Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ElvalHalcor: Παίρνει κεφάλι από το διεθνή ανταγωνισμό αυξάνοντας ταχύτερα τα οργανικά της κέρδη

ElvalHalcor: Παίρνει κεφάλι από το διεθνή ανταγωνισμό αυξάνοντας ταχύτερα τα οργανικά της κέρδη
Η Elvalhalcor σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένων κερδών Ebidta τον ανταγωνισμό
Σχετικά Άρθρα

Η θεαματική άνοδος της τιμής των μετάλλων σε αλουμίνιο και χαλκό που έφερε η εκρηκτική ζήτηση μετά την ομαλοποίηση της πανδημίας, αλλά και η καλή παραγωγική δυναμικότητα της ElvalHalcor είχε ως αποτέλεσμα να σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021 καθαρά κέρδη μετά φόρων 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι 937 χιλ. ευρώ της περυσινής χρήσης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Elvalhalcor σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένων κερδών Ebidta (τα οποία απεικονίζουν ορθότερα τα οργανικά κέρδη δίχως την επίδραση της τιμής του μετάλλου) ξεπερνά και ανταγωνίστριες εταιρείες καθώς τα αύξησε κατά 28,1% σε 41,9 εκατ. ευρώ απο 32,7 εκατ. ευρώ, όταν μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, όπως η Γαλλική Constelium σημείωσαν πτώση 18% στα 121 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οι επενδύσεις στο έλαστρο αποδίδουν και έτσι η εταιρεία ανταποκρίνεται στα megatrends της ζήτησης καθώς διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική δυναμικότητα η οποία φθάνει πλέον τους 360 χιλ. τόνους αλουμινίου.
Η επάνοδος της ζήτησης για προϊόντα κλάδου των μεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας – ένας κλάδος ο οποίος είχε κτυπηθεί περισσότερο μέσα στην πανδημία - βελτίωσε σημαντικά τους όγκους πωλήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως ειδικά φύλλα αλουμινίου για αυτοκίνητα, φορτηγά, εναλλάκτες θερμότητας.
Πέρυσι το ίδιο διάστημα, τις πωλήσεις συγκράτησε ο τομέας της συσκευασίας ενώ ο κλάδος των μεταφορών είχε παρουσιάσει κάμψη κατά 80% σχεδόν στα όρια της κατάρρευσης. Ωστόσο, η εκρηκτική ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου καθώς και προϊόντα έλασης χαλκού είχε ως αποτέλεσμα η μέση τιμή χαλκού να φθάσει σε 7.062 ευρώ, ανά τόνο (άνοδος 38,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020 ), ενώ η μέση αλουμινίου ανήλθε σε 1741 ευρώ ανά τόνο ( άνοδος 13,6%). Τα λογιστικά κέρδη που κατέγραψε η εταιρεία σε αλουμίνιο και χαλκό ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ.

Αυξημένοι οι όγκοι πωλήσεων σε αλουμίνιο και χαλκό

Ενδεικτικά, ο όγκος πωλήσεων αλουμινίου αυξήθηκε απο 79 χιλ. τόνους το τέταρτο τρίμηνο σε 85 χιλ. τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενω η αντίστοιχη αύξηση στους όγκους χαλκού ήταν απο 43 χιλ. τόνους σε 49 χιλ. τόνους.
Για το σύνολο του έτους, οι όγκοι πωλήσεων υποδεικνύουν ότι, οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε 340 χιλ. τόνους σ ότι αφορά το αλουμίνιο.
Ο συνδυασμός λοιπόν των αυξημένων όγκων πωλήσεων, αλλά και των τιμών του μετάλλου διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 647, 3 εκατ. ευρώ, έναντι 530,3 εκατ. ευρώ του 2020 (άνοδος 22%).
Η ElvalHalcor επέστρεψε σε διψήφιο αριθμό πωλήσεων στα προϊόντα έλασης χαλκού και κραμάτων στην μονάδα της Sofiamed σημειώνοντας άνοδο κατά 14,7% και έτσι συνεχίζει να αποκτά μερίδια αγοράς.
O μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ έναντι 463 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 236 εκατ. ευρώ από 193 εκατ. ευρώ.

Επάνοδος στις ΗΠΑ - Oι προοπτικές του 2021

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου για μηδενική επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου, δημιουργεί αισιοδοξία στην εταιρεία για αύξηση των πωλήσεων η οποία, όμως, θα επανέλθει σταδιακά, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας.
Οι εξαγωγές της ελληνικής εταιρείας προς την αμερικανική αγορά αφορούν ειδικούς κλάδους των μεταφορών και σε προϊόντα με υψηλά περιθώρια κέρδους.
Οι εκτιμήσεις για το 2021 είναι θετικές καθώς η Elvalhalcor είναι σε κατάλληλη θέση να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της, στις εξαγωγές, και στις πελατοκεντρικές πωλήσεις με το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης