Σαφή σημάδια ανάκαμψης, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απόκρισης στην πανδημία, αλλά και πολύ δρόμο… μπροστά μας ως την πλήρη αποκατάσταση, «βλέπει» το Eurogroup, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21 Μαΐου 2021.
«Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ, με απώλειες ανθρωπίνων ζωών και βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις.
Υιοθετήθηκε μια ισχυρή απάντηση για την υποστήριξη της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να αποτελεί ζωτικό μέρος αυτής της στρατηγικής» αναφέρεται σχετικώς.
Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και καθώς τα κεφάλαια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RRF) τίθενται σε ροή.
Ωστόσο, «οι πολιτικές μας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία και τις παραλλάξεις της.
Δεσμεύομαστε επίσης να εμπλέξουμε κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστώ στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου για την επίτευξη των κοινών μας πολιτικών προτεραιοτήτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
H ανακοίνωση
Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ, με απώλειες ανθρωπίνων ζωών και βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις.
Έχουν ληφθεί άνευ προηγουμένου μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υιοθετήθηκε μια ισχυρή απάντηση για την υποστήριξη της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων, με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να αποτελεί ζωτικό μέρος αυτής της στρατηγικής.
Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοφανών μέτρων αρχίζει να φαίνεται, με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 (που δημοσιεύθηκαν στις 12 Μαΐου) να κάνουν λόγο για σαφή σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Υπήρξε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης, με μεγέθυνση +4,2% για το 2021 (αντί του + 3,8% που προβλέπεται στις χειμερινές προβλέψεις) και επιστροφή στα επίπεδα της προπανδημικής παραγωγής νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν.
Οι βελτιωμένες προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες προοπτικές, την αποτελεσματική ευρωπαϊκή οικονομική απόκριση και την επιταχυνόμενη δυναμική της διάθεσης των εμβολίων, που ήταν καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης.
Η ΕΕ, μέσω συντονισμένης δράσης, ήταν στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για τη χορήγηση εμβολίων για όλους, με το 40% του πληθυσμού της ΕΕ να έχει εμβολιαστεί.
Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και καθώς τα κεφάλαια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RRF) τίθενται σε ροή.
Τα κεφάλαια αυτά θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή των οικονομιών μας, καθιστώντας τες πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.
Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη πρέπει επίσης να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να περιορίζει τους κινδύνους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές ενισχύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, θα συνεχίσουν να προσφέρουν λύσεις απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ θα βοηθήσουν εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε.
Οι πολιτικές μας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία και τις παραλλάξεις της.
Η Ευρωομάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της κοινής απάντησης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ζώνη του ευρώ για τον προσδιορισμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή των πολιτικών που θα προσφέρουν μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάκαμψη.
Το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωομάδας έως τον Δεκέμβριο του 2021 αντικατοπτρίζει αυτό και έναν αριθμό άλλων τομέων πολιτικής προτεραιότητας.
Η ενίσχυση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη και την επιστροφή σε μια αειφόρο ανάπτυξη.
Μέσω των συζητήσεων υψηλού επιπέδου, είναι προτεραιότητά μας να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωομάδα παραμένει ένα φόρουμ για την προώθηση της κοινής κατανόησης των προκλήσεων και του καθορισμού κατάλληλων πολιτικών για τη ζώνη του ευρώ.
Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τακτικά μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και εταιρικές εξελίξεις και να συζητούμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Βασιζόμενοι στη συμφωνία μας, τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την πρώιμη καθιέρωση μιας κοινής βάσης στο Ταμείο Ενιαίας Εξυγίανσης, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους στόχους της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Θα συνεχίσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιδιώξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός ψηφιακού ευρώ.
Παραμένουμε επίσης ευέλικτοι για την αντιμετώπιση αναδυόμενων ή εξελισσόμενων θεμάτων, ιδίως σε σχέση με την πανδημία.
Δεσμεύομαστε επίσης να εμπλέξουμε κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστώ στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου για την επίτευξη των κοινών μας πολιτικών προτεραιοτήτων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών