Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κόπωση στην αγορά, αναζητείται ο νέος καταλύτης για να κινηθεί υψηλότερα - Το ΧΑ -0,31% στις 900 μον. με διακύμανση τις 920 - 870 μον.

Κόπωση στην αγορά, αναζητείται ο νέος καταλύτης για να κινηθεί υψηλότερα - Το ΧΑ -0,31% στις 900 μον. με διακύμανση τις 920 - 870 μον.
Η αγορά έχει εγκλωβιστεί πλησίον στις 900 μονάδες, ενώ μόνο με νέους καταλύτες θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Συνεχίστηκε η κόπωση στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας στο χαμηλό της ημέρας στις 900 μονάδες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης συντηρείται στις 900 μονάδες, ενώ χωρίς νέους καταλύτες αντιμετωπίζει δυσκολία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με τη διακύμανση της αγοράς να κυμαίνεται μεταξύ των 920 μονάδων και των 870 μονάδων όπου βρίσκεται η πρώτη στήριξη.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε μόνο η Eθνική +1,61% ενώ υποχώρησαν Eurobank -1,01%, Πειραιώς -0,37% και Alpha Bank -0,04%.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις και η κερδοσκοπία στην Attica Bank η οποία έκλεισε τελικά στο -9,37% από χαμηλό ημέρας -12,75% και υψηλό πλησίον του +3%.
Επίσης, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων σ’ όλη την Ευρωζώνη με το ελληνικό 10ετές πέριξ του 1,1% ενώ στον αντίποδα σε υψηλά τριών μηνών ενισχύονται οι τιμές του χρυσού, λόγω της ανησυχίας για την άνοδο του πληθωρισμού.
Οι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα, φοβούμενοι ότι τελικά η κεντρική τράπεζα  θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν….
Από την άλλη, θετικά επιδρούν η αποκλιμάκωση των αριθμών της πανδημίας, το άνοιγμα του τουρισμού και η επιστροφή στην κανονικότητα ενώ η κίνηση της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα προς τις 950 και 1000 μονάδες αντιμετωπίζει προ το παρόν δυσκολίες .
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα κριθεί από την καλύτερη ορατότητα για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό και την πορεία των εσόδων ενώ θετικά θα επιδράσει και η  διατήρηση της  νομισματικής παρέμβασης .
Τo ενδιαφέρον εστιάζεται στο τέλος της εβδομάδος καθώς την Παρασκευή 21/5 λήγουν τα παράγωγα του Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της για το ελληνικό αξιόχρεο.

JP Morgan : Σύσταση σε  Εθνική και Πειραιώς, παραμένει ουδέτερη σε Alpha Bank και Eurobank

Στην τελευταία ανάλυση της για τις ελληνικές τράπεζες JP Morgan αναφέρει ότι παρά τους ελκυστικούς όρους τους, οι τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή εξακολουθούν να έχουν σημαντικό κόστος κεφαλαίου για τον εκδότη λόγω της σχετικής μεταφοράς της τιμής αγοράς.
Επιπλέον, μαζί με τυπικές ενσωματώσεις των ΔΠΧΑ 9, οι ελληνικές τράπεζες ειδικότερα αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονται με την ποσότητα των DTA και DTC στους ισολογισμούς τους, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί την ουδέτερη στάση (neutral) για την Alpha Bank και την Eurobank, με μια μικρή προτίμηση στη δεύτερη λόγω καλύτερης ποιότητας, ενώ διατηρεί τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, για την Πειραιώς.
Επίσης, αναβάθμισε τη σύσταση της Εθνικής σε overweight.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -2,33%, Aegean -2,16%, OΤΕ -1,88% ...ενώ ανοδικά έκλεισαν Jumbo +1,3%, Τιτάν +1,17% , Coca Cola +1,1%...
Σύμφωνα με την ανάλυση της, η Wood εκτιμά ότι η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν μπαίνει σε έναν νέο ανοδικό κύκλο με βάση την αμερικανική και ελληνική αγορά.
Ο οίκος προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων του εισηγμένου ομίλου στην ελληνική αγορά, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ το 2023 με νέα τιμή-στόχο στα 22 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "buy".
Eγκρίθηκε από τους μετόχους της Aegean, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 14/5, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που ήταν προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της βασικής υποχρέωσης που συνοδεύει την κρατική βοήθεια ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίζεται σε 3,20 ευρώ ανά νέα μετοχή (σε αναλογία 0,26 νέες / 1 παλιά) ενώ θα δικαιούνται και το μέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης  ενώ το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ. θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση
Στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) της Costamare Participations Plc, νεοσύστατης εταιρείας 100% θυγατρικής της Costamare Inc., προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα.
Καταληκτική ημερομηνία της Δημόσιας Προσφοράς είναι η 21η Μαΐου και η έκβαση θα ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου.
Ο όμιλος Costamare έχει 47 χρόνια παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία και ο στόλος του αριθμεί ογδόντα δύο πλοία

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 18/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Ορισμένοι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα καθώς φοβούνται ότι στην επόμενη  συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελικά η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ,  και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν κατά τα επόμενα δύο έτη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,07% και το ιταλικό 10ετές στο 1,09% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 82 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,77% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,37%.
Περί τις 10:45, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική +2,23%, Πειραιώς +2,04% και με θετικό πρόσημο το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Jumbo +3%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,17% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,75%. 
Στις δημοπρασίες με ήπιες πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, ΔΕΗ, ΟΤΕ .....αλλά και στην Eurobank -1,01%... ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,31% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,31% στις 900 μονάδες έχοντας υψηλό στις 910,28 μονάδες και χαμηλό 900,65 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 35 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,9 εκατ. ευρώ και όγκου 1,11 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 409 χιλ. ευρώ και η Eurobank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 316 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 134 χιλ. τεμάχια αξίας 1,97 εκατ. ευρώ, η Lamda 279 χιλ. τεμάχια αξίας 2,12 εκατ. ευρώ και ο Παπουτσάνης 50 χιλ. τεμάχια αξίας 112,5 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 584 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 570 μονάδες και ακολουθούν οι 550  μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 – 610 μονάδες και ακολουθούν οι 640 - 650 μονάδες και οι 680 μονάδες.

Με συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου 6 με 8 δισ. και θεσμικών μέτρων το DTC θα μειωθεί 50%

Το DTC  η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, μπορεί να μην αποτελεί εποπτικό αλλά είναι σίγουρα χρηματιστηριακό πρόβλημα για τις τραπεζικές μετοχές .
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount στο χρηματιστήριο, επειδή σε σύνολο κεφαλαίων 20,8 δισεκ. τα 14,4 δισεκ. είναι DTC δηλαδή η αναλογία DTC προς ίδια κεφάλια είναι 70%.
 α) Η Εθνική έχει 5 δισεκ. κεφάλαια και 4,35 δισεκ. DTC ή σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 87%
 β) Η Alpha bank έχει 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 3 δισεκ. DTC ή σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 52%
 γ) Η Eurobank έχει 5,24 δισεκ. κεφάλαια και 3,4 δισεκ. DTC ή σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 65%
 δ) Η Πειραιώς έχει 4,9 δισεκ. κεφάλαια και 3,7 δισεκ. DTC ή σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 75%
Με συνδυασμό παρεμβάσεων θα μπορούσε το DTC να μειωθεί έως 50%.
Ποιος είναι ο συνδυασμός παρεμβάσεων;
1)Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Εάν οι τράπεζες υλοποιούσαν από 1,5 με 2 δισεκ. αυξήσεις κεφαλαίου δηλαδή 6 με 8 δισεκ. θα μπορούσαν να μειώσουν το DTC περίπου 4,8 δισεκ. ευρώ.
2)Να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις του ισχύοντος καθεστώτος με το DTC.
Οι θεσμικές παρεμβάσεις δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν 100 με 105 δισεκ. DTC.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα ήταν να μειωθεί το DTC περίπου 7 δισεκ. και θα αποτελούσε μια γενναία μείωση τόσο σε απόλυτα μεγέθη που ανέρχεται στα 14,4 δισεκ. αλλά και ως ποσοστό ως προς τα ίδια κεφάλαια.
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες από 20,8 δισεκ. θα κατέχουν 26 δισεκ. κεφάλαια και το DTC θα έχει μειωθεί περίπου στα 7 δισεκ. ευρώ οπότε η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα έχει διαμορφωθεί στο 27% σε μέσους όρους…
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στις αποτιμήσεις σχεδόν 30% με 40% και με σημερινούς όρους τα 9 δισεκ. κεφαλαιοποίηση θα διαμορφώνονταν στα 12 με 13 δισεκ. ευρώ.

Oι εξελίξεις στην Εθνική

Η Εθνική τράπεζα το τελευταίο διάστημα έχει καθίσει χρηματιστηριακά, με την αποτίμηση της στα 2,25 δισεκ. ευρώ μόλις 250 εκατ διαφορά από Πειραιώς και Alpha bank.
Για να μπορέσει να ανακάμψει η Εθνική θα πρέπει να συμβούν 5 πράγματα
1)Να προχωρήσει το Frontier η τιτλοποίηση 6,1 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων όπου μεταξύ των 3 βασικών ενδιαφερομένων Intrum, Cepal και σχήμα με Dovalue – Fortress και Bain Capital… η Dovalue φαίνεται να έχει προβάδισμα παρ΄ ότι η Intrum υπέβαλλε την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά.
Να σημειωθεί ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 9 Ιουνίου 2021.
2)Θα ανακοινωθεί ο νέος Πρόεδρος της Εθνικής και σίγουρα θα διαδραματίσει ρόλο εάν είναι ένας εκ των δύο επιλογών Παπαδήμος ή Διαμαντοπούλου.
3)Θα ανακοινωθεί η νέα εθελουσία έξοδος των 800 ατόμων που θα δώσει έναυσμα στην αγορά να επαναξιολογήσει τα κόστη της Εθνικής και να επαναξιολογήσει τα προ προβλέψεων έσοδα.
Με την νέα εθελουσία θα ανακάμψουν τα τελικά έσοδα.
Να σημειωθεί ότι για την Εθνική τράπεζα η πώληση των δραστηριοτήτων POS δεν είναι προτεραιότητα.
4)Η πώληση του 20% της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι μεγάλη κίνηση.
Ο πιο σημαντικός μελλοντικός καταλύτης που θα επιδρούσε καίρια στην συμπεριφορά της μετοχής και θα έδινε αέρα ανάκαμψης στην χρηματιστηριακή αξία είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου…
Η Εθνική τράπεζα έχει αποτίμηση P/BV 2,25 δισεκ. διά 5 δισεκ. κεφάλαια = 0,45 είναι η δεύτερη υψηλότερη αποτίμηση μετά την Eurobank.
Με όρους P/E και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 περί τα 400 εκατ ευρώ, η Εθνική αποτιμάται με ένα συντελεστή περίπου 5,7 δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξίας είναι 5,7 φορές τα κέρδη του 2022.
Για να μπορέσει να φθάσει στα 3,5 ευρώ π.χ. η Εθνική από 2,5 ευρώ της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 40% που αυτό μεταφράζεται σε συνολική κεφαλαιοποίηση 3,2 δισεκ. ευρώ θα πρέπει να δημιουργηθεί μια επενδυτική προσδοκία.
Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου από 40,3% στο 20% δηλαδή μείωση 20% θα ήταν ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Σε τρέχουσες τιμές το 20% σε σύνολο 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αξία 450 εκατ και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 630 εκατ ευρώ.
5)Μια μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει κίνητρο στην Morgan Stanley Capital International (MSCI) να αναβαθμίσει την Εθνική στον δείκτη MSCI standard.
Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2021… η MSCI θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου 2021.

Η επικαιρότητα

Έντονη ανησυχία επικρατεί  για την ινδική παράλλαξη του ιού, η οποία κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της στη βρετανική επικράτεια.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson διαμηνύει πως είναι ακόμα νωρίς να αποφασίσει το εάν θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση του lockdown στις 21/6 και ενώ πολλαπλασιάζονται οι φωνές των ειδικών που καλούν τους Βρετανούς να αψηφήσουν το χθεσινό «άνοιγμα» και να αποφύγουν να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, τη στιγμή που Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν ακόμα και το σενάριο των τοπικών lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όλα θα κριθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών, με μια σειρά από Οργανισμούς να προειδοποιούν για την ανάγκη να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες (σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόλις το 0,3% των εμβολίων έχει πάει σε χαμηλού εισοδήματος χώρες) καθώς οι παγκόσμιες ανισότητες είναι τεράστιες, πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο, από τη στιγμή που η Ινδία αναφέρει πως οι εξαγωγές εμβολίων θα καθυστερήσουν τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα, προφανής είναι η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα με μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων του ιού μετά τις εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το βασικό στοίχημα είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι είναι και το κύριο «όπλο» για την ανάσχεση της διασποράς του ιού ενώ όλο το βάρος δίνεται στο να ανοίξει κανονικά και με ασφάλεια ο τουρισμός, ο οποίος θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2021.
Με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας να έχει ανοίξει και με τον σχεδιασμό να προβλέπει περισσότερα ανοίγματα έως τα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε από τα μέσα Ιουνίου η χώρα να έχει μπει για τα καλά στο δρόμο της «κανονικότητας» και να είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες, τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 20% των Ελλήνων ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 18/5 οι ασιατικές αγορές. μετά τις χθεσινές απώλειες, με το χρηματιστήριο της Ταϊβάν να καταγράφει άλμα 5%.
H κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το μερίδιο των δόσεων εμβολίων κατά της covid-19, τις οποίες σχεδιάζει να στείλει στο εξωτερικό ο πρόεδρος Joe Biden.
Σε υψηλά τριών μηνών ενισχύονται οι τιμές του χρυσού, λόγω της ανησυχίας για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,09%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,5% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,23%.

Επιφυλακτικότητα  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 18/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία επικρατεί η χαλάρωση των περιορισμών στις δραστηριότητες της οικονομίας σε αρκετές χώρες ενώ οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed για τον πληθωρισμό έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές. 
Συρρίκνωση 0,6% σημείωσε το ΑEΠ της Ευρωζώνης στο α΄τρίμηνο του 2021 και -0,4% σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την flash εκτίμηση της Eurostat.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 1,8% στο α΄τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται  στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,7% και το ETF GREC στο -0,34% (28,92 δολ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η τραπεζική κόπωση με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,51 ευρώ, με άνοδο +1,62% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3045 ευρώ, με πτώση -0,04%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,61 ευρώ, με πτώση -0,37% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7864 ευρώ, με πτώση -1,01% με όγκο 9,4 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,92 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9820 ευρώ, με πτώση -1,8% με κεφαλαιοποίηση 433 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1450 ευρώ με πτώση -9,37% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,22 ευρώ, με πτώση -0,78% και  κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Aegean, ΟΤΕ , ΕΥΔΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Jumbo, Τιτάν, Coca Cola ....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,29 ευρώ, με άνοδο +1,1% και κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,88% και αποτίμηση 6,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,02 ευρώ, με πτώση -2,33% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,67 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 619 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,06 ευρώ, με πτώση -0,99% και αποτίμηση 4,12 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,32 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,31 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,71 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,21 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,85 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 943 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,45 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0269 ευρώ, με πτώση -8,5% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,07% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -2 μονάδες βάσης

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει επανακαθορίσει τον κίνδυνο χώρας οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις.
Δεν δικαιολογούνταν οι αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοια επίπεδα και οι υψηλότερες αποδόσεις είναι πιο ρεαλιστικές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,07% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,09%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν πιέσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,07% με το αμερικανικό 10ετές 1,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 96,94 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,08% με απόδοση πώλησης 1,06%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,82% ή 82 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Μαίου του 2021 2021 στο 1,09%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/5/2021 στο -0,12% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,31% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης