Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Jerusalem Post: Ενδεχόμενη συμφωνία για ΑΟΖ με Χαμάς βάζει την Τουρκία σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ

Jerusalem Post: Ενδεχόμενη συμφωνία για ΑΟΖ με Χαμάς βάζει την Τουρκία σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ
Η Jerusalem Post σχολιάζει ότι το δυνητικό σχέδιο της Τουρκίας για ΑΟΖ με την Παλαιστίνη θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης Τουρκίας - Ισραήλ προειδοποιεί η Jerusalem Post σε περίπτωση συμφωνίας Τουρκίας και Χαμάς για ΑΟΖ.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ, υπογράφοντας συμφωνία για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.
«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων» σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα.
«Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης.
Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης.
Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς.
Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα» προσθέτει η Jerusalem Post.
Capture_26.JPG
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της Τουρκίας ήταν να αγνοήσει τους ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και τμήματα υποθαλάσσιων περιοχών για έρευνες και να δημιουργήσει μια τουρκική «γαλάζια πατρίδα» που καλύπτει όλη τη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο, τα ελληνικά νησιά και τώρα κοντά στο Ισραήλ.
«Η εξέλιξη αυτή δεν θα έχει προηγούμενο σε διεθνείς ή ναυτικούς νόμους και κανόνες.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία, η οποία είχε τη στήριξη της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, να στείλει το ναυτικό της με "ερευνητικά σκάφη" για έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η Ελλάδα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, εξηγώντας τις προθέσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας ένα διάδρομο.
Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους.
Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά.
Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης