Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Κέρδη +0,36% ο Dow Jones, οριακές απώλειες για S&P 500

Μεικτές τάσεις στη Wall Street - Κέρδη +0,36% ο Dow Jones, οριακές απώλειες για S&P 500

Μεικτά πρόσημα στο τέλος της εβδομάδας για τη Wall Street

Σχετικά Άρθρα
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά το τριήμερο πτωτικό σερί που σημείωσε εν μέσω του έντονου προβληματισμού στις τάξεις των επενδυτών για τα σχέδια της Fed ενόψει της κλιμάκωσης του πληθωρισμού.


Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,36% στις 34.207,84 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,08% στις 4.155,86 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,48% στις 13.470,99 μονάδες

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Deere & Co. ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και προειδοποίησε ότι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να αυξηθούν στο υπόλοιπο του έτους.
Κατά 169% εκτινάχθηκαν τα κέρδη τριμήνου της Deere & Co καθώς η οικονομία που ανακάμπτει παγκοσμίως, έδωσε ώθηση στη ζήτηση για γεωργικά μηχανήματα και κατασκευαστικό εξοπλισμό.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,79 δισ. Δολάρια ή 5,68 δολάρια ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο, έναντι των 666 εκατ. Δολαρίων ή 2,11 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Foot Locker Inc.
Tην πρόθεσή της να ανοίξει μέσα στο 2021 το πρώτο φυσικό της κατάστημα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε η Google, το οποίο θα επιτρέψει στον κολοσσό της Καλιφόρνιας να προωθήσει τον ανταγωνισμό του με την Apple στον τομέα των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.
Το κατάστημα, το οποίο θα ονομάζεται Google Store, θα ανοίξει φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή Τσέλσι, όπου βρίσκονται ήδη μεγάλα γραφεία στα οποία εργάζονται οι υπάλληλοι της Google.
Google θέλει επίσης να αξιοποιήσει τις πωλήσεις συνδεδεμένων αντικειμένων για φυσικές δραστηριότητες της μάρκας Fitbit, την οποία αγόρασε τον Νοέμβριο του 2019.
«Το νέο Google Store είναι ένα σημαντικό στάδιο στη στρατηγική μας για προϊόντα που προσφέρουν την πιο χρήσιμη εμπειρία της Google οπουδήποτε, οποτεδήποτε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος.
Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές η Nvidia σημειώνει άλμα 3% μετά την ανακοίνωση για split των μετοχών 4 προς 1.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας καταγράφουν κέρδη μετά την ανακοίνωση της Carnival ότι ορισμένες εταιρείες θα συνεχίσουν τις κρουαζιέρες τον Ιούλιο.
Η μετοχή της Home Depot καταγράφει κέρδη 0,7% αφού η εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 20 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ: Σε επίπεδο ρεκόρ στις 68,1 μονάδες ο σύνθετος δείκτης PMI τον Μάιο του 2021

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε τον Απρίλιο του 2021 ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2021.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των 68,1 μονάδων τον Μάιο από 63,5 τον Απρίλιο.
Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης εκτινάχτηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 70,1 μονάδων από 64,7 τον προηγούμενο μήνα.
bfm1065.jpg
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ περίμεναν πτώση στις 64,3 μονάδες.
Στον μεταποιητικό τομεά, ο δείκτης ενισχύθηκε επίσης στο επίπεδο ρεκόρ των 61,5 μονάδων τον Μάιο από 60,5 τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 60,5 μονάδες.
Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του δείκτη.

2021-05-21_6-49-19.jpg

Lockdown στην Αργεντινή, μάσκες τέλος στην Ουγγαρία - Μειώνονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Με διαφορετικές ταχύτητες κινείται στα διάφορα σημεία του πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, αν και σε γενικές γραμμές, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο ΠΟΥ, ο ιός είναι σε ύφεση μια και εμφανίζονται μειωμένα κρούσματα και θάνατοι.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τη στιγμή που ο ιός εξακολουθεί να χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ινδία, η οποία ξεπέρασε τα 26 εκατομμύρια κρούσματα αλλά και την Αργεντινή, η οποία προχωρά σε καθολικό lockdown 9 ημερών για να αντιμετωπίσει το β’ κύμα της επιδημίας, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως από το Σαββατοκύριακο πετά τις μάσκες στους δημόσιους χώρους και αίρει τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτωτική πορεία, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν καθημερινά περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί, μείωση της τάξης του 46% σε σχέση με τους 3,4 εκατομμύρια εμβολιασμούς που γίνονταν στα μέσα Απριλίου.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τα μάκρο

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης τα οποία επιβεβαίωσαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αντλεί ισχυρή ώθηση από την σταδιακή άρση των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,44% στις 15.437,51 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 6.386,41 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακές απώλειες 0,02% στις 7.018,05.
Την ανάγκη διατήρησης των μέτρων στήριξης για την οικονομία της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, υπογράμμισε η Christine Lagarde.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας, οι διευκολουντικές πολιτικές είναι απαραίτητες για τους επόμενους μήνες» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία είναι σε διαδικασία ανάκαμψης αλλά «η ανάκαμψη παραμένει αβέβαιη».
Σύμφωνα με τη Lagarde, η ευρωζώνη θα επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα το 2022.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ελβετικής εταιρίας ειδών πολυτελείας Richemont σημείωνε άνοδο 5,7% καθώς τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο για την ετήσια χρήση της ενώ πρότεινε διπλασιασμό του μερίσματός της.
Η μετοχή της Lufthansa κατέγραφε πτώση 6,1% καθώς η οικογένεια Τίλε, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη γερμανική αεροπορική εταιρία, πούλησε πάνω από το μισό του ποσοστού της.

Ευρωζώνη: Υψηλά άνω των τριών ετών για μεταποίηση και υπηρεσίες τον Μάιο του 2021

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών και πλέον επιταχύνθηκε η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στις υπηρεσίες προστέθηκε στον ήδη αναπτυσσόμενο μεταποιητικό τομέα.
Μετά από την αργή εκκίνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός αυξάνεται, επιτρέποντας την άρση ορισμένων περιορισμών για την εξάλειψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Με περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίγουν ξανά, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, που θεωρείται καλός οδηγός για την κατάσταση της οικονομίας, ενισχύθηκε στο 56,9 μονάδες τον Μάιο, έναντι 53,8 μονάδων τον Απρίλιο.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.
Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση στις 55,1 μονάδες.
Η οικονομία του μπλοκ της Ευρωζώνης, αναμένεται να αναπτυχθεί 1,4% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Γερμανία: Ανέκαμψαν οι υπηρεσίες τον Μάιο του 2021

Τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και ένα χρόνο περίπου σημείωσε ο κλάδος υπηρεσιών της Γερμανίας τον Μάιο, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών για την covid-19, αν και τα εργοστάσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο δείκτης IHS Markit υπηρεσιών σημείωσε άλμα στις 52,8 μονάδες τον Μάιο από 49,9 μονάδες τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τον δείκτη στις 52 μονάδες.
Η βελτιωμένη απόδοση στις υπηρεσίες έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή και αναπληρώνει την απώλεια του momentum στη μεταποιητική δραστηριότητα», σχολιάζει ο Phil Smith της IHS Markit.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά την ανάκαμψη των δεικτών της Wall Street από το τριήμερο της πτώσης.
Στο ταμπλό, πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς περιορίζεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,6% στις 3.964 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,8%, στις 28.317 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 28.435 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,7% στις 3.486 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,3% στις 50.231 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης