Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταναστευτική κρίση στην Ισπανία - Στρατός στα σύνορα με το Μαρόκο - Απελάθηκαν 2.700 μετανάστες

Μεταναστευτική κρίση στην Ισπανία -  Στρατός στα σύνορα με το Μαρόκο - Απελάθηκαν 2.700 μετανάστες
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez έκανε λόγο για μία σοβαρή κρίση, που αφορά όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Στην ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στη Θέουτα, στα σύνορα με το Μαρόκο, προκειμένου να ανακόψει το «κύμα» των 6.000 μεταναστών που έφτασαν κολυμπώντας, προχώρησε η Ισπανία.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez έκανε λόγο για μία σοβαρή κρίση, που αφορά όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την Ευρώπη.
Στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα φρουρούσαν την παραλία της Θέουτα την Τρίτη.
Δεκάδες μετανάστες που κολυμπούσαν και περπατούσαν κοντά στην παραλία φάνηκαν να απομακρύνονται από εκεί που στέκονταν τα στρατεύματα, όπως μεταδίδει το France24.
Εκατοντάδες άλλοι πιθανοί μετανάστες στάθηκαν στη μαροκινή πλευρά του φράχτη που χωρίζει τον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο.
Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν ότι οι μετανάστες εισήλθαν στη Θέουτα νωρίτερα, κολυμπώντας και ανεβαίνοντας πάνω από το φράχτη, χωρίς να εμποδίζονται από τις μαροκινές αρχές.
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, το Μαρόκο χρησιμοποιεί την τακτική να αφήσει τους μετανάστες στη Θέουτα ως μέσο πίεσης στη Μαδρίτη, η οποία εξόργισε το Ραμπάτ τον περασμένο μήνα, μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19.

Sanchez: Θα αποκαταστήσουμε την τάξη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει την τάξη (...) στα σύνορα» μετά τη συρροή περίπου 6.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο.
«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως μεταβαίνει σήμερα επιτόπου, καθώς και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακο που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο.
Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Απελάσεις χιλιάδων μεταναστών

Στο μεταξύ, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν χθες, Δευτέρα, στη Θέουτα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία κυριάρχησε αυτή η κρίση ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο, ο υπουργός ανακοίνωσε «την επιστροφή (στο Μαρόκο) 2.700 ανθρώπων που είχαν εισέλθει τις τελευταίες ώρες παράνομα στη χώρα μας».
Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο.
Ωστόσο μετανάστες συνεχίζουν σήμερα να εισέρχονται στη Θέουτα προερχόμενοι από το Μαρόκο.

Διπλωματική κρίση με το Μαρόκο

Ενώ το Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν δηλητηριασθεί μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19.
Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε τον θυμό του Ραμπάτ.
Ο Ισπανος πρωθυπουργός, ο οποίος ματαίωσε το ταξίδι του στο Παρίσι εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε πως «προτεραιότητά» του είναι να «ξαναφέρει την ομαλότητα στη Θέουτα» και υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης «για να διασφαλισθεί η ασφάλεια» των κατοίκων της Θέουτα.
Η ευρωπαία επίτροπος Ylva Johansson χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συρροή των μεταναστών και κάλεσε το Μαρόκο να εμποδίσει τις «άτακτες αναχωρήσεις» από την επικράτειά του.
Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στην μαροκινή πλευρά και με εικόνες της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης, μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κολυμπώντας ή πεζή κατά μήκος της παραλίας, παρά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και ενισχύσεων των δυνάμεων της τάξης στην ισπανική πλευρά.
Οι αφίξεις συνεχίζονται, «αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του χθεσινού (Δευτέρα)», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης