Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Δεν πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε περιβάλλον επίπονου πληθωρισμού

Lane (ΕΚΤ): Δεν πιστεύω ότι εισερχόμαστε σε περιβάλλον επίπονου πληθωρισμού

Η πρόσφατη αύξηση των τιμών εξαιτίας των αναταράξεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και συνεπακόλουθα στην παραγωγή, δεν «είναι πληθωρισμός», αλλά προσωρινή δυσλειτουργία που σχετίζεται με την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης

Σχετικά Άρθρα

 Απαιτείται ακόμη «πολλή δουλειά» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, υποστήριξε ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων της, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις των χρηματαγορών για μια «νέα εποχή» επίπονου πληθωρισμού είναι και θα αποδειχθούν λανθασμένες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Ο στόχος του 2%

Οι προβλέψεις αυτές για μία «νέα εποχή» υψηλού πληθωρισμού έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στις αγορές τον τελευταίο καιρό, καθώς οι τιμές καταναλωτή προσεγγίζουν προς τον μακροχρόνιο στόχο του πλησίον του 2% της ΕΚΤ (τον Απρίλιο έτρεξε με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία), λαμβάνοντας ώθηση από τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, αλλά και από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ή των τιμών ενέργειας εν γένει μετά την περυσινή τους καταβαράθρωση αφότου έκανε την εμφάνισή της η πανδημία.

Ανησυχίες

Ωστόσο, ο Philip Lane επιχείρησε να κατευνάσει τις υψηλές προσδοκίες για ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, υποστηρίζοντας ότι η αγορά εργασίας θα χρειασθεί χρόνια προκειμένου να επιστρέψει στα επίπεδα που βρέθηκε προ πανδημίας, οι ισολογισμοί των εταιρειών κινούνται στα όριά τους και η ανάταξη της οικονομίας εξακολουθεί να στηρίζεται στην αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών.

«Πολλή δουλειά»

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.
Στην άποψη ενός νέου περιβάλλοντος για τον πληθωρισμό δίνω ελάχιστη βάση», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, για να προσθέσει ότι δεν είναι σύμφωνος με την ιδέα ότι παγκοσμίως και στη Ευρωζώνη έχουν διαμορφωθεί το περιβάλλον για έναν επίμονο πληθωρισμό.

Δυσλειτουργία

Όπως επισήμανε η πρόσφατη αύξηση των τιμών εξαιτίας των ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και συνεπακόλουθα στην παραγωγή, δεν «είναι πληθωρισμός», αλλά μια προσωρινή δυσλειτουργία που έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.
«Η σύνδεση μεταξύ της οποιαδήποτε αύξησης των τιμών μετά το άνοιγμα της οικονομίας και των πληθωριστικών τάσεων είναι σχεδόν μηδενική», κατέληξε.

Τιμές παραγωγού

Την ίδια ώρα τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία προξενούν νέο προβληματισμό, καθώς παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση για σχεδόν μια δεκαετία, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο με τον Lane, δηλαδή ότι οι αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα οδηγήσουν σε εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού «έτρεξαν» με ρυθμό 5,2% σε ετήσια βάση, από 3,7% τον Μάρτιο και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 5,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 0,8%.
Ο εν λόγω μακροοικονομικός δείκτης ερευνά τις τιμές με τις οποίες φθάνουν οι πρώτες ύλες στις μονάδες επεξεργασίας, πριν δηλαδή επεξεργασθούν ή πωληθούν και θεωρείται ως πρώιμη ένδειξη για το πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Βερολίνου, ο πληθωρισμός αναμένεται να «αναρριχηθεί» στο 2,2% το 2021, με τις ελλείψεις στην αλυσίδα του εφοδιασμού και την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, να συμβάλλουν στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
«Οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να υποδεικνύουν ανοδικές πιέσεις ακόμη και για τους παραγωγούς.
Επί του παρόντος είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο από το επιπλέον κόστος έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές», προβλέπει σε σημείωμά του το Ινστιτούτο LBBW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης