Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές - Ανέκτησε τις 34.000 μονάδες ο Dow Jones

Προσπάθεια ανάκαμψης στις αγορές - Ανέκτησε τις 34.000 μονάδες ο Dow Jones

Τέλος στην τριήμερη πτώση έδωσε η Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τη σημερινή 20/5 συνεδρίαση η Wall Street, τερματίζοντας ένα τριήμερο πτωτικό σερί, με την αγοραστική διάθεση να τροφοδοτούν τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασία και ενώ αμβλύνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Οι επενδυτές εστιάζουν στα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, οι οποίες υποχώρησαν σε νέο χαμηλό για την περίοδο της πανδημίας, σε μια νέα ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 34.000 στις 444.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 450.000.
Παράλληλα, το κλίμα στην αγορά φαίνεται να είναι βελτιωμένο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που θύμισε «τρενάκι του τρόμου», καθώς η σταθεροποίηση του bitcoin και εν γένει της αγοράς κρυπτονομισμάτων μετά την κατακόρυφη πτώση το πρωί της Τετάρτης άμβλυνε τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να αξιολογούν τα πρακτικά της Fed τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες 19/5, που επιβεβαίωσαν από τη μία τους φόβους τους ότι ενδεχόμενη έκρηξη του πληθωρισμού θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της, υποδηλώνοντας όμως από την άλλη ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.
«Ένας αριθμός αξιωματούχων επισήμανε ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ραγδαία πρόοδο προς τους στόχους [της κεντρικής τράπεζας], ενδεχομένως η κατάλληλη προσέγγιση θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση σε ένα σχέδιο για την προσαρμογή του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν πάντως ότι αναμένεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών».
usa_4.JPG

Ανάχωμα στην επέλαση της πανδημίας τα εμβόλια

Τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού» ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες ανά τον κόσμο να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με προσοχή έναντι της επιδημίας.
«Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων» ανέφερε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Ως μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες ο Kluge επεσήμανε το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.
Πυκνώνουν οι φωνές για δικαιότερη διανομή και χορήγηση των εμβολίων, καθώς ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci επεσήμανε πως είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά έτσι ώστε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να διανεμηθούν σε τρίτες χώρες προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα διανείμουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ενώ αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει και άλλα κράτη, όπως π.χ. η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία.
Στο μέτωπο της πανδημίας, η Ινδία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού παγκοσμίως, αν και τα τελευταία 24ωρο καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε προς πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά το κύμα πωλήσεων που σημειώθηκε χθες.
ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 1,70% στις 15.370,26 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 έκλεισε ανοδικά κατά 0,88% στις 24.702,11 και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,29% στις 6.343,58.
Στο ταμπλό, η μετοχή του γαλλικού ομίλου Bouygues κατέγραφε άνοδο +2,3% ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις ετήσιες επιδόσεις της μονάδας τηλεπικοινωνιών και την ανακοίνωση μικρότερης της αναμενόμενης ζημίας σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο.
Η μετοχή της εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Nordic Semiconductor κατέγραψε άλμα +8,8%, ύστερα από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η γαλλοϊταλική STMicroelectronics εξετάζει την υποβολή προσφορά για τη συγκεκριμένη εταιρία.
Πρόστιμο σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων επέβαλε στις επενδυτικές τράπεζες Nomura, UBS και UniCredit η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καταδίκασε τις τράπεζες για τη σύσταση και λειτουργία «καρτέλ στην αγορά ομολόγων», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Η υπόθεση αφορά τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κρατικών ομολόγων από το 2007 έως το 2011, με τις Βρυξέλλες να κρίνουν ένοχα συνολικά επτά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία μέσω chatrooms αντάλλαζαν ευαίσθητες πληροφορίες, συντόνιζαν από κοινού τις προσφορές και προχωρούσαν σε σχετικές πράξεις με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς.

Γερμανία: Το άλμα 5,2% στις τιμές παραγωγού εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις

Άλμα 5,2% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2021, σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σχεδόν σε μια δεκαετία, στοιχείο το οποίο εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η άνοδος των τιμών παραγωγού ακολούθησε αύξηση 3,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξης του 5,1%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,2% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 1,5% το 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Isabel Schnabel, δήλωσε στο ARD την Τετάρτη ότι η αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι προσωρινή και οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν απότομα το επόμενο έτος.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τη νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης.
Ο Asia Dow κατέγραψε οριακές μεταβολές στις 3.941 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,2%, στις 28.098 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,6% στις 28.426 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,11% στις 3.506 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,2% στις 49.800 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης