Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δένδιας από Κάιρο: Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Δένδιας από Κάιρο: Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

«Συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία» έγραψε στο Twitter ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε σήμερα το απόγευμα η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry, από τον οποίο έγινε θερμά δεκτός κατά την άφιξή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.

Πυκνές επαφές

Σημειώνεται ότι παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών βρίσκονταν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, συζητώντας τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά ζητήματα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ισραηλινο - παλαιστινιακής σύγκρουσης και στις προσπάθειές τους για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενημέρωση

«Συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία» έγραψε στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
Και όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Shoukry για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Gabi Ashkenazi, τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh  και τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Ayman Safadi, στο Αμμάν προχθές.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:
«Είχα τη χαρά σήμερα να επισκεφθώ για άλλη μία φορά το Κάιρο - τέταρτη φορά νομίζω τους τελευταίους τρεις μήνες - και να έχω μία νέα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, τον φίλο μου Sameh Shoukry.

Κατάπαυση πυρός

Συζητήσαμε για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή.
Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Gabi Ashkenazi, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και με τον Ayman Safadi τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών στο Αμμάν προχθές.
Ο ίδιος με ενημέρωσε για τις δικές τους - του Προέδρου Al-Sisi και του ιδίου - επαφές στο Παρίσι και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αιγυπτιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός.
Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με επικεφαλής τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Επαφές

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.
"Ο ρόλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι σημαντικός πάντοτε στην ευρύτερη περιοχή" έγραψε μετά τη συνάντηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
Μετά τις επαφές του στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή αναχώρησαν για την Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης