Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου: Περαιτέρω ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας - Καταδίκη τουρκικών προκλήσεων

Μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου: Περαιτέρω ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας - Καταδίκη τουρκικών προκλήσεων
Αναφέροντας την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας οι τρεις υπουργοί επισήμαναν ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλαν την Τετάρτη οι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης και της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι καταδικάζοντας τις ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας.
Αναφέροντας την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας οι τρεις υπουργοί επισήμαναν στην κοινή τους δήλωση ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Τριμερούς Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων - Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, συναντήθηκαν στη Λευκωσία στις 19 Μαΐου 2021, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την κοινή στρατιωτική τους συνεργασία.

  • Οι Υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, και τόνισαν την αποφασιστικότητα τους, για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, διά μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν επί του παρόντος, συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Ειδικών Δυνάμεων.
  • Οι Υπουργοί συζήτησαν την πιθανότητα συμμετοχής άλλων χωρών σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, και συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα κατά την τρέχουσα περίοδο, στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, γεγονός που θα αυξήσει τη δυναμική και τους στόχους της συνεργασίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας, και τόνισαν ότι απαιτείται όλα τα Κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου, την μη - χρήση στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη - παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών.
  • Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, καταδίκασαν τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα Κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη.
  • Υπό το φως των ανωτέρω, η ανάδυση νέων προκλήσεων ασφαλείας και απειλών στην περιοχή μας, απαιτεί κοινή αξιολόγηση απειλών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών, για την προστασία των κοινών συμφερόντων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Αμυνας στην Αίγυπτο το 2022.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»

«Καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικάζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, οι τρεις υπουργοί συζήτησαν για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να ευρίσκομαι σήμερα στη Λευκωσία, μαζί με τους εκλεκτούς, φίλους και συναδέλφους μου, Υπουργούς Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκη, για την τριμερή μας συνάντηση.Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, αποτελεί δε, κοινό μας όραμα και επιδίωξη η δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι κοινός μας στόχος η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.
Σήμερα, όμως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και την πρόοδο της συνεργασίας μας στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.
Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μέσα από κοινές ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και μέσω διακλαδικών ασκήσεων με αμοιβαίο όφελος.
Με τους εκλεκτούς συναδέλφους υπουργούς, συζητήσαμε για τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
Για μια ακόμη φορά καταδικάζουμε τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά καταδικαζουμε και την υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνήσαμε, επίσης, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω την, θεσμοποιημένη, πλέον, τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι, ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγαπητό φίλο κ. Χαράλαμπο Πετρίδη για τη θερμή υποδοχή όπως πάντα και την εγκάρδια φιλοξενία και να τονίσω ότι προσβλέπουμε στην επόμενη Τριμερή μας Συνάντηση το 2022, στην Αίγυπτο, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Υπ. Αμυνας Αιγύπτου: Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος προάγουν τις αξίες της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων και στοχεύουν στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας

«Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και πολιτισμό, προάγουν τις αξίες της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων, και στοχεύουν στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε από την Κύπρο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργός 'Αμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι.
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις υπουργοί Άμυνας, ο κ. Ζάκι δήλωσε:«Α.Ε κ. Χαράλαμπε Πετρίδη, Υπουργέ Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Α.Ε κ. Νικόλαε Παναγιωτόπουλε, Υπουργέ Εθνικής 'Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Κυρίες και Κύριοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Επιτρέψτε μου αρχικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την εκτίμησή μου στην κυπριακή ηγεσία και στον Υπουργό 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την γενναιόδωρη πρόσκληση, και για τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών σε επίπεδο Υπουργών 'Αμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
Οι εν λόγω συνομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί σε ατμόσφαιρα βούλησης και φιλίας, προκειμένου να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η κοινή μας συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας.
Αρχικά, εκφράσαμε την εκτίμησή μας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των αντίστοιχων πολιτικών μας ηγεσιών, στη κατεύθυνση της δημιουργίας στενών, σταθερών και ανεπτυγμένων σχέσεων σε όλους τους τομείς, προς όφελος των λαών μας και για ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Συζητήσαμε μεθόδους συντονισμού των προσπαθειών και των δυνατοτήτων μας, για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων, που αναδύονται από τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και που αφορούν πρωτίστως, την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο όλων των τύπων και την ασφάλεια των κοινών μας συμφερόντων στη Μεσόγειο.
Αξιολογήσαμε επίσης την πορεία της τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και των βημάτων για την περαιτέρω ανάπτυξή της στο μέλλον.
Αξιολογήσαμε τη στρατηγική κατάσταση ασφαλείας και τα συμφέροντα των τριών χωρών, καθώς και τις σχετικές απαιτήσεις για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κοινής συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας.
Τονίσαμε τη σημασία για συνεργασία και συντονισμό στους τομείς άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και της ανάγκης συχνών συναντήσεων μεταξύ των Υπουργών 'Αμυνας, ως ένα ζωτικό μηχανισμό για την εξασφάλιση των κοινών μας στρατηγικών συμφερόντων.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι θερμά να έχετε πρόοδο και ευημερία στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και κάθε επιτυχία στην κοινή συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, μεταξύ των τριών χωρών μας, που μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και πολιτισμό, προάγουν τις αξίες της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του σεβασμού των διεθνών νόμων και συμβάσεων, και στοχεύουν στην επίτευξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.
Ειρήνη σε σας».

Υπ. Αμυνας Κύπρου: Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνουν την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών

«Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The Landmark στη Λευκωσία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τρεις υπουργοί Άμυνας, ο κος Πετρίδης δήλωσε:«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.
Αντιστοίχως, η κοινή δήλωση που συνυπογράφεται από τους τρεις Υπουργούς, αντανακλά το μεταξύ μας εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, συναντίληψης και εταιρικότητας.
Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά θέματα που αφορούν τη μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας μας και διερευνήσαμε τρόπους ενίσχυσης της.
Προβήκαμε σε εκτενή ανασκόπηση της συνεργασίας μας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και συμφωνήσαμε τα επόμενα χρόνια αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.
Επιθυμία μας είναι η τριμερής να αποτελέσει αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας και με άλλα φίλια κράτη.
Θα θυμάστε ότι στην τελευταία μας κοινή, ευρείας κλίμακας, αεροναυτική άσκηση, υπό την ονομασία Μέδουσα 10, στην Αλεξάνδρεια, συμμετείχαν για πρώτη φορά η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέτοιου είδους συνέργειες είναι απότοκο της εξαιρετικής μας συνεργασίας και του επιπέδου φιλοδοξίας που έχουμε. Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνουν την ασφάλεια και αποτελούν ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών.
Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις μέχρι σήμερα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Τους ενημέρωσα επίσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, αλλά και τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Συρία, και την κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες στην Παλαιστίνη και Ισραήλ.
Τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ευημερίας όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής μας.
Δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει και συμφωνήσαμε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το 2022».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης