκρέσο δεν αναμένεται να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά την τρέχουσα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post, πηγές από το Καπιτώλιο ανέφεραν ότι το Σώμα ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων στις 5 Μαΐου ως είθισται πριν δοθεί τελική έγκριση σε ανάλογες συμφωνίες.
Ήταν μία εβδομάδα πριν ανοίξει ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή.
Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση -κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή.
Η δρομολογούμενη πώληση των οπλικών συστημάτων βρίσκει απέναντί μερίδα της νέας γενιάς Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που εγείρουν ενστάσεις και αμφισβητούν πιο ανοιχτά την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μύδροι Erdogan κατά Biden: Έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα

Την ίδια ώρα σε ομιλία του από την Άγκυρα, ο Erdogan δήλωσε πως o Biden έχει «βαμμένα τα χέρια του με αίμα» για τις πολύνεκρες συγκρούσεις της τελευταίες εβδομάδας στη Γάζα
«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του Biden σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ.
(…) Κύριε Biden πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”.
Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται στη Γάζα με δυσανάλογο τρόπο» είπε ο Erdogan.
«Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό. Δεν θα είμαστε σιωπηλοί και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας:
«Το Ισραήλ είναι φονιάς των Παλαιστινίων όλων των ηλικιών».
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «όσοι δεν μιλούν για την αιματοχυσία του κράτους – τρομοκράτη Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έρθει μέρα που αυτό το αίμα θα πέσει πάνω τους».

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης