Κοινωνία

Ανησυχία για νέο κύμα covid λόγω μεταλλάξεων και χαλάρωσης – Από 21/5 όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44

Ανησυχία για νέο κύμα covid λόγω μεταλλάξεων και χαλάρωσης – Από 21/5 όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44
Μέσα στον Ιούνιο οι εμβολιασμοί για τους 20 - 29 ετών - Έως τις 31/5 θα έχουν γίνει πάνω από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Ανησυχία επικρατεί για την αύξηση του ιικού φορτίου της επιδημίας του κορωνοϊού, εξέλιξη που αποδίδεται αφενός στις μεταλλάξεις και αφετέρου στη γενικότερη χαλάρωση τήρησης των μέτρων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή και την χαλάρωση σειράς περιορισμών.
Ήδη η κυβέρνηση έσπευσε να σημάνει συναγερμό, «επιστρατεύοντας» ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ, πως η ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα και πως όλοι πρέπει να τηρούμε τα τελευταία μέτρα που παραμένουν σε ισχύ.
Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και οι ειδικοί, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν πως η κοινωνία είχε φτάσει στα όρια της με το πολύμηνο lockdown και τους περιορισμούς, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη γενικότερη χαλάρωση των πολιτών, τη στιγμή που ακόμα δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς ποια είναι η επίπτωση των διαδοχικών «ανοιγμάτων» της οικονομίας και της κοινωνίας στην πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Πάντως, επισημαίνουν πως αν η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε τα πράγματα θα γίνουν και πάλι δύσκολα, τη στιγμή που στο τραπέζι παραμένει η επιβολή «τοπικών lockdown» σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, τα μόνα «όπλα» που διαθέτουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και επιστήμονες για να παρακολουθούν την πορεία της covid είναι τα self test και οι εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί είναι άλλωστε και το απόλυτο στοίχημα, καθώς αν οι πολίτες σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, τότε προφανώς και θα αποκλειστεί το σενάριο ενός νέου πισωγυρίσματος, ενός νέου κύματος μέσα στο καλοκαίρι.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 ετών, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι ηλικίες 30 – 40 ετών, οι οποίοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ επιταχύνει και το πρόγραμμα για τον κατ'οίκον εμβολιασμό.

Από 21/5 ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 40 – 44 ετών

Από τις 21/5 αναμένεται να ανοίξει τελικά η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 ετών.
Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως εντός του Ιουνίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στους 20 - 29 ετών.
Όπως είπε χθες ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έως τις 18/5 είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση - δηλαδή 27% του πληθυσμού - και 15,5% και με τις δύο δόσεις.
Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 20% των Ελλήνων ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Πελώνη: Εντατικοί έλεγχοι το Σαββατοκύριακο στην εστίαση για την τήρηση των μέτρων

Για εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Εντείνουμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε το Σαββατοκύριακο.
Θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις ή τα ωράρια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, διότι παρατηρείται μια χαλάρωση από τους πολίτες ως προς αυτό το μέτρο.
Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Πελώνη.
Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κα. Πελώνη επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις.
«Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.
Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία ερωτηθείσα για το εάν τα τοπικά lockdowns αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν».


Εξαδάκτυλος: Περισσότερες χθες 18/5 οι εισαγωγές από τις εξαγωγές στα νοσοκομεία

Το καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως για πρώτη μέρα χθες Τρίτη 18/5 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως αν το ιικό φορτίο σταθεροποιηθεί και δε συνεχίσει να αυξάνεται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Αν συνεχίσει να αυξάνεται, προφανώς και θα δώσει κρούσματα.
Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
Η πανδημία δεν είναι πίσω μας.
Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχετικά με τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει, προσθέτοντας ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη στη χώρα μας, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από την αρχή έπρεπε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι υποχρεωτικό.
«Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής.
Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές.
Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα.
Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες.
Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα.
Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.
Χθες 18/5 οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 334, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω στους 639, ενώ καταγράφηκαν και 63 θάνατοι.
Τα στοιχεία αυτά, όμως, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν, καθώς τα συγκεντρωτικά δεδομένα όσον αφορά στις εισαγωγές του Σαββατοκύριακου (655) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης.
Άλλωστε, οι συνεχείς εκκλήσεις τόσο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την τήρηση των λιγοστών πλέον μέτρων καταμαρτυρούν την αμείωτη ανησυχία τους για αναζωπυρώσεις της πανδημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται μεθοδικά μέρα με την ημέρα.

Στις ηλικίες 0 - 17 το 8,1% των κρουσμάτων 

Ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Τρίτης (22.211 μοριακά και 48.306 rapid τεστ), αλλά και το ρεκόρ δηλώσεων αποτελεσμάτων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) που σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.220.704) ανέδειξαν την ήπια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το 8,1% των σημερινών διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 0-17 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα self test επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ειδικών περί χρήσιμου εργαλείου για τον έλεγχο της πανδημίας.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια από 21/5 για τους 40 - 44 ετών

Από την Παρασκευή 21/5 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.
Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 ετών και 30 έως 34 ετών, ομάδες οι οποίες έως σήμερα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται πως από τις 1.221.400 δόσεις AstraZeneca που έχει παραλάβει η Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί περίπου 786.832, δηλαδή το 65% των εμβολίων, τόσο στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων, όσο και στις ομάδες 30-44 χρόνων.

Τι άνοιξε από 17/5

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ο σχεδιασμός

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Self test

Από σήμερα 19/5 και έως και τις 22/5 θα μπορούν να προμηθεύονται δύο self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων.
Δεδομένου ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση ενός self test κάθε εβδομάδα, τα δύο self test αφορούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι υποχρεωτική είναι η διενέργεια ενός self test γι’ αυτήν την εβδομάδα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών).
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Στους 11.534 οι θάνατοι

Στους 11.534 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 18/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.812, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.210 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι.
pinakas2_22.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (χθες 647).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.298 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +5,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

pinakes_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης