Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στις αγορές για πληθωρισμό και cryptos - Πτώση -0,48% ο Dow Jones, μετά τα πρακτικά της Fed

Ανησυχία στις αγορές για πληθωρισμό και cryptos - Πτώση -0,48% ο Dow Jones, μετά τα πρακτικά της Fed
Πτώση στη Wall Street μετά τα πρακτικά της Fed
Σχετικά Άρθρα

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα 19/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παραμένοντας σε καθοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία σε συνάρτηση με την κατάρρευση που παρατηρείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Κοντά στα επίπεδα των 30 χιλ. δολαρίων υποχωρεί το bitcoin, καθώς οι ανακοινώσεις για περαιτέρω περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην Κίνα προστέθηκαν στις προηγούμενες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τα tweets του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, υποχωρεί περίπου 27% στα 31 χιλ δολάρια, ακόμη και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, εντείνοντας τις απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο 1 τρισ. δολάρια από τις 14 Μαΐου 2021.
Παράλληλα οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve τα οποία ενδεχομένως να δώσουν νέα στοιχεία για το πώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών.
wall_2.JPG

Fed: Επί τάπητος η επανεξέταση της χαλαρής πολιτικής αν ενισχυθεί η οικονομία

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν στη συνεδρίαση του Απριλίου ότι μια ισχυρή άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα έπρεπε να οδηγήσει σε συζητήσεις για μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Ένας αριθμός αξιωματούχων άφησε να εννοηθεί ότι αν η οικονομία συνέχιζε να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους της Επιτροπής, ίσως θα ήταν κατάλληλο σε κάποιο σημείο στις επόμενες συνεδριάσεις να αρχίσουν οι συζητήσεις για ένα σχέδιο προσαρμογής του ρυθμού αγορών στοιχείων ενεργητικού» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Στη συνεδρίαση του Απριλίου η Fed είχε αποφασίσει να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό 120 δισ.δολάρια.
Ταυτόχρονα, η Fed αναβάθμισε την εκτίμησή της για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάπτυξη έχει «ενισχυθεί» και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα.
Στη συνεδρίαση του Απριλίου, η Fed είχε αποφασίσει ομόφωνα να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της, διατηρώντας τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων στα 120 δισ. δολ.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Fed, J. Powell σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού είναι ατελής και ανομοιόμορφη.
Για τη ραγδαία άνοδο των τιμών τους τελευταίους μήνες οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο το οποίο μεγεθύνεται και από την κατάρρευση της ζήτησης το περασμένο έτος εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η covid - Εμβολιασμένο το 60% των Αμερικάνων - 400 εκατ. εμβολιασμοί στην Κίνα

Τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και επισημαίνει πως σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Ινδία, η επιδημία εξακολουθεί να είναι σε έξαρση.
Η Ευρώπη είναι ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση νέων κρουσμάτων (κατά 26% λιγότερα τα νέα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), αν και σύμφωνα με τον ΠΟΥ τις τελευταίες επτά ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 86.000 νέοι θάνατοι.
Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο ότι μέσα σε 9 ημέρες έγιναν 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Κίνα, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τους 400 εκατομμύρια εμβολιασμούς ενώ στις ΗΠΑ αναφέρεται πως έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 60% των ενήλικων Αμερικάνων και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 – 17 ετών.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες αναφέρουν πως μια τρίτη επαναληπτική δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματική καθώς παρέχει μια ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων σε οποιαδήποτε παράλλαξη του ιού.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, επέστρεψε η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Βαριές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής τους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1,5% και έκλεισε στις 436,34 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε 1,8% στις 15.113,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 1,4% στις 6.262,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,2% στις 6.950,20 μονάδες.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η άνοδος του ευρώ σε υψηλά τεσσάρων μηνών, ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις αγορές.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ελβετικής Julius Baer σημειώνει άνοδο 1%, μετά την ανακοίνωση αύξησης 8% στα υπό διαχείριση κεφάλαια στο πρώτο τετράμηνο του 2021.
Για αυξημένους και άνισους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους προειδοποιεί τις χώρες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν πιο στοχευμένα μέτρα τη στιγμή που η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.
«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι ενώ είναι και περισσότερο άνισοι» αναφέρει σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.
Η πανδημία έχει πλήξει διαφορετικούς τομείς της οικονομίας με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας, με τον τουρισμό και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο.

Ευρωζώνη: Στο 1,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2021

Στο 1,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο 2021, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6% από 1,3%, ενώ τον Απρίλιο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
To Λουξεμβούργο κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 3,3%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-1,1%), την Πορτογαλία (-0,1%) και τη Μάλτα (+0,1%).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2%.
Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν περισσότερο οι τιμές Ενέργειας, ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, καθώς και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Βρετανία: Υπερδιπλασιάστηκε στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2021

Υπερδιπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ελπίζει ότι πρόκειτι για μια προσωρινή αύξηση καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Απρίλιο, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μετά από αύξηση 0,7% τον Μάρτιο.
Δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Reuters ανέμενε αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 1,4%.
Η άνοδος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και των τιμών στα είδη ένδυσης και υποδημάτων συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού, μαζί με το κόστος της βενζίνης, που επλήγη από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.

Η προσοχή στην Τράπεζα της Αγγλίας

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες - αντικατοπτρίζοντας μια κίνηση σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται μετά την πανδημία COVID-19.
«Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται περαιτέρω τους επόμενους μήνες και την οικονομία έτοιμη για αξιοπρεπή ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο, η προσοχή επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο πότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και όχι το αντίστροφο», σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος Joward Archer.
«Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φάνηκε να βιάζεται να συσφίξει την πολιτική, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης τη του Μαΐου», σημειώνει.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές της ενέργειας και άλλα ασταθή στοιχεία, αυξήθηκε κατά 1,3% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο.
Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2% και θα ανέλθει στο 2,5% στα τέλη του 2021, πριν υποχωρήσει στο 2% το 2022 και το 2023.

Άλμα στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Απρίλιο 2021

Κατά 218,6% εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο 2021.
Η αυξητική τάση οφείλεται στο αγοραστικό ενδιαφέρον και στη χαμηλή βάση σύγκρισης του περασμένου έτους, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Παρά τη μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, ο όγκος πωλήσεων του περασμένου μήνα ήταν σχεδόν 300.000 μονάδες χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2019.
Πολλές αγορές σε ολόκληρη την περιοχή της ΕΕ σημείωσαν διψήφια ή και τριψήφια ποσοστά αύξησης τον Απρίλιο.
Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (+3.276,8%) από τις μεγάλες αγορές, ακολουθούμενη από την Ισπανία (+1.787,9%).
Η Γαλλία (+ 568,8%) και η Γερμανία (+ 90,0%) παρουσίασαν επίσης σημαντικά κέρδη σε σύγκριση με πέρυσι.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, η ζήτηση επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 24,4% και έφτασε τα 3,4 εκατομμύρια μονάδες συνολικά, με τους τελευταίους δύο μήνες να παρέχουν σημαντική ώθηση.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές, η Ιταλία και η Γαλλία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη (αύξηση 68,4% και 51,0% αντίστοιχα).
Ταυτόχρονα, τα θετικά αποτελέσματα του Απριλίου έφεραν τις σωρευτικές επιδόσεις της Ισπανίας (+18,8%) και της Γερμανίας (+7,8%) σε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά φέτος.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με την ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού και τη νέα έξαρση της πανδημίας σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν βαραίνουν το κλίμα στις αγορές.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης λόγω πανδημίας, πέραν του Σεπτεμβρίου, εάν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο διοικητής Haruhiko Kuroda καθώς η χώρα με την άνοδο των κρουσμάτων COVID-19 που πλήττει την οικονομία.
Ο Kuroda δήλωσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παραμένει σε πορεία προς την ανάκαμψη, καθώς οι ισχυρές εξαγωγές και τα εταιρικά κέρδη αντισταθμίζουν ορισμένες από τις ζημίες της πανδημίας στην κατανάλωση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό διάθεσης εμβολίων, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία.
«Προς το παρόν, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας παρακάμπτονται», δήλωσε ο Kuroda, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επεκτείνουμε περαιτέρω την προθεσμία για τα μέτρα της Bank of Japan», τόνισε.
H Tράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε πέρυσι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και θέσπισε ένα πρόγραμμα δανεισμού που στοχεύει στη διοχέτευση ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις με μετρητά για να μετριάσει το πλήγμα από την κρίση.
Κλειστές λόγω αργίας παραμένουν οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 3.936 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,3%, στις 28.593 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,5% στις 3.510 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε απώλειες -0,4% στις 50.001 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης